close search results icon

Γιατί η γάτα μου ρίχνει πράγματα στο πάτωμα;

Γιατί η γάτα μου ρίχνει πράγματα στο πάτωμα;

Ένα ποτήρι, μια κορνίζα ή ένα φυτό, όλα αποτελούν για τη γάτα σας έναν πιθανό στόχο αν βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο, όπως για παράδειγμα η άκρη του γραφείου σας.

Ομολογουμένως, πρόκειται για μια από τις πιο διασκεδαστικές συνήθειες της γάτας σας. Ναι μεν διασκεδαστική για την ίδια, αλλά όχι πάντα για εσάς.

Η γάτα σας λατρεύει να σπρώχνει, να γλείφει, να δαγκώνει και να κυνηγά κάθε λογής πράγματα, αλλά η αγαπημένη της ασχολία φαίνεται πως είναι να σπρώχνει και να ρίχνει κάτω οτιδήποτε είναι αρκετά εύθραυστο.

Είναι σαν να απολαμβάνει τον ήχο του θρυμματισμού του γυαλιού ή τον ήχο από το κεραμικό που σπάει στο πάτωμα και κατ’ επέκταση τον αναστεναγμό σας από το διπλανό δωμάτιο όταν το ακούτε.

Μήπως το κάνει για να σας ενοχλήσει ή μήπως προσπαθεί να σας πει ότι η διακόσμηση του σπιτιού δεν είναι του στυλ της;

Η απάντηση είναι πως όχι. Οι γάτες δε νοιάζονται για τη χρωματική ενότητα των διακοσμητικών του χώρου ή αν εκείνο το βάζο που έκανε σμπαράλια ήταν γαμήλιο δώρο.

Οι γάτες απλώς απολαμβάνουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και να δοκιμάζουν πράγματα που ίσως έχουν την ικανότητα να κινούνται.

Είναι έξυπνα, ενεργά πλάσματα και οι λόγοι για τους οποίους τις αρέσει να γκρεμίζουν τα πράγματα από τους πάγκους, τα τραπέζια και τα ράφια δεν έχουν καμία σχέση με κακές προθέσεις.

Παρακάτω, θα δείτε τρεις λόγους για τους οποίους το αγαπημένο σας κατοικίδιο άθελά του σας οδηγεί στα όριά σας και γιατί λατρεύει να σπρώχνει και να γκρεμίζει πράγματα από τον πάγκο σας εσκεμμένα.

3 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας γκρεμίζει τα πράγματα γύρω της

Δεν έχει γίνει ακόμα κάποια σχετική έρευνα για το τι σημαίνει για τη γάτα σας να ρίχνει τα πράγματα από τα ράφια, επομένως, δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά γιατί το κάνει.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτήν και από άλλες συμπεριφορές που έχουν οι γάτες στην καθημερινή τους ζωή.

1. Η γάτα σας θέλει να σκαρφαλώσει και τα αντικείμενα βρίσκονται στο δρόμο της

Όταν η γάτα σας αισθάνεται ζωηρή και θέλει να τριγυρίσει μέσα στο σπίτι, μπορεί να ανακαλύψει τυχαία αντικείμενα σε ψηλά σημεία που παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για εξερεύνηση (ακριβώς όπως ένα μικρό παιδί).

Είναι στο DNA της γατούλας σας να σκαρφαλώνει και να κρύβεται σε μικρά μέρη πάνω από το έδαφος, οπότε το ανυποψίαστο ράφι σας γίνεται γρήγορα ένα αγαπημένο σημείο γι’ αυτήν.

Εάν το σπίτι σας δεν προσφέρει σημεία για αναρρίχηση, τότε τα ράφια, το γραφείο και οι πάγκοι σας είναι οι μόνες επιλογές που έχει. Μάλιστα, αν αυτά τα σημεία είναι γεμάτα «συλλέκτες σκόνης», η γάτα σας μπορεί να τα δει ως εμπόδιο στο διάβα της.

Για να μη χρειάζεται κάθε φορά να καθαρίζετε ό,τι έχει απομείνει από τα πεσμένα αντικείμενα, παρέχετε στη γάτα σας επιλογές αναρρίχησης όπως στύλους ξυσίματος και ονυχοδρόμιο γάτας με πολλαπλά επίπεδα και βάλτε τα κοντά σε παράθυρα για να μπορεί να παρακολουθεί τα πουλιά ή ό,τι άλλο κεντρίζει την προσοχή της.

Εναλλακτικά, γίνετε δημιουργικοί και κατασκευάστε ή αγοράστε ράφια σχεδιασμένα με γνώμονα τη γάτα σας.

2. Η γάτα σας θέλει να παίξει

Αναγνωρίζουμε ότι οι σκύλοι θέλουν να παίζουν καθημερινά, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε ότι το ίδιο θέλουν και οι γάτες μας.

Εάν το σπίτι σας δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες τόσο για πνευματικό όσο και για σωματικό παιχνίδι, οι γάτες αφήνονται στην τύχη τους για να βρουν μόνες τους τρόπους διασκέδασης.

Βέβαια, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να σέρνει το ποτήρι σας πάνω από το τραπέζι μέχρι να πέσει.

Επίσης, όταν η γάτα σας θέλει να παίξει μαζί σας, με το να σπρώχνει την κούπα σας από τον πάγκο για να πέσει κάτω, ουσιαστικά επιδιώκει να τραβήξει την προσοχή σας. Παίξτε, λοιπόν, με το γατάκι σας, για να μη καταφεύγει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές για να χαρεί κι αυτό λίγο.

Αγοράστε διαδραστικά παιχνίδια για γάτες που εμπλέκουν τα φυσικά τους ένστικτα να σπρώχνουν, να κυνηγούν, να πιάνουν και να ξύνουν επιφάνειες.

Συγχρόνως, αφήστε ανοιχτά κουτιά (θα πρέπει να είναι εύκολο να τα βρείτε μετά από όλες τις βραδινές σας αγορές στο διαδίκτυο) γύρω από το σπίτι σας για να πηδάει και να κρύβεται η γατούλα σας.

Παρέχοντας στη γάτα σας πολλαπλές ευκαιρίες για παιχνίδι, μπορείτε να την κρατάτε χαρούμενη και υγιή, γλιτώνοντας τα αγαπημένα σας αντικείμενα από τα παιχνιδιάρικα πατουσάκια της.

gata.JPG

3. Οι γάτες έχουν μια φυσική επιθυμία για εξερεύνηση

Στις γάτες, ενστικτωδώς, αρέσει να κυνηγούν και να κρύβονται πριν επιτεθούν στο θήραμά τους. Η φυσική τάση τους να είναι περίεργες, αλλά προσεκτικές τις βοηθά στη διαδικασία του κυνηγιού, καθώς τις επιτρέπει να προσδιορίζουν τι είναι ασφαλές να ακολουθήσουν και τι όχι.

Επιπλέον, οι γάτες είναι φυσικοί εξερευνητές που αναλύουν και δοκιμάζουν πράγματα που είναι καινούρια στα μάτια τους.

Η πατούσα μιας γάτας είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά της να «είναι γάτα».

Με τις πατούσες της ξύνει, αγγίζει, αισθάνεται και μετακινεί αργά πράγματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της. Αγγίξατε ποτέ κάτι για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου για να δείτε αν είναι ζεστό;

Το ίδιο ακριβώς κάνει και η γάτα σας. Αυτό περιλαμβάνει αντικείμενα που μπορεί να είναι πολύ σημαντικά για εσάς ή που τυχαίνει να βρίσκονται κοντά στην άκρη του τραπεζιού.

Και εφόσον οι γάτες είναι πιο δραστήριες τις βραδινές ώρες και έχουν εξαιρετική όραση στο σκοτάδι, μπορεί να βρείτε σπασμένα αντικείμενα στο πάτωμα μόλις ξυπνήσετε το πρωί.

Για να υποστηρίξετε τη φυσική επιθυμία της γάτας σας να επιθεωρεί τα καινούρια αντικείμενα του σπιτιού, φροντίστε να κρατάτε αντικείμενα μακριά από την άκρη του τραπεζιού ή του γραφείου σας ή οπουδήποτε είναι πιθανό να έχει εύκολη πρόσβαση.

Προσφέρετέ της πράγματα που μπορεί να σπρώξει με ασφάλεια, όπως άδεια πλαστικά ποτήρια, μπάλες ή μικρά παιχνίδια.

Οι συνήθειες των γατιών που μας κάνουν να γουρλώνουμε τα μάτια και να προσπαθούμε να ελέγξουμε την αναστάτωσή μας είναι μερικά από τα πράγματα που κάνουν τις γάτες τόσο εκπληκτικές.

Βεβαιωθείτε όμως ότι σέβεστε τα ένστικτα και τις συμπεριφορές του τετράποδου μέλους της οικογένειάς σας και ότι τους προσφέρετε πολλές ευκαιρίες να ασχοληθούν με τον κόσμο γύρω τους.

Εάν η γάτα σας βρίσκει ευχαρίστηση να σπρώχνει το φλιτζάνι του καφέ σας στα όρια του γραφείου σας, μην απογοητεύεστε. Αντίθετα, απολαύστε τη φυσική της περιέργεια, παρέχοντάς της πολλές ευκαιρίες που μπορούν να ενισχύσουν την ενεργητικότητά της.

Το συγκεκριμένο άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του μπλογκ για κατοικίδια ζώα Allaboutpets για το Pellanews, το οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς για τη δημοσίευση των άρθρων μας!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ