Γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα – Τι λέει ο Θάνος Πλεύρης
Για το μείζον πρόβλημα της έλλειψης βασικών φαρμάκων στη χώρα αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης του ζητήματος μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη λόγω της μεγάλης έξαρσης των λοιμώξεων.
«Αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών… το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας «οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα…και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή η φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω». Εξήγησε πως ως χώρα δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο.
«Εμείς αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι πως τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να έχουν απόθεμα το τρίμηνο που θα έχουμε την έξαρση της γρίπης» είπε η κα Παγώνη, με τον υπουργό να τονίσει πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.
«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Η κα Παγώνη επισήμανε πως ο γονιός μπορεί να μεταφέρει το παιδί του, εφόσον έχει υψηλό πυρετό, στο νοσοκομείο προκειμένου να τον περιθάλψουν και να μην δημιουργηθεί πανικός. «Αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά. Αυτό είναι επιπλέον πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Από τα έθιμα του Δωδεκαημέρου (μέρος Β΄)
24 Δεκεμβρίου 2024 -
Έδεσσα: Ευχές από τη "Συνεργασία Ευθύνης"
24 Δεκεμβρίου 2024 -
ΕΛΓΑ: Δυνατότητα χρήσης κωδικού πληρωμής RF
24 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ