Γιατροί Θεσσαλονίκης: Όχι στη βία κατά της λευκής μπλούζας
Καμπάνια του Ιατρικού Συλλόγου.
Η καμπάνια του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την εξάλειψη των περιστατικών βίας κατά γιατρών και υγειονομικών συνεχίζεται με ενημερωτικές εκδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τη σχετική Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
(με την παρουσία και ομιλία του υπουργού δικαιοσύνης και πλήθος ακόμη εκπροσώπων της τοπικής και ιατρικής κοινότητας). Η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ και καθηγήτρια Βιοιατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Μαρία Χατζηδημητρίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας κάλεσαν την επιστημονική κοινότητα να πει ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ, στο αμφιθέατρο του ΑΕΙ στη Σίνδο. Τόσο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας μίλησαν για την ασφαλή παροχή υγείας σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές κάτι που ζητούσαν από το 2019.
Όπως επεσήμανε η κα Χατζηδημητρίου, «ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με συντονισμένες ενέργειες και με την πίεση του ΙΣΘ και του προέδρου Νίκου Νίτσα πέτυχαν τη θεσμοθέτηση στο άρθρο 33 του ν. 5090/2024 του ιδιώνυμου αδικήματος της διατάραξης λειτουργίας σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας». Ο κ. Εξαδάκτυλος στην ομιλία του με θέμα «Η Ευρωπαϊκή υποχρέωση εξάλειψης της βίας στους χώρους υγείας ζητούμενο για ασθενείς, κοινωνία και υγειονομικούς» εξήγησε με σαφήνεια το πρόβλημα αλλά και τη λύση του καθώς «η τελευταία νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες στους χώρους υγείας». Ο κ. Νίτσας παρουσίασε το πανευρωπαϊκό ερωτηματολόγιο καταγραφής περιστατικών βίας κατά των γιατρών και υγειονομικών τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν θα αρχίσει η εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Η κα Χατζηδημητρίου τόνισε ότι «το φαινόμενο της βίας με τις διάφορες μορφές του έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας κάτι που καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποφασιστικά». Ακολούθησε το καλωσόρισμα του προέδρου του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών Καθηγητή Πέτρο Σκεπαστιανό. Χαιρετισμό έκανε ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Καθηγητής Σταμάτιος Αγγελόπουλος ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα της εκδήλωσης δίνοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Επίσης χαιρετισμούς έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Ισότητας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Δέλτα Σοφία Μαυρίδου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Κεντρικής Διοίκησης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργος Μπαλιόζογλου. Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Καθηγήτρια Ευγενία Μηνασίδου» και τέλος μίλησε ο Χρήστος Τένης, Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας «Άγιος Παντελεήμονας», στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος βρίσκεται στον εργασιακό του χώρο, καθημερινά αντιμέτωπος με περιστατικά βίας.
Να σημειωθεί ότι η Φωτεινή Βλάχου, Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, Νομικός Σύμβουλος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέλυσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά ιατρών και υγειονομικών, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 33 του ν.5090/2024. Όπως τόνισε «η θεσμοθέτηση στο άρθρο 33 του ν. 5090/2024 του ιδιώνυμου αδικήματος της διατάραξης λειτουργίας σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και επιβοηθητική σε ότι αφορά στην προστασία της ομαλής και απρόσκοπτης άσκησης του έργου των ιατρών αλλά και των εν γένει παρεχόντων υγειονομικές υπηρεσίες. Οι φωνές, ο θόρυβος, οι ύβρεις και οι απειλές κατά των προαναφερθέντων επαγγελματιών υγείας επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. Όταν δε η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας η ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή. Η δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα , δίχως να απαιτείται η υποβολή έγκλησης εκ μέρους του παθόντα».
Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία τον ΠΙΣ, τον ΙΣΘ και το τμήμα Βιοιατρικων Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια των γιατρών και υγειονομικών είναι προϋπόθεση για την ασφάλεια κυρίως των ασθενών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει “ρήξεις” στην κοινωνία
17 Νοεμβρίου 2024 -
Πέλεκυς: Η διαγραφή Σαμαρά και ο Άγιος Παΐσιος
17 Νοεμβρίου 2024 -
Καιρός: Έως και 21 βαθμούς η θερμοκρασία τη Δευτέρα
17 Νοεμβρίου 2024 -
Στέργιος Αντωνίου...στα πριμ και η οικογένεια του Μπάλντοκ
17 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ