close search results icon

H Δύση εντείνει την πίεση στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -Παζάρια Ερντογάν για τα F-16

H Δύση εντείνει την πίεση στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -Παζάρια Ερντογάν για τα F-16

Με την ολοκλήρωση των τουρκικών προεδρικών εκλογών κλιμακώνεται η πίεση της Δύσης προς την Άγκυρα προκειμένου να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Στοκχόλμη κάνει την τελική προσπάθεια για να άρει τις ενστάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο πλευρό του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Ουάσινγκτον για ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας «μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους» της Λιθουανίας, τον Ιούλιο.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός σε άρθρο του στους Financial Times επισημαίνει ότι η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας του, που τίθεται σε ισχύ από την Πέμπτη, εκπληρώνει «το τελευταίο μέρος» της συμφωνίας προκειμένου να ανάψει η Τουρκία το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μόνον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα βγει κερδισμένος.

Μέχρι τώρα ο Ερντογάν μπλόκαρε την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία καλώντας τη να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προκαλώντας ρήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με τους νατοϊκούς εταίρους σε μια περίοδο που το ΝΑΤο προσπαθεί να εμφανίσει αρραγές μέτωπο έναντι της Ρωσίας και του πολέμου που εξαπέλυσε στην Ουκρανία. Αλλά η περίοδος ανοχής μέχρι τις τουρκικές προεδρικές εκλογές παρήλθε και η πίεση στον Ερντογάν εντείνεται προκειμένου να κάνει πίσω.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε χθες Τρίτη ότι είναι «απολύτως εφικτή» η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Ιουλίου στο Βίλνιους.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι είχε μια «καλή τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Ερντογάν χθες για το θέμα. «Το μήνυμά μου είναι ότι είναι εφικτό. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας τώρα. Εργαζόμαστε σκληρά για να γίνει το συντομότερο δυνατό», είπε από το Όσλο, ενόψει της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας σήμερα και αύριο .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Ο Ερντογάν «θέλει να εργαστούμε για τα F-16. Εγώ του είπα ότι θέλουμε μια συμφωνία με τη Σουηδία, ας προχωρήσει το θέμα», είπε ο Μπάιντεν. Η κυβέρνησή του ενέκρινε τον Απρίλιο ένα πρόγραμμα κόστους 259 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση τουρκικών F-16 μετά το πράσινο φως που άνοιξε η Τουρκία για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τώρα, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένονται νέα παζάρια από τον Ερντογάν.

«Το Κογκρέσο λέει ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και να ανάψει το πράσινο φως για τη Σουηδία. Ο Ερντογάν θα πει: “όχι, θέλω το Κογκρέσο να κάνει το πρώτο βήμα και να ανάψει το πράσινο φως για τα F-16 και τότε θα προχωρήσω κι εγώ», λέει ο Σονέρ Τσαγαπτάι, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας έχουν προσκληθεί για να παραστούν την Πέμπτη στη Μολδαβία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ερντογάν έχει ενοχληθεί από διαδηλώσεις με σημαίες του PKK και το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Την ίδια ώρα στη Σουηδία έντονη είναι η ενόχληση, σύμφωνα με σκανδιναβούς αξιωματούχους, επειδή η Ουάσιγκτον δεν έχει πιέσει επαρκώς την Τουρκία για το θέμα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, αλλά ευελπιστούν ότι αυτό θα αλλάξει τώρα μετά την επανεκλογή του Ερντογάν και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο.

Έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει να φρενάρει την ένταξη της Σουηδίας απηύθυναν κι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Νορβηγία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε, τόνισε προ ημερών ότι η συμμετοχή της Στοκχόλμης στη Συμμαχία είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των σκανδιναβικών χωρών και εκείνων της Βαλτικής, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 iefimerida.gr

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Bernat Armangue

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ