Η αντίληψη του χρώματος στις μέλισσες γίνεται με βάση το προσφερόμενο προϊόν
Κωνσταντίνος Καζαντζής
ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.
Μια έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας έδειξε ότι μέσω της εκμάθησης χρωμάτων, οι μέλισσες του κοινού και στη χώρα μας είδους Apis mellifera έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το άνθος που τους προσφέρει την καλύτερη πηγή γύρω τους για να συλλέξουν την τροφή τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του βιολόγου Juan Carlos Hernández Peña του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κολομβίας (UNAL), η αντίληψη του χρώματος σε αυτά τα έντομα δεν είναι η ίδια με αυτή των ανθρώπων.
Το έργο της ερευνητικής δραστηριότητας ήταν να κάνει περισσότερες από 300 μέλισσες, που προηγουμένως είχαν εντοπιστεί και επισημανθεί, να φτάσουν σε μια πειραματική περιοχή, την οποία έπρεπε να αναγνωρίσουν παρακινούμενες από τροφές, που στην περίπτωση αυτή, ήταν ζαχαρούχα διαλύματα που μιμούνταν το νέκταρ. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνητά ομοιώματα λουλουδιών στα οποία ελέγχθηκε η απόσταση μεταξύ τους, το σχήμα τους, το χρώμα τους, η πυκνότητα κάθε ανθικού τύπου και ο όγκος του προσφερόμενου ζαχαρούχου διαλύματος.
«Από ανθρώπινη άποψη, είναι σαν ένα άτομο να έχει την επιλογή να αποθηκεύσει το Α ή το Β προϊόν, το οποίο αν και έχει παρόμοια εμφάνιση, προσφέρει διαφορετικές ποσότητες και ποιότητες και το άτομο επιλέγει σύμφωνα με την καλύτερη προσφορά», επισήμανε ο ερευνητής Hernández Peña.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η συμπεριφορά να δημιουργήσει εύνοια των εντόμων σε ορισμένα άνθη / φυτά, δημιουργώντας μια επιλεκτική και μη ομοιογενή επικονίαση όλων των ανθέων.
Ένα βασικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι οι μέλισσες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν οσφρητική και χρωματική μνήμη και όταν μια μέλισσα βγαίνει έξω για εξερεύνηση και δραστηριοποιείται σε ένα συγκεκριμένο μέρος, είναι επειδή αναγνωρίζει ήδη τον πόρο. Μπορούν να μάθουν και να θυμηθούν πού να πάνε, πράγμα που τις επιτρέπει να μην έχουν ενεργειακές δαπάνες και να περιπλανιούνται ψάχνοντας για το καλύτερο άνθος.
Επισημαίνεται επίσης ότι, αν και όλα τα άνθη προσφέρουν τους ίδιους πόρους, είτε νέκταρ είτε γύρη, δεν έχουν όλα την ίδια περιεκτικότητα, έτσι οι μέλισσες μαθαίνουν το χρώμα του φυτού για επιλογή και προτίμηση στο έργο τους με στόχο τη συλλογή τροφών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στα ύψη οι τιμές του καφέ – Στο +80% από πέρυσι, οδηγούν σε νέες ανατιμήσεις
20 Δεκεμβρίου 2024 -
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Η Πειθαρχική της ΕΠΟ κάλεσε τον Ηλιόπουλο και τις δύο ΠΑΕ
20 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ