close search results icon

Η επόμενη ημέρα για την τεχνητή νοημοσύνη στη Μεσόγειο

Θεσσαλονίκη: Το πάνελ της συζήτησης που διεξήχθη στα αγγλικά αποτελούνταν από καταξιωμένους ειδικούς και επιστήμονες στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο καταλυτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και οι νέοι δρόμοι που ανοίγονται για την τεχνολογική εξέλιξη αποτέλεσαν το αντικείμενο της ανοιχτής συζήτησης με τίτλο «AI opportunities in the Mediterranean region» που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης.

Το πάνελ της συζήτησης που διεξήχθη στα αγγλικά αποτελούνταν από καταξιωμένους ειδικούς και επιστήμονες στον τομέα της τεχνολογίας που ανέλυσαν τα νέα δεδομένα και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται. Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης ο οποίος μίλησε για τη χρήση της τεχνολογίας στο δημόσιο, κάνοντας λόγο για την ψηφιοποίηση των αρχείων για το κτηματολόγιο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για επιμόρφωση στον τομέα του AI από τις μικρές ηλικίες.

Ο Ceo της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης υπογράμμισε πως μεγάλες εταιρείες όπως η Deloitte και η Pfizer δεν είναι τυχαίο που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχει δημιουργηθεί μια σπουδαία κοινότητα από ειδικούς καταρτισμένους στην τεχνολογία. Μάλιστα προέτρεψε τους νεαρούς συμμετέχοντες στο κοινό να δουλέψουν με θέρμη και αγάπη πάνω στο αντικείμενό τους.

k2.jpg

«Συνεχίστε να έχετε πάθος για ό,τι κάνετε. Η τεχνητή νοημοσύνη ανακαλύφθηκε πριν από 50 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί λύσεις σε πολλά ενδιαφέροντα προβλήματα. Εστιάστε στα προβλήματα που θέλετε να λύσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Θάνος Σταυρόπουλος, Technology & Innovation senior manager της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. «Η τεχνολογία αποτελεί μεγάλο κομμάτι της Pfizer εδώ και χρόνια. Το ψηφιακό κομμάτι βρίσκεται σε όλες τις πτυχές της εταιρείας. Από την ανάπτυξη των φαρμάκων μέχρι την προμήθεια σε κάθε ασθενή», σημειώνει προσθέτοντας την ευχή να υπάρχει ευρεία πρόσβαση στην τεχνολογία με ηθική και ασφάλεια.

Η Κατερίνα Τζουβάρα, Gen AI Ambassador & Customer Engineer Public Sector, Google Greece ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της ότι το AI αποτελεί μεγάλο μέρος της Google και παίζει καταλυτικό ρόλο στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που ζούμε. Η εταιρεία όπως πρόσθεσε στηρίζει start-up επιχειρήσεις δίνοντάς τους μέχρι και 350.000 δολάρια.

Σημειώνεται πως η συζήτηση του πάνελ εντάσσεται στο 2023 Mediterranean Machine Learning (M2L) summer school που φιλοξενεί το ACT – American College of Thessaloniki.

k3.jpg

Οι θεματικές του μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

  • Computer vision
  • Natural language processing
  • Generative and diffusion models
  • Reinforcement learning
  • Graph neural networks
  • Self-supervised learning
  • Applied deep learning
  • Neuroscience
  • Ethics in machine learning



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ