close search results icon

Γάζα: Μειώνεται η επισιτιστική βοήθεια – Το Ισραήλ επέβαλε νέο τελωνειακό κανόνα

Περιόρισαν τις εμπορικές αποστολές τροφίμων, ώστε να αποτρέψουν τυχόν όφελος για τη Χαμάς.

Οι προμήθειες τροφίμων στη Γάζα μειώθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου οι ισραηλινές αρχές εισήγαγαν νέο τελωνειακό κανόνα αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγές των οργανώσεων που εμπλέκονται στη μεταφορά αγαθών στη Λωρίδα της Γάζας, ο νέος τελωνειακός κανόνας αφορά τα κομβόι φορτηγών που ναυλώθηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη για να μεταφέρουν βοήθεια από την Ιορδανία στη Γάζα μέσω Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον νέο κανόνα, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που στέλνουν βοήθεια πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο, με τα στοιχεία του διαβατηρίου τους, στο οποίο να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την αποστολή. Τα πρόσωπα με τα οποία μίλησε το Reuters είπαν ότι οι υπηρεσίες αρωγής αμφισβητούν αυτήν την απαίτηση, που ανακοινώθηκε στα μέσα Αυγούστου, επειδή φοβούνται ότι η υπογραφή του εντύπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομική εμπλοκή, εάν η βοήθεια πέσει στα χέρια της Χαμάς ή άλλων εχθρών του Ισραήλ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν να περνούν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ιορδανία για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, δεν έχει επηρεαστεί η αποστολή μέσω Κύπρου και Αιγύπτου.

Εκτός από αυτό τον νέο τελωνειακό κανόνα, οι ισραηλινές αρχές έχουν περιορίσει τις εμπορικές αποστολές τροφίμων στη Γάζα, καθώς υποψιάζονται ότι η Χαμάς επωφελείται από αυτό το εμπόριο, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση των γεγονότων αυτών. Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και της ισραηλινής κυβέρνησης δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο οι παραδόσεις τροφίμων και βοήθειας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.

Η στρατιωτική ανθρωπιστική μονάδα του Ισραήλ, Cogat, η οποία επιβλέπει τη βοήθεια και τις εμπορικές αποστολές στη Γάζα, επιβεβαίωσε ότι κανένα ναυλωμένο από τον ΟΗΕ κομβόι με βοήθεια δεν έχει μετακινηθεί από την Ιορδανία στη Γάζα από τις 19 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εκπρόσωπός της είπε ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει τα εμπορεύματα και παρέπεμψε για απαντήσεις στο υπουργείο Οικονομίας του Ισραήλ.

Ωστόσο, ούτε το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει απαντήσεις για το θέμα στο Reuters, ενώ εκπρόσωπος του τμήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ, του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αυτές οι εξελίξεις, με τους νέους περιορισμούς στην είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν αυξήσει την ανησυχία στους εργαζόμενους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ότι η εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια στον παλαιστινιακό θύλακα θα επιδεινωθεί για τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, χωρίς να έχουν τρόπο διαφυγής.

Σύμφωνα με τον γιατρό Νουρ Αλ-Αμάσι, που εργάζεται στη νότια Γάζα, «η κατάσταση με την έλλειψη φαγητού είναι από τις χειρότερες που έχουμε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, ειδικά αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να την αντιμετωπίσουμε, αλλά έχει χειροτερέψει. Η κλινική μου περιθάλπει 50 παιδιά την ημέρα για διάφορα θέματα, τραυματισμούς και ασθένειες. Κατά μέσο όρο, 15 από αυτά είναι υποσιτισμένα».

Ο αριθμός των φορτηγών που μετέφεραν τρόφιμα και άλλα αγαθά στη Γάζα μειώθηκε σε περίπου 130 την ημέρα κατά μέσο όρο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Cogat. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σύγκριση με τα περίπου 150 που περνούσαν από την αρχή του πολέμου και πολύ μικρότερος από τα 600 φορτηγά την ημέρα που, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η απειλή λιμού σε καιρό πολέμου στη Γάζα.

Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι ένα από τα πιο οδυνηρά ζητήματα του πολέμου που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Τον Μάιο, οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) ζήτησαν από το δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι υποπτεύονται ότι οι ισραηλινές αρχές είχαν χρησιμοποιήσει «την πείνα αμάχων ως μέθοδο πολέμου».

Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται ότι συμβαίνει αυτό, υποστηρίζοντας ότι διευκολύνουν τις παραδόσεις τροφίμων στη Γάζα παρά τις δύσκολες συνθήκες. Τον Σεπτέμβριο, υπέβαλαν δύο επίσημες προσφυγές στο ΔΠΔ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα του αιτήματος του εισαγγελέα και αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Πηγή: Reuters, kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ