close search results icon

Γιαννιτσά: "Μήπως έχετε μετρητά;"

Το αγωνιώδες ερώτημα πολλών περιπτέρων. 

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, όπως είναι τα περίπτερα. Μία κατάσταση που βιώνεται σε όλη την Ελλάδα σαφώς, όπως και στην πόλη των Γιαννιτσών, όπου πολύς κόσμος δεν πηγαίνει πια στα περίπτερα, γιατί ουσιαστικά "ντρέπεται" να πληρώσει για αγορά σιγαρέτων ή εφημερίδων ή οτιδήποτε άλλο με μετρητά, καθώς οι περιπτεριούχοι, ειδικά με τα δύο πρώτα προϊόντα, έχουν ελάχιστο έως...καθόλου κέρδος.

Αν παράδειγμα αγοράσει κάποιος μια απλή κάρτα κινητής τηλεφωνίας, το περίπτερο όχι μόνο δεν βγάζει κέρδος, αλλά "μπαίνει και μέσα", όπως λέγεται στη "γλώσσα" της αγοράς. 

Έτσι, ένα σύνηθες ερώτημα δεν είναι απλώς "θα πληρώσετε με κάρτα ή μετρητά;", έχει μετατραπεί σε "μήπως έχετε μετρητά;".

Ο πολίτης όμως, που δεν μπορεί να συμπληρώσει το 30% των δαπανών που κάνει, βάση εισοδήματος, σε κάρτα, δέχεται βαρύ "πέλεκυ" και οδηγείται σε κατανάλωση με κάρτα, ακόμη και για ένα πακετάκι μαστίχες! 

"Δεν είδα κανέναν να διαμαρτύρεται γι' αυτό" είπαν στο pellanews.gr περιπτεριούχοι, οι οποίοι όπως προείπαμε βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση...

Να σημειώσουμε οτι μέσα στη δεκαετία 2010-2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, όπως παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Convenience Retailing Conference 2021, ένα στα δύο περίπτερα έβαλαν λουκέτο. Συγκεκριμένα, από τα 9.904 περίπτερα που λειτουργούσαν το 2010, το 2020 είχαν μείνει ανοιχτά μόλις τα 4.985, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 50,3%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ