close search results icon

Η Γερμανία η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που ζήτησε να εξαιρεθεί από τα όρια δανεισμού

Από υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε επαίτης αποφυγής της.

ΗΓερμανία, γνωστή θιασώτρια των δημοσιονομικών κανόνων και μπροστάρισα των μνημονιακών πολιτικών, έσπευσε να αιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαιρεθεί από τα όρια δανεισμού, που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις αμυντικές δαπάνες της, σύμφωνα με επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Γεργκ Κούκις, την οποία είδε σήμερα το Ρόιτερς και επιβεβαίωσε επίσημα η Κομισιόν.

Ο Κούκις είχε πει στο Ρόιτερς σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι η Γερμανία είναι πιθανό να ζητήσει την εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπα με πειθαρχικά μέτρα που κανονικά επιβάλλονται όταν το έλλειμμα είναι πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

«Θεωρούμε πως η πρόταση της Επιτροπής για συντονισμένη ενεργοποίηση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο για να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθούν οι εθνικές αμυντικές δαπάνες διαφυλάσσοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», αναφέρει ο Κούκις στην επιστολή.

Η Επιτροπή ήλπιζε η πρόταση να υιοθετηθεί ευρέως από τις 27 χώρες της ΕΕ και να βοηθήσει να αυξηθούν οι επενδύσεις της Ένωσης στην άμυνα κατά 650 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως μέτρο αποτροπής ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

Εντούτοις μόνο η Πορτογαλία και η Πολωνία έχουν μέχρι στιγμής δείξει ενδιαφέρον για την εξαίρεση. Χώρες της ΕΕ με υψηλό εθνικό χρέος δείχνουν απροθυμία να δανειστούν περισσότερα ώστε να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα.

Το αίτημα της Γερμανίας, σημειώνει το Ρόιτερς, ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, αν και η αναλογία του κρατικού χρέους της, στο 62,5% του ΑΕΠ το 2024, είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, που είναι σε όλες πάνω από το 100% και οι εν λόγω χώρες είναι απρόθυμες να ζητήσουν την εξαίρεσή τους.

Επιβεβαίωσε η Κομισιόν

«Μπορώ λοιπόν να επιβεβαιώσω ότι η πρώτη χώρα που υπέβαλε τέτοιο αίτημα είναι πράγματι η Γερμανία» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη της «και δεν θέλω να προβλέψω το μέλλον, αλλά μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα έρθουν και άλλα αιτήματα τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξεταστούν τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και στις 4 Ιουνίου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από τις αναλύσεις που θα έχουν πραγματοποιηθεί. Ο κ. Ουζβάρι δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αίτημα και από την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά η Κομισιόν δεν έχει λάβει ανάλογο αίτημα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλές είναι οι χώρες που εξετάζουν την ενεργοποίηση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν και άλλες που θα το πράξουν τα επόμενα 24ωρα.

Ο ίδιος απάντησε και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένες χώρες λέγοντας πως «προφανώς, εάν ένα κράτος μέλος ενεργοποιήσει αυτή τη ρήτρα, αυτό δημιουργεί την ανάγκη να τροποποιηθούν αυτά τα σχέδια μεσοπρόθεσμα», καταλήγοντας ότι «αν ένα κράτος μέλος ενεργοποιήσει την εθνική ρήτρα διαφυγής, θα του δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα».

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Ap photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ