Φως στο τούνελ… του Μετρό της Θεσσαλονίκης
Οι δοκιμές και τα πρώτα εισιτήρια.
Ιστορία… αναμένεται να γραφτεί το 2024 στην Θεσσαλονίκη με την πόλη να μπαίνει στις ράγες μετά από χρόνια κωλυσιεργίας καθώς το Μετρό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του νέου έτους με τα δεδομένα να δείχνουν πως η μπίλια θα κάτσει στον Νοέμβριο. Τότε αναμένεται να κοπεί το πρώτο εισιτήριο (με τιμή κάτω του 1,20 ευρώ, δηλαδή φθηνότερο από το κόμιστρο του μετρό της Αθήνας), αν και ουδείς βάζει το χέρι του στην φωτιά.
‘Όπως έχουν διαβεβαιώσει κατ’ επανάληψη οι αρμόδιοι παράγοντες, το νέο έτος θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία. Μετά και την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την INTRAKAT το έργο θα επιταχύνει με την εταιρεία να δρομολογεί την καταβολή των οφειλόμενων στους υπεργολάβους για να επιστρέψουν στο έργο, αφού αυτός ήταν και ο λόγος που οι εργασίες είχαν… εκτροχιαστεί.
Ήδη με την ανατολή του 2024, οι μηχανές θα φουλάρουν ώστε να διεξάγονται απρόσκοπτα οι δοκιμές των συρμών μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Για να καταστεί αυτό εφικτό, επείγει η εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.
Την ολοκλήρωση της κατασκευής περιμένει και ο ανάδοχος του έργου Λειτουργίας και Συντήρησης του μετρό, η ιταλο-γαλλική ΤΗΕΜΑ (Thessaloniki Metro Automatic) για να προχωρήσει σε προσλήψεις και να αρχίσει να οργανώνει την δομή και λειτουργία της.
Η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΑΤΜ-EGIS είναι η πρώτη στη χώρα μας που αναλαμβάνει τη συντήρηση και τη λειτουργία συστήματος μετρό (για τα επόμενα 12 χρόνια, έναντι 292 εκατ. ευρώ).
Στην νέα εποχή χωρίς… οδηγό
Το μετρό Θεσσαλονίκης, που εκτιμάται πως εντός του 2024 θα εξυπηρετεί περίπου 315.000 πολίτες ημερησίως, αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων συμβάλλοντας σε ένα βαθμό και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης (βέβαια δεν πρέπει οι Θεσσαλονικείς να αναμένουν θαύματα) αλλά και στον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιακών υποδομών της.
Στα 2,082 δισ. ευρώ θα ανέλθει το συνολικό κόστος κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 1,496 δισ. ευρώ αφορά στο κόστος της βασικής γραμμής έναντι 1,1 – 1,2 δισ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού και 586 εκατ. ευρώ το κόστος επέκτασης προς Καλαμαριά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ξεκίνησε με συμβατικό προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ αλλά μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές και διεκδικήσεις του αναδόχου για καθυστερήσεις και τις επιπλέον δαπάνες για αρχαιολογική έρευνα το κόστος «φούσκωσε».
Με τη λειτουργία του έργου στο σύνολο του, υπολογίζεται ότι στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 60.000 ΙΧ οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2 κατά 212 τόνους ημερησίως.
Κατά τη λειτουργία του μετρό με 18 υπέρ-αυτόματους driverless συρμούς χωρίς οδηγό, για κάθε τρεις συρμούς που θα κινούνται στην γραμμή ο ένας θα καλύπτει τη διακλάδωση από και προς Νέα Ελβετία και οι άλλοι δύο τη διακλάδωση από και προς Καλαμαριά. Ωστόσο, προβλέπεται αύξηση της συχνότητας πολύ σύντομα, αφού ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια 15 ακόμα συρμών, των οποίων η παράδοση τους αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του 2024. Η χωρητικότητα κάθε συρμού υπολογίζεται στα 450 άτομα και η ταχύτητα του τρένου θα αγγίζει έως και τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.
H διαδρομή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το αμαξοστάσιο της Πυλαίας θα έχει διάρκεια συνολικά 17 λεπτά με την πραγματοποίηση 13 στάσεων, που καθεμία θα διατηρεί 500-700 μέτρα απόσταση από την άλλη. Για την επιπλέον προστασία των πολιτών, οι πόρτες ασφαλείας θα συντονίζονται με την άφιξη του τρένου, επιτρέποντας την πρόσβαση των επιβατών μόνο την ώρα της επιβίβασης. Οι επιβάτες θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς στους σταθμούς του μετρό θα λειτουργεί ελεύθερο και ταχύτατο δίκτυο WiFi.
Μετά την παράδοση της βασικής γραμμής του, εκτιμάται πως 6 μήνες μετά, εντός του 2025, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά ενώ στο απώτερο μέλλον, αφού εκπονηθούν μελέτες και βρεθεί χρηματοδότηση θα ακολουθήσουν επεκτάσεις προς τα δυτικά της πόλης και το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Το πολύπαθο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης, για πολλούς και ένα από τα καλύτερα… ανέκδοτα στην πόλη που ξεκινά από την περίφημη τρύπα του Κούβελα την δεκαετία του 80 και μετά από ατέρμονες δικαστικές προσφυγές και καθυστερήσεις ακόμα και για τους πιο απίθανους λόγους φτάνουμε στο 2024 για να σφυρίξουν τα τρένα, ουδέποτε είχε πρόβλημα χρηματοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση, η υπομονή των πολιτών της Θεσσαλονίκης έχει προ πολλού εξαντληθεί και όλοι ελπίζουν πως το αίσιον 2024 θα σημάνει και το τέλος σε ένα σίριαλ που άρχισε το…1976 όταν και πρωτοεμφανίστηκε στον εθνικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μόσχα: Ο Μπάιντεν ρισκάρει να προκαλέσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο
18 Νοεμβρίου 2024 -
«Ιστορικές Περιηγήσεις στα Γιαννιτσά»
18 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ