close search results icon

Γ. Μανιάτης: “Για μια Ευρώπη Σύγκλισης και όχι Απόκλισης”

Άρθρο στην Εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”.

(Εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”, 22.6.2024)

Την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, για τη νέα ηγεσία των Ευρωπαϊκών θεσμών. Στις διαπραγματεύσεις αυτές, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες προσήλθαν με μία ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή: καμία συνεργασία με την ακροδεξιά.

Αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας με κόμματα όπως οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, η προοπτική αυτή φάνηκε να υποχωρεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Βοήθησε το γεγονός ,ότι παρά τις προεκλογικές Κασσάνδρες, η ακροδεξιά δεν κατάφερε το στόχο της να είναι η δεύτερη δύναμη του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Αντιθέτως, παρά τις απώλειες των Φιλελευθέρων, η καλύτερη από το αναμενόμενο επίδοση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στήριξε ισχυρά την πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της προηγούμενης πενταετίας.

Για να υπάρξει όμως συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Η προσπάθεια των κεντροδεξιών κομμάτων να ελέγξουν σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαϊκών θεσμών, συνάντησε τη δικαιολογημένη αντίδραση των υπολοίπων, με αποτέλεσμα το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Η πολιτική συμφωνία για τα πρόσωπα τα οποία θα ηγηθούν των Ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και για το πολιτικό πρόγραμμα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να αντανακλά τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στις 9 Ιουνίου.

Για να αποδεχθούμε την εκλογή της υποψήφιας του ΕΛΚ Ursula Von der Leyen, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να συνοδεύεται από την επιλογή του Antonio Costa, Σοσιαλιστή πρώην Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μία πλήρη πενταετία. Η παρουσία του Antonio Costa στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα δώσει την απαραίτητη ισορροπία και θα διασφαλίσει την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν την αλληλεγγύη και τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών εργαλείων, ώστε οι λαοί της Ευρώπης να περάσουν σε μία νέα εποχή σύγκλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, όπως τόνισα και στην ομιλία μου στη Διάσκεψη όλων των εκλεγμένων σοσιαλιστών βουλευτών, θα αγωνιστούμε ώστε στο επόμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρχουν πολιτικές για:

1.τη δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού Κοινωνικών Κατοικιών και τη μείωση του κόστους στέγασης,

2. μια κοινωνικά δίκαιη Πράσινη Μετάβαση, ιδιαίτερα στους αγρότες, τις συλλογικές οντότητες και τους οικονομικά ασθενέστερους,

3. τη δημιουργία κοινών εργαλείων Άμυνας και Ασφάλειας, ώστε όλοι οι πολίτες της Ένωσης από Φινλανδία και Εσθονία, μέχρι Ελλάδα και Κύπρο, να νιώθουν το ίδιο ασφαλείς έναντι των αναθεωρητικών γειτόνων τους, και

4. με χρηματοδοτικά μέσα, όπως η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Κυριαρχίας, να στηριχθεί η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, με επιστροφή της Βιομηχανικής Παραγωγικής Βάσης και δημιουργία νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας σε όλη την Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ