Γιατί ανησυχεί η Λαγκάρντ: Η κρίση χρέους και η ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις
Βλέπει το… κακό να έρχεται.
To γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία της για την οικονομία της Ευρώπης – σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα-, προφανώς δεν περνάει κάτω από τα ραντάρ. Tουναντίον καταδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει συμβάλλει με τη σφιχτή νομισματική πολιτική της στο απότομο φρενάρισμα της ανάπτυξης στη Γηραιά Ηπειρο, βλέπει το… κακό να έρχεται.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Ποιο είναι αυτό; Βραχυπρόθεσμα μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη με πρωταγωνίστρια την Ιταλία. Η ανησυχία και οι φόβοι της ΕΚΤ εδράζονται στην απροθυμία αλλά και την αδυναμία της κυβέρνησης Μελόνι να βάλει μια τάξη στα δημοσιονομικά και να μαζέψει τα ελλείμματα που ακολουθούν αυξητική πορεία. Εκτιμάται ότι αν η Ιταλία συνεχίσει έτσι, οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων θα συνεχιστούν και μάλιστα με πιο έντονο τρόπο, με συνέπεια να υποχρεώνεται να αναχρηματοδοτεί το χρέος της με ακριβές εκδόσεις ομολόγων. Το πρόβλημα αφορά την τρίτη πιο εύρωστη οικονομία της Ευρώπης, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι επιπτώσεις σε περίπτωση πρόδηλης αδυναμίας της Ιταλίας να αντιμετωπίσει την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση, θα επηρεάσουν συνολικά την Ευρωζώνη.
--------------
Στη θεωρία, η Ιταλία προστατεύεται από τον ειδικό μηχανισμό παρέμβασης που έχει δημιουργήσει η ΕΚΤ, το πρόγραμμα TIPP για αγορές κρατικών ομολόγων χωρών που πιέζονται από τις αγορές, όμως πρόκειται για ένα μηχανισμό που δεν έχει δοκιμασθεί ακόμη και η αποτελεσματικότητά του κρίνεται αβέβαιη προς το παρόν.
Επενδύσεις «μαμούθ» για την επόμενη μέρα
Υπάρχουν όμως κι άλλοι πυλώνες κινδύνου και προβληματισμού για την Ευρώπη που αν και έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πρέπει να τεθούν από τώρα στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών και των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα που εξέπεμψε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Η μείωση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες καταστροφές, τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ενέργεια, είναι σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ τα εξέχοντα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ.
Το πρώτο, η μείωση του πληθυσμού, έχει άμεση σχέση με το εργασιακό και ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό μέλλον της Ευρώπης, ενώ για την κλιματική αλλαγή προφανώς και πρέπει να δαπανηθούν πολλά περισσότερα χρήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο. Μεγάλες δαπάνες και κονδύλια απαιτούνται και για την επιδιωκόμενη πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση 620 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ άλλα 125 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο είναι απαραίτητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Για να εξοικονομηθούν-εξασφαλιστούν αυτά τα ομολογουμένως τεράστια ποσά, θεωρείται βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναθεωρήσει τον οικονομικό-δημοσιονομικό προσανατολισμό της και να θέσει νέες προτεραιότητες που συμβαδίζουν με τις εν λόγω απαιτήσεις.
πηγή: indicator.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ