Η φωνή των αγροτών αντήχησε από το Σύνταγμα σε όλη την Ελλάδα
Την Πέμπτη οι αποφάσεις στα μπλόκα.
Το δίλημμα που έθεσαν οι αγρότες στην κυβέρνηση στο μεγάλο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος ήταν σαφές: ή ικανοποιείτε τα δίκαια αιτήματά μας ή συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.
Στο κέντρο της Αθήνας σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ήταν συγκεντρωμένοι από 6.500 έως 10.000 άνθρωποι, κυρίως αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, αλλά και εκπρόσωπο εργατικών συνδικάτων και φοιτητικών συλλόγων, που στηρίζουν τον αγώνα των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα, που έφτασαν στην πρωτεύουσα με κάθε μέσο: τρακτέρ, λεωφορεία, ιδιωτικά οχήματα.
Υπολογίζεται ότι στην πλατεία Συντάγματος έφτασαν περίπου 200 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ αγρότες από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Κρήτη, ήρθαν και με 112 λεωφορεία.
Τι ζητούν οι αγρότες
Μετά τις πενιχρές παροχές που τους έκανε η κυβέρνηση, με την επιστροφή του ΕΦΚ στα καύσιμα και το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, και φυσικά τις δηλώσεις του τύπου «ό,τι πήρατε, πήρατε» και «δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος», ή «πρέπει να δώσουμε και αλλού», ανοίγοντας μια απαράδεκτη και προκλητική διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού, οι αγρότες δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν.
Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τι θα φας;», επισημαίνουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δεν θα μπορούν ούτε να επιβιώσουν ούτε να συνεχίσουν να παράγουν.
Αυτό που ζήτησαν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, και υπήρχε και στο υπόμνημα που είχαν καταθέσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν:
- Η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, καθώς όπως τόνισαν η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, διότι η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
- Η τιμή κιλοβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα να πέσει στα 7 λεπτά, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
- Να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
- Να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων και να σταματήσουν οι εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες.
- Αλλαγές στην ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση». Είπαν επίσης ότι επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Βάσει προγράμματος, οι αγρότες θα αναχωρήσουν στις 11 το πρωί της Τετάρτης από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τους αγρότες από τη Θεσσαλία, στο οποίο θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».
Τι λέει η κυβέρνηση
Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση φαίνεται ανυποχώρητη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, επιχείρησε να παρουσιάσει την αγροτική κινητοποίηση ως προσπάθεια πίεσης προς τις Βρυξέλλες, παραγνωρίζοντας σαφώς την πραγματικότητα.
Το βράδυ της Δευτέρας δε, εξαιρετικά προκλητικός, είχε χαρακτηρίσει την αγροτική κινητοποίηση «συμβολική παράσταση» στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. Και μπορεί o πρωθυπουργός να παραδέχθηκε μεν τα «πολλά προβλήματα» των αγροτών, κάποια από τα οποία «είναι αιτιολογημένα», αλλά δεν φάνηκε πρόθυμος να εγκύψει σε αυτά και να δώσει λύσεις.
Θύμισε με στόμφο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις (με μέτρα-«ψίχουλα», ωστόσο), απέρριψε τυχόν νέες παροχές προς τους αγρότες στο άμεσο μέλλον και παρέπεμψε αορίστως στο... επόμενο έτος. «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες, το γνωρίζουν και οι ίδιοι» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος δεσμεύεται για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025.
Υποστήριξε δε ότι οι αγρότες θα επιστρέψουν αμέσως μετά στα χωριά τους, καθώς «αρχίζει και η περίοδος της σποράς», ενώ ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει τις διαδηλώσεις των αγροτών για να πιέσει τους Ευρωπαίους στις Βρυξέλλες «να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Το «όχι», με περίπου τα ίδια λόγια ακούν οι αγρότες και από άλλα στελέχη της κυβέρνησης.
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο» για να ενισχύσει τον αγροτικό κλάδο. «Το αποθεματικό δεν είναι ατελείωτο», είπε.
Και σε μια προσπάθεια να δώσει τυράκι στους αγρότες, είπε ότι οι αγροτικές παροχές θα μπορούσαν να τεθούν και πάλι στο τραπέζι τον Ιούνιο, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Δεν μπορούμε να βάλουμε περισσότερα χρήματα, δεν μπορούμε να πάμε στα 160 εκατομμύρια. Ποσό που δεν ήταν προϋπολογισμένο, το βάλαμε. Θα ξαναδούμε αυτό το θέμα τον Ιούνιο», είπε.
πηγή: efsyn.gr
κεντρική φώτο: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη σύλληψη εκπαιδευτικού εντός του χώρου του σχολείου
18 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ