close search results icon

Γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης

Εκτός αυτού, βέβαια, φέτος οι δηλώσεις έχουν επισκιαστεί από την «καινοτομία» των 1,3 εκατ. δηλώσεων που θα συμπληρωθούν οίκοθεν στις 2/7.

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου μας αφήνει σιγά σιγά, αλλά ο καλοκαιρινός καιρός φρόντισε να μας δείξει από νωρίς τα «δόντια» του και τις άγριες προθέσεις του για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν, αφού μας υποδέχτηκε με σχεδόν 40αριά και τον πρώτο καύσωνα να κάνει αισθητή την παρουσία του. Όπως φαίνεται, αλλά και όπως αναφέρουν οι προβλέψεις των ειδικών, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το ακριβώς αντίθετο από τον χειμώνα που μας πέρασε, δηλαδή φαίνεται ότι θα είναι αρκετά βαρύ, με υψηλές θερμοκρασίες για αρκετές ημέρες. Με λίγα λόγια δεν θα είμαστε οι μόνοι «καυτοί» αυτή την περίοδο, θα είναι μαζί μας και ο καιρός…

Κατά τα άλλα, στον δικό μας αγώνα δρόμου των φορολογικών δηλώσεων δεν είχαμε καμία ιδιαίτερη εξέλιξη στα ζητήματα που μας απασχολούν. Οι προθεσμίες παραμένουν ως έχουν, με την πρώτη απίστευτα πιεστική να είναι αυτή των νομικών προσώπων. Επίσης, το σύστημα εξακολουθεί να ζητάει IBAN από όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, χωρίς να δίνει δικαίωμα αποφυγής αυτής της διαδικασίας. Το ίδιο και από τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό, χωρίς να τους δίνει δικαίωμα να προσθέσουν ΙΒΑΝ εξωτερικού. Προς το παρόν οι αρμόδιοι είναι αμείλικτοι… ΙΒΑΝ όλοι αναγκαστικά, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποφυγής της διαδικασίας. Ως γνωστόν, φυσικά, το ΙΒΑΝ ελέγχεται από τα στοιχεία των τραπεζών αν ανήκει στο Α.Φ.Μ. που πάει να δηλωθεί, ενώ, επίσης, δεν γίνεται δεκτό αν πάνε να το προσθέσουν παραπάνω από 2 δικαιούχοι, όπως, επίσης, δεν γίνεται δεκτό αν η τράπεζα το έχει «παγώσει», γιατί περιμένει τα στοιχεία επικαιροποίησης από τον φορολογούμενο. Προφανώς και όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα στοιχεία επικοινωνίας, που εκεί τουλάχιστον υπήρχε η δυνατότητα ο φορολογούμενος να «δανειστεί» ένα mail από το παιδί του, το εγγόνι του ή από όποιον άλλον επιθυμούσε. Εδώ το ΙΒΑΝ πρέπει να είναι προσωπικό.

Εκτός αυτού, βέβαια, φέτος οι δηλώσεις έχουν επισκιαστεί από την «καινοτομία» των 1,3 εκατ. δηλώσεων που θα συμπληρωθούν οίκοθεν στις 2/7, γνωστές ως «προσυμπληρωμένες» δηλώσεις. Εκτός από τα λάθη και τα προβλήματα που συνεχώς παρατηρούνται για τις εν λόγω, από την εμμονή καταγραφής του ΙΒΑΝ έχει προκύψει και κάτι άλλο… Εάν ο φορολογούμενος δεν έχει ΙΒΑΝ ενεργό δηλωμένο στο taxis, το σύστημα του κάνει τις εξής δύο ενημερώσεις:

· Νο1: Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της Δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας, και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση.

· No2: Δεν έχετε δηλώσει αριθμό IBAN ή αυτός που έχετε δηλώσει δεν είναι έγκυρος συντακτικά και πρέπει να προχωρήσετε σε δήλωση ή μεταβολή κατά περίπτωση στην ψηφιακή πύλη myAADE//Μητρώο & Επικοινωνία, προκειμένου να είναι εφικτή η υποβολή της φορολογική σας δήλωσης.

Δηλαδή, από την μία ενημερώνεται στο να μην αγχώνεται για την δήλωση του, αλλά ταυτόχρονα ενημερώνεται ότι δεν θα γίνει γιατί δεν έχει ΙΒΑΝ δηλωμένο στην Α.Α.Δ.Ε.. Υπάρχει, όμως, μία μικρή λεπτομέρεια σε όλο αυτό… Την 1η ενημέρωση την λαμβάνει αναλυτικά με email, το οποίο τον καθησυχάζει για την υποβολή της δήλωσης αυτόματα. Την 2η ενημέρωση δεν την λαμβάνει με email, ούτε φυσικά συμπεριλαμβάνεται στο αυτοματοποιημένο email ενημέρωσης της πρώτης περίπτωσης. Για αυτό ενημερώνεται μόνο στην περίπτωση που μπει στο σύστημα υποβολής της δήλωσης, κάτι για το οποίο η πρώτη ενημέρωση του έχει πει ότι δεν χρειάζεται να κάνει. Με λίγα λόγια…; Μύλος κύριοι… Μύλος που δεν αφορά άμεσα εμάς τους λογιστές της χώρας, αλλά είναι μία καλή ευκαιρία σαν ένα μικρό «δείγμα δωρεάν» για να αντιληφθούν κάποιοι άλλοι, εκτός από εμάς, τι εστί μύλος που δημιουργείται από το πουθενά και χωρίς λόγο. Φυσικά και δεν είναι ο μόνος «μύλος», μακάρι να ήταν ο μόνος, δηλαδή, αλλά προφανώς και όλοι γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, τόσο που μας κάνει όλους μαζί να το θεωρούμε μηδαμινής σημασίας.

Όμως, αξίζει να πούμε για άλλη μία φορά την άποψη μας για την προσυμπλήρωση, την οποία την ακούσαμε και στο πρόσφατο σεμινάριο που διοργάνωσε το Ε.Ε.Α. για τις δηλώσεις Φυσικών Προσώπων, από τον εισηγητή και συνάδελφο κ. Γιάννη Τριανταφύλλου. Θεωρητικά, είναι πολύ καλή ιδέα η αυτοματοποιημένη υποβολή, η οποία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε αρκετά ξένα κράτη, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως όπου εφαρμόζεται υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, ότι το φορολογικό σύστημα είναι απλό και σταθερό. Στη χώρα μας τι από τα δύο ισχύει; Προφανώς και τίποτα από τα δύο, οπότε μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί η αυτοματοποίηση χωρίς παρατράγουδα; Δεν απαντάμε εμείς, για να μην εκληφθεί ως πολιτική τοποθέτηση. Δεν είμαστε κατά της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης, το έχουμε πει πολλές φορές. Όμως, να γίνεται οργανωμένα και με προσοχή για να αποφεύγουμε τους «μύλους» και τις «τραμπάλες» και φυσικά με σταθερότητα, γιατί όταν συνεχώς κάτι το αλλάζεις, η αυτοματοποίηση είναι πολύ πιθανόν να χτυπάει και να δημιουργεί προβλήματα. Ξέρετε, όμως, τι γίνεται ότι αρχίζει ο μύλος και κινείται γύρω-γύρω σε πολύ γρήγορη ταχύτητα; Αρχίζουν όλοι και πέφτουν κάτω από την ζαλάδα. Ειδικά ο συμπαθής κατά τα άλλα «Μανώλης» που κάθεται, κατά το γνωστό παιδικό τραγουδάκι, στη μέση.

Από την άλλη, οι δηλώσεις αρχίζουν και επισκιάζονται και από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο αρχίζει και μας δείχνει και αυτό τα «δόντια» του στην πράξη. Ειδικά στις περιπτώσεις που η ατομική επιχείρηση απασχολεί προσωπικό και κυρίως όταν έχει μεγάλο κόστος μισθοδοσίας που αυξάνεται πολύ η αναλογία του 10% ή έχει κάποιον «ακριβό» εργαζόμενο, που αυξάνεται πολύ η αρχική βάση υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος. Επιπλέον, τα «δόντια» φαίνονται και στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει υψηλό τζίρο που σε σύγκριση με τον Μ.Ο. του επαγγέλματος δημιουργεί ένα πολύ υψηλό γινόμενο του 5% επί της διαφοράς, ασχέτως αν ο Μ.Ο. είναι κάτι τελείως υποκειμενικό, αφού στο δείγμα περιλαμβάνεται όλη η Ελλάδα, αλλά και κάθε είδους επιχείρηση που δεν έχει μηδενικό τζίρο. Τα δύο αυτά στοιχεία, όμως, πολύ φοβόμαστε ότι εκτός από ενδεχόμενες αδικίες, θα δημιουργήσουν και ένα μεγάλο ερώτημα. Πως είναι δυνατόν να κυνηγάς τη φοροδιαφυγή, δημιουργώντας συνθήκες που επιβραβεύουν τη φοροδιαφυγή, αλλά και την εισφοροδιαφυγή. Μήπως αυτό θα λειτουργήσει μπούμερανγκ από τους ουκ ολίγους πονηρούς; Θα φανεί εν καιρώ…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ