Γ. Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα
Αναφέρθηκε στα νέα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα όπως η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση που αλλάζουν τα δεδομένα στην διαχείριση του πρωτογενούς τομέα.
113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους αγρότες που έδωσαν την ζωή τους το Μάρτιο του 1910 στην σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.
Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς η σημερινή εκδήλωση πέρα από την απόδοση τιμών πρέπει να δούμε το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα ο οποίος βάλλεται από μια σειρά εξωγενών κατά βάση κρίσεων.
«Τότε», είπε, «ο αγώνας γινόταν για ένα κομμάτι γης, για ένα κομμάτι καλλιεργήσιμης γης αλλά σήμερα γίνεται για άλλα πιο πολύπλοκα ζητήματα. Όπως να υπάρχει προστιθέμενη αξία στον ιδρώτα του αγρότη, στον ιδρώτα του κτηνοτρόφου να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς, να μπορεί να υπάρχει ζωή στην επαρχία και να μπορεί να παράγεται ο πλούτος εκείνος που μόνο ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παράξει γιατί ο πλούτος αυτός είναι και συνθήκη κοινωνικής συνοχής πλέον».
Αναφέρθηκε στα νέα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα όπως η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση που αλλάζουν τα δεδομένα στην διαχείριση του πρωτογενούς τομέα. Επικεντρώθηκε στην κλιματική κρίση η οποία όπως σημείωσε αλλάζει το τοπίο και μας υποχρεώνει να προβούμε στις παρεμβάσεις για να γίνουν βιώσιμες οι καλλιέργειες. Διαχείριση του νερού, ανθεκτικότερες καλλιέργειες αλλά και η συμβολή της επιστήμης. Πρόσθεσε ότι το κράτος θα στηρίξει τους παραγωγούς που ενώ έκαναν όσα έπρεπε δεν έχουν την παραγωγή που θα έπρεπε.
Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να μην χάσει την φυσιογνωμία του και να στηριχθεί ο μικρός κλήρος είναι τα συνεργατικά σχήματα διότι έτσι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής, θα πετύχουν καλύτερες τιμές με τη συγκέντρωση των προϊόντων, θα αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο κοινοτικά προγράμματα, θα κάνουν καλύτερη έρευνα αγοράς για την εύρεση μικρότερης τιμής στις πρώτες ύλες, στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
Ειδικά για τους Νέους Αγρότες τόνισε ότι το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη προσφέρει από 38-40 χιλιάδες ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί. «Θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους αγρότες και τον συνεργατισμό», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα νέων φωτοβολταϊκών για την μείωση του κόστους ενέργειας λέγοντας ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί μικρά φωτοβολταϊκά σε 75.000 αγρότες.
Καταλήγοντας ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι το μήνυμα της σημερινής επετείου δεν είναι μόνο να θυμόμαστε τη θυσία των αγροτών, αλλά κυρίως να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τις καλύτερες μέρες που έρχονται.
«Ενωμένοι, όπως οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου του 1910, μπορούμε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα σύγχρονα προβλήματα που ανακύπτουν και να σχεδιάσουμε το «αύριο» του αγροτικού μας τομέα. Αυτή θα είναι και η καλύτερη και σπουδαιότερη απόδοση τιμών που μπορούμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Έδεσσα:Γιορτινές εκδηλώσεις Μουσείου Γέσιου με παραμύθια και ταινία
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Χριστουγεννιάτικο Bazaar αγάπης από τη ΣΚΥΔΡΑΙΑ
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Χριστούγεννα με χιόνι στον Άγιο Αθανάσιο: Ένας μαγευτικός προορισμός
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Αλμωπία: SOS για τις καιρικές συνθήκες
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Τζαμτζής: Η Πελλα είναι συνώνυμο της πράσινης ανάπτυξης
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ