Η ελληνική μυδοκαλλιέργεια και η δυναμική των εξαγωγών
Καταφέραμε σήμερα να παράγει όλη η Ελλάδα ετησίως, γύρω στους 30 με 35.000 τόνους όστρακα.
Συνέντευξη στην εκπομπή In Business του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο παραχώρησε ο Αναστάσιος Δραγάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μυδοκαλλιεργητών και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας. Ο κ. Δραγάνης μίλησε για την ελληνική μυδοκαλλιέργεια, τη δυναμική των εξαγωγών και τους κινδύνους που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.
Ξεκινώντας από την ιστορία της μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά, «με μια δοκιμαστική καλλιέργεια που ξεκίνησε δειλά – δειλά, καταφέραμε σήμερα να παράγει όλη η Ελλάδα ετησίως, γύρω στους 30 με 35.000 τόνους όστρακα, που στην πλειονότητά τους φεύγουν στην εξωτερική αγορά, της Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας. Μπορεί φέτος η κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας που είχαμε να μην επηρέασε σημαντικά την παραγωγή των καλλιεργειών, ωστόσο υπήρξαν σημαντικές απώλειες της τάξεως των 5.000 τόνων στο Θερμαϊκό, ίσως και παραπάνω».
Όπως είπε, «πάνω από το 95% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό με την μοναδική διαφορά ότι το ελληνικό μύδι πουλιέται γιατί το ζητάνε οι σεφ, λόγω της διαφορετικής υφής και της διαφορετικής νοστιμιάς. Δεν είναι μύδι ανοιχτής θάλασσας, είναι κλειστής θάλασσας με μεγάλη βιοποικιλότητα, λόγω των υφάλμυρων νερών των τεσσάρων ποταμών που εκβάλλουν στο Θερμαϊκό και του Αιγαίου πελάγους».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο φετινό έτος, μιλώντας για μια καλή χρονιά τουλάχιστον για την περιοχή με 12.000 περίπου τόνους παραγωγής, μύδια πάρα πολύ καλής ποιότητας, τα οποία «έφυγαν» νωρίς, με τιμή από 60 μέχρι και 90 λεπτά το κιλό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ορισμός Αναπληρωτών Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
19 Δεκεμβρίου 2024 -
Επί το έργον» το νέο Καδοπλυντήριο του Δήμου Νάουσας
19 Δεκεμβρίου 2024 -
Δανης Τζαμτζής: Ένα έργο που θα σώσει το Διοικητήριο
19 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ