close search results icon

Γεραπετρίτης - Φιντάν: Σήμερα το πρωί η συνάντησή τους στην Αθήνα - Η ατζέντα των δύο πλευρών και τα σημεία τριβής

Γεραπετρίτης - Φιντάν: Σήμερα το πρωί η συνάντησή τους στην Αθήνα - Η ατζέντα των δύο πλευρών και τα σημεία τριβής

Σε αναζήτηση της λεπτής ισορροπίας μεταξύ της προσπάθειας σύγκλισης, ώστε να μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, και της διατήρησης του ήπιου κλίματος, ακομη και σε περίπτωση αποτυχίας, συναντώνται το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών οι Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν.


Συνάντηση η οποία πραγματοποιείται στο νέο θολό διεθνές περιβάλλον που δημιουργεί η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες των δύο χωρών Κυρ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογαν θέλησαν να στείλουν θετικό μήνυμα από την Βουδαπέστη που βρέθηκαν για την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου σε ένα δείγμα κανονικότητας στις σχέσεις συναντήθηκαν στον προθάλαμο της Συνόδου σε κοινή θέα και ενώ οι κάμερες κατέγραφαν την συνάντηση. Και μάλιστα παρουσία του Προέδρου της Κυπρου Ν. Χριστοδουλίδη και του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, που έσπευσε να προσκολληθεί στην «ομήγυρη». Ο πρωθυπουργός μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στον Χ. Φιντάν που συνόδευε τον τούρκο ηγέτη εξέφρασε την ελπίδα «η συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη να είναι παραγωγική».

Αν και η συνάντηση είχε «κυπριακό άρωμα», καθώς δεν είναι συνηθισμένη η συνύπαρξη και πολύ περισσότερο η συζήτηση του τούρκου ηγέτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, οι δύο ηγέτες φέρεται να συζήτησαν και για τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά αλλα και για τις περιφερειακές εξελίξεις 

Και μόνο όμως η συνάντηση τους θέλει να δείξει την ύπαρξη βούλησης σε ανώτατο επίπεδο για συνέχιση του ήπιου κλίματος και για συζήτηση του μεγάλου προβλήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που για την Ελλάδα είναι αποκλειστικά το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, σε αντίθεση με την Τουρκία που ζητά την συζήτηση ως πακέτου όλων των «αλληλένδετων» θεμάτων στα οποία περιλαμβάνονται όλες οι μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας, ενώ παράλληλα τίθεται και το ζήτημα της «τουρκικής» όπως την αποκαλούν μειονότητα της Δ.Θράκης


Η αφετηριακή γραμμή των δύο πλευρών δείχνει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στις θέσεις των δύο χωρών αλλά και το μεγάλο πρόβλημα της εξεύρεσης μιας διαδικασίας στην οποία η έγερση των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα οδηγήσει σε νομιμοποίηση τους και δημιουργία διαπραγματευτικού κεκτημένου για την Τουρκία.


Ανώτερη διπλωματική πηγή τόνιζε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή ότι η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία στην σημερινή συνάντηση είναι απειροελάχιστη, ενώ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να διαπιστώσουν ότι υπάρχει πεδίο περαιτέρω συζητήσεων ώστε να αναζητηθεί η στοιχειωδης σύγκλιση.


Στις ταυτόχρονες συνεντεύξεις των Γ. Γεραπετριτη και Χ. Φινταν που δημοσιεύθηκαν χθες στα ΝΕΑ και στην Χουριέτ (και σε μια από τις πιο έγκυρες διπλωματικές συντάκτριες και παρουσιάστριες στην Τουρκία που βρίσκεται πολύ κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, τη Χαντέ Φιράτ) οι δύο υπουργοί με χαμηλούς τόνους παρουσίασαν τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους.


Ο Χ.Φιντάν επέμεινε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα «αλληλένδετα» ζητήματα και όχι μόνο το θεμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπιδας/ΑΟΖ χωρίς να τα απαριθμήσει (καθως δεν ρωτήθηκε γι’ αυτό) στα οποία βεβαίως πριν από λίγες ημέρες είχε συμπεριλάβει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τις «γκρίζες ζώνες», την αποστρατικοποίηση, τις ζώνες ελληνικής δικαιοδοσίας στο Αιγαίο κλπ επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι εάν τα προβλήματα αυτά δεν επιλυθούν μέσω του διαλόγου θα μπορούν να παραπεμφθούν στην Διεθνή Δικαιοδοσία με μια «ολιστική προσέγγιση» και εφοσον η Ελλάδα άρει τις επιφυλάξεις που εχει καταθέσει στο ΔΔ της Χάγης για την προσφυγή σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία και την Εθνική Ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ