close search results icon

Η Γενιά Ζ αρχίζει να «πειράζει» τα παιδιά της Γενιάς Άλφα- Τι είναι το «βλέμμα του μπλε φωτός»

H Gen Alpha «έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία COVID-19».

Τα διαγενεακά πειράγματα φαίνονται αναπόφευκτα. Οι baby boomers χαρακτήρισαν τους Gen Zers ως τεμπέληδες. Οι Millennials πιστεύουν ότι οι Gen Xers είναι κουτοί. Και όλοι φαίνεται να μισούν τους Millennials.

Αλλά η Gen Z έχει έναν νέο στόχο: Gen Alpha. Η Gen Z αρχίζει να πειράζει τα μικρά παιδιά της Gen Alpha, λέγοντας ότι είναι αδέξια όταν πρόκειται για κοινωνικοποίηση εξαιτίας του εθισμού τους στις οθόνες.

Έχουν επίσης επινοήσει τη φράση «το βλέμμα του μπλε φωτός» για να περιγράψουν ένα συγκεκριμένο κενό βλέμμα που λένε ότι δίνουν τα παιδιά της Γενιάς Άλφα, τα οποία έχουν γεννηθεί από το 2010 έως το 2024. Πρόκειται για μια κενή έκφραση που έχει συνδεθεί με τους boomers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως όταν παραπονιούνται ή γίνονται επιθετικοί με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες.

Ο Nicholas Drake, δημιουργός περιεχομένου, περιέγραψε το βλέμμα του μπλε φωτός ως ένα «ατάραχο, απλά αδιάφορο βλέμμα στο πρόσωπό τους». «Σχεδόν σαν να ξεκινούν από μια οθόνη και να παρακολουθούν ένα βίντεο ή να παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι», είπε. «Απλά δεν είναι όλοι εκεί».

Εύκολη κοροϊδία ή κάτι περισσότερο;

Οι πόλεμοι των γενεών είναι κυκλικοί, και αυτό μπορεί να είναι απλώς το τελευταίο ελαφρύ πείραγμα που περνάει κάθε γενιά.

Αλλά η τάση μπορεί επίσης να σηματοδοτεί κάτι βαθύτερο.

Εδώ και καιρό ασκείται κριτική στα παιδιά των millennials και των Gen Zers. Κάποιοι λένε ότι είναι δύσκολα ελεγχόμενα, δυσκολεύονται στο σχολείο και εμφανίζουν σημάδια αναπτυξιακής δυσφορίας που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Εγώ προσωπικά θέλω να επικεντρωθούμε στο να ρωτάμε γιατί, αντί να κρίνουμε αυτό που είναι», δήλωσε στο Business Insider η Katya Varbanova, ειδικός σε θέματα διαδικτύου και μάρκετινγκ. «Αυτή η νέα γενιά έχει τον κόσμο στα χέρια της».

Η Lyndsey Getty, ερευνήτρια ψυχικής υγείας και συγγραφέας, δήλωσε στο BI ότι δεν υπάρχει «κανένα πραγματικό όφελος» από το να κρίνουμε κάποιον με βάση το πότε γεννήθηκε.

Συχνά, αυτό προέρχεται από έλλειψη γνώσης, ανασφάλεια ή μια νοοτροπία «εμείς εναντίον αυτών», είπε.

«Για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική συνήθεια, πρέπει να σταματήσουμε να την χαρακτηρίζουμε ως αναπόφευκτη και να τη δούμε ως αυτό που πραγματικά είναι», είπε. «Ανθυγιεινές γενικεύσεις».

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Η Jenny Flora Wells, αδειούχος κοινωνική λειτουργός και ολιστική θεραπεύτρια, δήλωσε στο BI ότι είναι προφανές ότι η Gen Alpha «έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία COVID-19».

Αυτοί οι νέοι ήταν ηλικίας 10 ετών και κάτω το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από τα χρόνια της διαμόρφωσής τους θα έχουν στιγματιστεί από τα λουκέτα, τον παγκόσμιο πανικό και την περιορισμένη κοινωνικοποίηση.

Η Brenda Christensen, διευθύνουσα σύμβουλος της Stellar Public Relations, Inc. που εργάστηκε σε καμπάνιες για τα κινητά τηλέφωνα και το GameBoy, λέει ότι η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας από μικρή ηλικία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη μάθηση των παιδιών.

Αν και οι μπηχτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ως επί το πλείστον ανάλαφρες, υποδεικνύουν ένα βαθύτερο ζήτημα, δήλωσε η Christensen, καθώς ο πολύς χρόνος στην οθόνη «μπορεί να επηρεάσει την προσοχή τους, τις δεξιότητες κριτικής σκέψης και τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις».

«Η γενιά Alpha μεγαλώνει με απαράμιλλη πρόσβαση σε πληροφορίες και εργαλεία που μπορούν να προωθήσουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία», δήλωσε. «Η πρόκληση έγκειται στην εξισορρόπηση του χρόνου οθόνης με δραστηριότητες που προωθούν την ολιστική ανάπτυξη».

Πηγή: Business Insider, διαμέσου naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ