Γ. Ασφαλτίδης για τα μήλα: «Σήμερα έρχονται οι έμποροι, δίνουν αυτές τις τιμές και ζητάνε από πάνω και κρατική επιδότηση στο ρεύμα"
Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσόβουνου Εορδαίας και τι συμβαίνει σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Απούλητη ή σε εξευτελιστικές τιμές διατίθεται από τους αγρότες η σοδειά των μήλων της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και πολλή από τη φετινή παραγωγή ενδέχεται να μείνει στα δέντρα, αφού δεν συμφέρει τους παραγωγούς να πληρώσουν εργατικά χέρια, τη στιγμή που φαίνεται να έχει κλείσει και η μεγάλη αγορά της Αιγύπτου από την οποία ήλπιζαν να αναπληρώσουν τη χασούρα. Γι’ αυτό και αύριο συγκεντρώνονται στη Βέροια αγροτικοί σύλλογοι από τις δύο περιφέρειες προκειμένου να δουν τι μπορούν να κάνουν και να αποφασίσουν κινητοποιήσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία ενόψει και του πολύ δύσκολου χειμώνα που όλοι περιμένουν.
Οι τιμές, όπως όλα δείχνουν, έχουν καταρρεύσει στα 20 λεπτά το κιλό (πέρυσι ήταν 50 λεπτά/κιλό) ενώ το κόστος για τους αγρότες υπολογίζεται σε 30 με 35 λεπτά. Οι έμποροι δείχνουν –ή υποδύονται– ότι δεν ενδιαφέρονται για το προϊόν καθώς λένε ότι φοβούνται τι θα συμβεί με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα του κόστους αποθήκευσης. Ηδη υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες μήλων στα ψυγεία και ο φόβος πλανιέται πάνω από τα χωριά της δυτικής Μακεδονίας.
«Πώς να βγούμε με τις τιμές για πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα στα ύψη; Σαράντα χρόνια τώρα δεν έχουμε ζήσει κάτι ανάλογο με τη φετινή περίοδο και το χειρότερο είναι ότι το αντιμετωπίζουμε ο καθένας μόνος με την απελπισία του» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Ασφαλτίδης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσόβουνου Εορδαίας, τονίζοντας πως «σήμερα έρχονται οι έμποροι, δίνουν αυτές τις τιμές και ζητάνε από πάνω και κρατική επιδότηση στο ρεύμα. Αν αυτοί ζητάνε επιδότηση, εμείς τι πρέπει να ζητήσουμε; Αλλά αυτοί είναι λίγοι και συνεννοούνται μια χαρά, εμείς είμαστε ασυντόνιστοι».
Στην περιοχή που αντιμετώπιζε κατά την εποχή συγκομιδής κερασιών και ροδακίνων πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών η εικόνα έχει, εν πολλοίς, αναστραφεί, καθώς «υπάρχει ενδιαφέρον από ανθρώπους της περιοχής διότι, «όπως είναι φανερό, ο κόσμος φοβάται γι’ αυτά που έρχονται και τρέχει για το μεροκάματο που είναι 35 ευρώ με το εργόσημο, αν και πολλοί προτιμούν τη μαύρη εργασία για να πάρουν όλα τα χρήματα που τα χρειάζονται στο χέρι».
Το θέμα λοιπόν για τους αγρότες είναι να κάνει άμεσα παρεμβάσεις το κράτος. «Είναι δυνατό να παίρνουν οι εφοπλιστές αφορολόγητο το πετρέλαιο αλλά όχι εμείς και να πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας; Να δοθούν κίνητρα για συνεταιρισμούς, διότι αυτά που ανακοίνωσαν για τους νέους αγρότες, τι να πω, μαζεύονται 5 άτομα να κάνουν ομάδα; Αλήθεια; Τι μπορούν να κάνουν δηλαδή;» σχολιάζει πικρά ο κ. Ασφαλτίδης.
Αγρότες της περιοχής που προτιμούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους ζητούν επιπλέον από την ελληνική πολιτεία «να προβεί σε άμεση παρέμβαση στην Αίγυπτο, χώρα με την οποία έχουμε καλές σχέσεις και αποτελεί για εμάς μια πολύ μεγάλη, κρίσιμη, αγορά. Μόνο που στην Αίγυπτο μπήκε, λένε, το ΔΝΤ και έχουν κάτι σαν capital control, δεν λένε “όχι” στα μήλα μας, αλλά βάζουν τόσες και τόσο περίπλοκες διαδικασίες, που είναι σαν να έχουμε χάσει τη μόνη αγορά που μας απέμεινε. Ας παρέμβει το υπουργείο Εξωτερικών να μη μας τρώει τουλάχιστον η αιγυπτιακή γραφειοκρατία».
Αποτέλεσμα όλων αυτών των προβλημάτων είναι ότι 10.000 στρέμματα σε Εορδαία –και στην Καστοριά τα ίδια– κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στα δέντρα.
πηγή: από την έντυπη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών" (Γιάννης Λυκεσάς)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κατεδάφιση Δημοτικού κτηρίου στην Αριδαία
22 Νοεμβρίου 2024 -
Απίστευτη ταλαιπωρία για την εθνική
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ