close search results icon

Η Γροιλανδία απαντά: Ηρεμήστε

Μήνυμα από τον πρωθυπουργό προς τους πολίτες για ενότητα • Οι απειλές Τραμπ, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και η στάση της Ρωσίας.

Κάλεσμα για ενότητα απηύθυνε ο πρωθυπουργός της περιοχής που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας μέσα από τις παρανοϊκές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και έφερε μπαράζ αντιδράσεων και αντιπαράθεση ακόμη και με χώρες της Ε.Ε.

Σήμερα ήρθε η ώρα του Μούτε Έγκεντε να μιλήσει στους πολίτες λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία τους, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε ακόμη και με χρήση στρατιωτικής βίας, όμως τους ζήτησε να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές και να παραμείνουν ενωμένοι.

Η κυβέρνησή του από χθες εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας το δικαίωμα της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση, προσθέτοντας ότι αναμένει να ξεκινήσει επαφές και συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ. Η κυβέρνηση προσέθετε επίσης ότι η Γροιλανδία παίζει αποφασιστικό ρόλο για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό η Ουάσιγκτον διατηρεί εκεί στρατιωτική βάση.

Όλα, φυσικά, ξεκίνησαν από την περιβόητη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Τρίτη, όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να προσαρτήσει τη Γροιλανδία και τον Παναμά, ενώ πρότεινε και τη χρήση οικονομικής βίας προκειμένου να προσαρτήσει και τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Πριν από την παρέμβαση του Τραμπ ένα κίνημα για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας από τη Δανία είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Ο ίδιος ο Έγκεντε είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και είχε σημειώσει στην ομιλία του για την Πρωτοχρονιά ότι το νησί θα πρέπει να σπάσει τα «αποικιακά δεσμά» και να διαμορφώσει το δικό του μέλλον.

Με βάση συμφωνία του 2009 με τη Δανία για να αποκτήσει την ανεξαρτησία της η Γροιλανδία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας πέρασε τις τελευταίες ημέρες στην Κοπεγχάγη πραγματοποιώντας επαφές με τον βασιλιά και την κυβέρνηση της Δανίας.

Τους επόμενους τρεις μήνες, εξάλλου, αναμένεται στην περιοχή να διεξαχθούν εκλογές με τον Έγκεντε να δηλώνει σήμερα «παρότι θέλουμε να αναδεικνύουμε τις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα, θέλω να κάνω έκκληση να σταθούμε για τη χώρα μας και για το μέλλον μας και να μην πανικοβληθούμε».

Και στη μέση η… Ρωσία

Σήμερα το πρωί, όμως, ήρθε και η τοποθέτηση από τη Ρωσία με το Κρεμλίνο να παίρνει θέση στην αντιπαράθεση και να υπογραμμίζει ότι η Μόσχα έχει εθνικά συμφέροντα στην Αρκτική.

«Παρακολουθούμε στενά την δραματική κλιμάκωση της κατάστασης που αυτή τη στιγμή είναι ευτυχώς σε επίπεδο δηλώσεων. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη συγκεκριμένη περιοχή και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

πηγή: efsyn.gr

* κεντρική φώτο: Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε | (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ