close search results icon

Γάζα: Η έξοδος από τη Ράφα συνεχίζεται εν μέσω βομβαρδισμών

Γάζα: Η έξοδος από τη Ράφα συνεχίζεται εν μέσω βομβαρδισμών

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι συνεχίζουν σήμερα να φεύγουν από τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τομείς της οποίας σφυροκοπούνται από την ισραηλινή αεροπορία, καθώς επαπειλείται χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη Νάκμπα, την «Καταστροφή» που ήταν γι’ αυτούς η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Κατά τη Νάκμπα, κάπου 760.000 Άραβες από την Παλαιστίνη έφυγαν ή διώχτηκαν από τα σπίτια τους και προσέφυγαν σε γειτονικές χώρες ή σε αυτά που θα μετατρέπονταν προοδευτικά στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η Γάζα δεν θα γονατίσει μπροστά στα άρματα μάχης και τα κανόνια», φώναζαν χθες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν σε ετήσια πορεία στα ερείπια χωριών του βόρειου Ισραήλ οι άραβες κάτοικοι των οποίων εκδιώχθηκαν το 1948.

Στη Λωρίδα της Γάζας, πολιορκημένη και ερειπωμένη από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες, ο άμαχος πληθυσμός, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, πήρε ξανά τους δρόμους για να προσπαθήσει να βρει ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα».

Καθώς ξημέρωνε η 222η ημέρα του πολέμου, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως έγιναν εντατικοί βομβαρδισμοί στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, που απειλείται να γίνει στόχος ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης παρότι έχουν καταφύγει εκεί πάνω από 1 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι.

Στην πόλη της Γάζας (βόρεια), τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους μητέρα και το παιδί της, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν χθες το βράδυ σε δυο ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία.

«Να ανοίξει ξανά αμέσως»

Τον όγδοο μήνα του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο άνευ προηγουμένου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον τομέων του νότιου Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 35.173 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο ισραηλινός στρατός μπήκε με άρματα μάχης σε τομείς της Ράφας την 7η Μαΐου.

Έκτοτε η διέλευση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου παραμένει κλειστή, ενώ είναι νευραλγικής σημασίας για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στιγμή που όλος ο πληθυσμός του θυλάκου κινδυνεύει να υποστεί λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες βράδυ μέσω X να «ανοίξει ξανά αμέσως» η διέλευση αυτή και να επιτραπεί να παραδοθεί «ανεμπόδιστα ανθρωπιστική βοήθεια», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την προτροπή του να κηρυχθεί «άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».

Η Φάταχ, το κίνημα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, του Μαχμούντ Αμπάς, αποκάλυψε χθες βράδυ πως το Ισραήλ της πρότεινε να αναθέσει τη διαχείριση του περάσματος στην Αρχή, η οποία ασκεί την —πολύ περιορισμένη— εξουσία της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Αρνηθήκαμε», είπε εκπρόσωπος του κινήματος στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ.

Αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την ανατολική Ράφα, την 6η Μαΐου, «εκτοπίστηκαν βίαια σχεδόν 450.000 άνθρωποι», τόνισε το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

«Στρατιωτική πίεση»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου να αφανίσει τη Χαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Για να εξαλειφθεί η Χαμάς, ο κ. Νετανιάχου χαρακτηρίζει απαραίτητη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, που είναι κατ’ αυτόν το τελευταίο μεγάλο οχυρό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, αψηφώντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τον άμαχο πληθυσμό.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς, ενταγμένος στην κυβέρνηση πολέμου, έκρινε πως πρέπει να «ενταθεί η διεθνής πίεση στη Χαμάς, και ταυτόχρονα η στρατιωτική πίεση, για να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων και την εξάλειψη της απειλής της Χαμάς», σημείωσε ο ίδιος μέσω X.

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, η Ουάσιγκτον, λέει δημόσια εδώ και καιρό πως εναντιώνεται σε χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα δίχως «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων.

Μολαταύτα, μια εβδομάδα μετά την απειλή του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να περιορίσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια εξαιτίας της Ράφας, η κυβέρνησή του ενημέρωσε χθες βράδυ το Κογκρέσο πως θα προχωρήσει σε παραδόσεις στρατιωτικού υλικού, ιδίως πυρομαχικών για «τα πυροβόλα» αρμάτων μάχης και «τακτικών» οχημάτων, αξίας ενός και πλέον δισεκατομμυρίου δολαρίων, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του ενημερωμένες σχετικά.

Οι παραδόσεις μένει να εγκριθούν από τα δυο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα δεδομένα. Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου παραμένουν 128, ωστόσο τουλάχιστον 36 από αυτούς εκτιμάται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

«Εξοργισμένος»

Σε αντίποινα, το Ισραήλ έθεσε υπό πολιορκία τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο κι άρχισε στρατιωτικές επιχειρήσεις που, πέρα από τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γάζα, έχουν επίσης προκαλέσει πελώρια καταστροφή και ανθρωπιστική κρίση.

Στη Ράφα, χθες σκοτώθηκε ισραηλινός στρατιώτης, ανακοίνωσε το επιτελείο, αυξάνοντας τον αριθμό των απωλειών των ενόπλων δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στις 621, κατά τα επίσημα δεδομένων.

Σύμφωνα με το Κατάρ, δεν διανέμεται πλέον στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ανθρωπιστική βοήθεια από την 9η Μαΐου.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα αφού φερόμενοι ως ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε φορτηγά με βοήθεια κατευθυνόμενα στον θύλακο.

«Είμαι εξοργισμένος για τις επανειλημμένες επιθέσεις (…) ισραηλινών εξτρεμιστών εναντίον οχηματοπομπών με βοήθεια», τόνισε μέσω X ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ, αξιώνοντας οι ισραηλινές αρχές να «σταματήσουν» τις ενέργειες αυτής της φύσης και να προσαγάγουν τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, καταγγέλλοντας νέα επίθεση εναντίον εγκατάστασης της υπηρεσίας του στην Ιερουσαλήμ.

Για να διευκολυνθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, ο αμερικανικός στρατός ετοίμασε τεχνητό λιμάνι που αναμένεται να είναι «επιχειρησιακό» εντός «των προσεχών ημερών», διαβεβαίωσε χθες το Πεντάγωνο.

Στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, θέατρο πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, η ένταση δεν σταματά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως χθες σκότωσε τον Χουσέιν Μακί, στέλεχος της Χεζμπολά, στα περίχωρα της Τύρου, στον νότιο Λίβανο. Συνόδευσε την ανακοίνωση με βίντεο στο οποίο εικονίζεται όχημα που ανατινάσσεται έπειτα από πλήγμα από αέρος.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείο στο λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν και υποστηρίζει τη Χαμάς, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χουσέιν Μακί και άλλου ενός ανθρώπου.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως πολίτης σκοτώθηκε και πέντε στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας ρουκέτας που εκτοξεύθηκε από τη λιβανική επικράτεια.

Τους επτά και πλέον μήνες εχθροπραξιών έχουν χάσει τη ζωή τους 413 άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολά και παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων, καθώς και 79 άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, ενώ στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί συνολικά 24 άνθρωποι —14 στρατιωτικοί και 10 άμαχοι—, κατά επίσημους αριθμούς.

Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», οργάνωση-σφραγίδα που αντιπροσωπεύει μέλη ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, γνωστοποίησε μέσω Telegram πως χθες εξαπέλυσε επίθεση με drones εναντίον «στρατιωτικού στόχου» στην Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ. Από πλευράς του, ο στρατός ανέφερε πως «αναχαίτισε επιτυχώς» δυο UAVs τα οποία κινούνταν προς την ισραηλινή επικράτεια από ανατολική κατεύθυνση.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ