Φράχτης στο 53% των συνόρων του Εβρου

Άγγελος Αγγελίδης
Η ολοκλήρωση της επέκτασης του φράχτη στον ποταμό Εβρο, σε συνδυασμό με την αλλαγή της στάσης της Αγκυρας, έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Πλέον, με την ολοκλήρωση του νέου φράχτη 35 χιλιομέτρων, το ποσοστό «θωράκισης» των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο έχει αγγίξει το 53%! Φράχτες υπάρχουν σε τρία διαφορετικά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου: από τις Καστανιές έως τη Βύσσα (δηλαδή στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, μήκους έντεκα χιλιομέτρων), στην περιοχή των Φερών (στον Νότιο Εβρο, μήκους 24 χιλιομέτρων) και από την Κορνοφωλιά Σουφλίου έως τους Ψαθάδες (μήκους 35 χιλιομέτρων). Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να κατασκευάσει φράχτη και στα εναπομείναντα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου, το συνολικό μήκος της οποίας ανέρχεται σε 140 χιλιόμετρα. Θα το πετύχει είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους.
«Από το φθινόπωρο του 2023 έως και σήμερα θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο “ήρεμων νερών” σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές» – ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ (Γραμματέας Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων)
Το έργο επέκτασης του φράχτη 35 χιλιομέτρων, η σύμβαση κατασκευής του οποίου υπογράφηκε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, περιλάμβανε:
νέο τεχνητό εμπόδιο ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων,
κατασκευή επτά αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων,
διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων,
κατασκευή θυροφραγμάτων,
κατασκευή νέου κτιρίου 300 τ.μ. για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου.
Η συμβολή των φραχτών στη μείωση των μεταναστευτικών ροών είναι αξιοσημείωτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι παράνομες αφίξεις στον Εβρο έχουν μειωθεί σημαντικά από τη στιγμή της τοποθέτησής τους. Η αποτελεσματικότητα αποδίδεται τόσο στη φυσική παρουσία των φραχτών όσο και στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως θερμικές κάμερες και αισθητήρες κίνησης, που επιτρέπουν την άμεση ανίχνευση και αποτροπή παράνομων διελεύσεων. Οπως είναι φυσικό, η μείωση των μεταναστευτικών ροών έχει θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και την εθνική ασφάλεια. Οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής αισθάνονται πλέον πιο ασφαλείς, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλες προκλήσεις. Επιπλέον, η μείωση της πίεσης στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών έχει βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα.
«Η τελευταία μεγάλη πίεση που είχαμε δεχθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο ήταν το καλοκαίρι του 2023. Μαζί με τις μεγάλες πυρκαγιές, είχαν αυξηθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές, ενώ το έργο της επέκτασης του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα μόλις είχε αρχίσει. Ομως, από το φθινόπωρο του 2023 έως και σήμερα θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο “ήρεμων νερών” σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο γραμματέας Τύπου, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι του 2023 οι συνάδελφοί του καλούνταν να διαχειριστούν κατά μέσο όρο περίπου 20 υποθέσεις διακινητών την εβδομάδα, αριθμός που σήμερα έχει μειωθεί στις δύο ή τρεις. «Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι και το γεγονός της μεταστροφής των τουρκικών αρχών στο ζήτημα των διακινητών. Το 2020 αλλά και το 2023 βλέπαμε ξεκάθαρα να βοηθούν τους διακινητές και τους μετανάστες που ήθελαν να περάσουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος. Ομως, από το 2024 αυτό έχει αλλάξει δραματικά. Πλέον, δεν συνεργάζονται μαζί τους και δημιουργούν εμπόδια στην προσέγγιση της μεθορίου. Δηλαδή, απλά κάνουν σωστά τη δουλειά τους», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι σήμερα υπηρετούν στον Εβρο 650 συνοροφύλακες, εκ των οποίων οι 250 είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσει η Πολιτεία. Δεν μπορεί οι συνάδελφοί μας να καθίστανται “όμηροι” και να αγωνιούν κάθε χρόνο αν θα τους ανανεωθεί η σύμβαση. Ηδη, αρκετοί από αυτούς έχουν αποχωρήσει, αναζητώντας πιο σταθερή σχέση εργασίας. Ζητάμε τη μονιμοποίησή τους», κατέληξε ο κ. Γιαλαμάς.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Επίσκεψη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών στη Βουλή
03 Απριλίου 2025 -
Βόλεϊ: Έχασε την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια ο Άρης
03 Απριλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ