close search results icon

Φωτοβολταϊκά στα Σεβαστειανά: Ιγνατιάδου και Μπόφτσης δεν έπεισαν (αρχικά) τους κατοίκους

Αναβολή και γενική συνέλευση για ενημέρωση

Φωτοβολταϊκά στα Σεβαστειανά: Ιγνατιάδου και Μπόφτσης δεν έπεισαν (αρχικά) τους κατοίκους

Το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας, της Δευτέρας 29 Ιουλίου, ήταν το εξής: έγκριση εκμίσθωσης με δημοπρασία δημοτικών εκτάσεων στην Τ.Κ. Σεβαστειανών για την εγκατάσταση Φωτοβολταΐκών Σταθμών. Το θέμα δεν προχώρησε σε ψήφιση μιας και η παρουσία των κατοίκων των Σεβαστειανών προκάλεσε την αναβολή του.

Ποιο ήταν το πρόβλημα;

Κάτοικοι των Σεβαστειανών παραβρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας διαμαρτυρόμενοι ότι δεν ήξεραν τίποτα γι’ αυτή την επένδυση και ότι όλα έγιναν γνωστά λίγο μετά την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης του ΔΣ αφήνοντας έκπληκτους τους πολίτες του Δημοτικού Διαμερίσματος. Μάλιστα, στάθηκαν στο γεγονός πως ενώ το Τοπικό Συμβούλιο πήρε σχετική απόφαση από τις 8 Ιουλίου δεν συζητήθηκε ένα τόσο σοβαρό θέμα στο χωριό.

Δεν έπεισε η Ιγνατιάδου

Η Δήμαρχος πριν αφήσει τους κατοίκους να τοποθετηθούν θέλησε να εξηγήσει περί τίνος πρόκειται, μήπως και προχωρήσει η διαδικασία. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το 2022 (δείτε εδώ) ο Δήμος Σκύδρας αποφάσισε να συμμετέχει σε μια ενεργειακή κοινότητα, εξηγώντας ότι ήταν κίνηση τακτικής ενόψει της ενεργειακής κρίσης κι ότι ο Δήμος θα έχει μονάχα όφελος απ’ αυτή την πρωτοβουλία. Μίλησε και για άλλους Δήμους που συστήνουν Ενεργειακές κοινότητες ενώ αναφέρθηκε και γενικά ότι μ’ αυτό τον τρόπο αξιοποιούνται καθαρές πηγές ενέργειας, μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αντιμετωπίζεται η ενεργειακή κρίση, στο μέτρο του δυνατού, έχοντας ο Δήμος μακροχρόνιο οικονομικό όφελος. Έμαθαν όλοι, λοιπόν, ότι ο ένας ενδιαφερόμενος, πίσω απ’ αυτή την κίνηση, είναι ο ίδιος ο Δήμος που συμμετέχει στην Ενεργειακή Κοινότητα (και αν θυμάστε είχε ειπωθεί στο παρελθόν ότι προτιμούν οι ιδιώτες να εμπλέκουν και Δήμους διότι αποκτούν πλεονέκτημα στις εγκρίσεις από άποψη χρόνου). Λύθηκε, επίσης η απορία και για τον ιδιώτη/επενδυτή, μιας και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, κ. Μπόφτσης παραδέχτηκε σε ερώτηση που έγινε ότι αυτός είναι ο πρόεδρος της ενεργειακής κοινότητας.

Γνωμοδοτικό χαρακτήρα

Η Δήμαρχος στην προσπάθεια της, λοιπόν, να ηρεμήσει τα πνεύματα και να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, θυμήθηκε την περίπτωση του εργοστασίου Λαμπρίδη, θέλοντας να πει ότι συνηθίζεται ο κόσμος να αντιδράει σε μεγάλες επενδύσεις εμπλέκοντας λίγο και τη Λαϊκή Συσπείρωση με την «αριστερή ιδεολογία» αν και στην αίθουσα ήταν οι λιγότεροι αριθμητικά. Εξήγησε, επίσης, ότι η απόφαση του τοπικού συμβουλίου -που τα ήξερε όλα και μελέτησε τον φάκελο και έλυσε όλες τις απορίες ρωτώντας τις υπηρεσίες (αλλά όπως αποδείχτηκε ξέχασε να το πει στα καφενεία και στους χωριανούς)- έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. «Νόμιμα το τοπικό συμβούλιο, οι εκπρόσωποι σας, τα παιδιά που εσείς ψηφίσατε για το καλό του τόπου, νέα παιδιά πήραν μία απόφαση την οποία την υποστήριξαν και την υποστηρίζουν» υπογράμμισε η Ιγνατιάδου.

Ανέφερε ακόμη ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν έχουν σχέση με διανομή αγροτική, δεν είναι καλλιεργήσιμη γη, δεν περνάει δρόμος, ούτε πρόκειται να περάσει σε σχέση με την κάθετη της Εγνατίας. Ο Δήμος από τη συμμετοχή του στην Ενεργειακή Κοινότητα θα έχει ένα όφελος εν πρώτης 3% όταν και εφόσον λάβει έγκριση δικτύου από τη ΔΕΔΔΗΕ. Τόνισε, επίσης, ότι όλα αυτά θα γίνουν αν δεν είναι κορεσμένο το δίκτυο ενώ από τις εκμισθώσεις θα παίρνει ενοίκιο ο Δήμος. Λίγες πιθανότητες έδωσε να προχωρήσει η επένδυση!

Δείτε την αρχική της τοποθέτηση η οποία δεν έπεισε τους παραβρισκόμενους

Μη επαρκής ενημέρωση

Από την μεριά των κατοίκων ο κυριότερος λόγος του να αναβληθεί το θέμα ήταν η μη επαρκής ενημέρωση που οδήγησε μάλιστα στις υπόνοιες για αδιαφανείς διαδικασίες. Η συζήτηση, βέβαια, ξέφυγε και στα γενικότερα θέματα της ενέργειας που δικαιολογημένα μπορεί να έχει άποψη κάποιος, μιας και ποιος μπορεί να δώσει άδικο σ’ έναν πολίτη που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει γεμίσει φωτοβολταϊκά, αλλά το ρεύμα ολοένα και ακριβαίνει; Επί της ουσίας, πάντως, στάθηκαν στην αναβολή έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και εις βάθος ενημέρωση. Ζητήθηκαν και μελέτες όπως και γιατί επιλέχθηκε το βουνό των Σεβαστειανών και όχι κάποιο άλλο σημείο.

Ακούστε τις τοποθετήσεις κατοίκων

Ούτε ο κ. Μπόφτσης έπεισε (αρχικά)

Ο κ. Μπόφτσης που κατά δήλωση του είναι ο πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Σκύδρας προσπάθησε να δώσει κι αυτός από τη μεριά του κάποιες εξηγήσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι όλα γίνονται νόμιμα. Υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσουν μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες κι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα τότε τα αιτήματα θα απορριφτούν και δε θα προχωρήσει η επένδυση. Παραδέχτηκε ότι το ρίσκο είναι μεγάλο μιας και ξοδεύονται πολλά χρήματα, από το αρχικό στάδιο, εξηγώντας και γιατί επιλέγεται η περιοχή των Σεβαστειανών. Δείτε αποσπάσματα από την τοποθέτηση του.

Μηνύσεις και περίεργη σιωπή

Η τοποθέτηση ενός κατοίκου των Σεβαστειανών και η αναφορά του σε «λαδώματα» όξυναν το κλίμα με μηνύσεις να αιωρούνται στον αέρα. Εκκωφαντική πάντως ήταν η σιωπή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν ζήτησε από τον πολίτη να ανακαλέσει/διορθώσει/αναδιατυπώσει για την αποφυγή παρεξηγήσεων, ενώ η Δήμαρχος αρκέστηκε στο να πει ότι… αφού αυτό φάνηκε, τώρα θα πρέπει (μετά τις εξηγήσεις της εννοούσε) να καταλάβουν οι κάτοικοι την αλήθεια. Σκέφτεστε τι θα γινόταν αν η λέξη «λαδώνει» που χρησιμοποίησε ο πολίτης ήταν προς το δικό της πρόσωπο;

Δείτε το σχετικό βίντεο με τον κ. Μπόφτση να μένει ουσιαστικά απροστάτευτος, ενώ στην ερώτηση της κας Παπαδοπούλου (δείτε στο συνολικό βίντεο) για τη θέση του πρόεδρου στην κοινότητα η κα Ιγνατιάδου είδε «σταύρωμα» χαρακτήρων.

Η πρόεδρος ζήτησε αναβολή

Η πρόεδρος του χωριού κα. Κωστελίδου υπεραμύνθηκε της απόφασης της και της διάθεσης της ότι επ’ ουδενί ενήργησε εν κρυπτό, αλλά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έπεισε κανέναν. Έσωσε, μάλλον, την παρτίδα στο τέλος, σηκώνοντας τα χέρια προς το προεδρείο και ζητώντας την αναβολή του θέματος με τους κατοίκους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. «Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο» είπε προς τη Δήμαρχο ενώ παραδέχτηκε ότι το θέμα θα προχωρούσε αν δεν ξεσηκώνονταν ο κόσμος.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση και θα επανέλθουμε και για περαιτέρω αναλύσεις μιας και η αλήθεια είναι ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είναι ο «δράκος» που θα ξεπηδήσει από το «βουνό» και θα μας φάει, αλλά δεν είναι και η «αγνή» και «καθαρή» λύση που κάποιοι χρησιμοποιούν ως καραμέλα. Διότι αυτή πλέον έχει «λιώσει» μιας και τα δεδομένα (θετικά αλλά και αρνητικά) είναι περισσότερα με τον πολίτη να τα διαβάζει στο κινητό του και οι ενδοιασμοί του να είναι εντονότεροι. Και όταν αναφέρονται συμπεράσματα επιστημονικού επιπέδου καλό είναι και η Δήμαρχος και οι σύμβουλοι να είναι προσεκτικότεροι διότι...ο λιγνίτης, αυτός ο «θησαυρός» δεν είναι και τόσο «άνθρακας» τελικά!

Και μια τελευταία σημείωση… καλό είναι να μην ξαναειπωθεί ως επιχείρημα προς τους πολίτες ότι μπορούν να συμμετέχουν και να «χτυπήσουν» τον διαγωνισμό της δημοπρασίας της εκμίσθωσης ώστε να «κερδίσουν» αυτή τη μάχη! Κάντε το λίγο εικόνα… Δήμος (επικεφαλής η Δήμαρχος), Ενεργειακή Κοινότητα (επικεφαλής αντιδήμαρχος) και απέναντι οι πολίτες (ψηφοφόροι τους κατά δήλωση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο -το 80% λέω εγώ-) να διεκδικούν την πλαγιά ενός βουνού που σήμερα «θεωρητικά» ανήκει σ’ όλους τους παραπάνω! Αχταρμάς!

Αναμένοντας τον 2ο γύρο διαπραγματεύσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ