close search results icon

Η ιστορία της Στεφανί Φραπάρ: Η γυναίκα διαιτητής που γκρέμισε όλα τα κάστρα του ποδοσφαίρου!

Το ξεκίνημα και η πορεία της στο ποδόσφαιρο. 

Το SDNA καταγράφει την συναρπαστική πορεία της Γαλλίδας διαιτητή, Στεφανί Φραπάρ που θα σφυρίξει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, από την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα...

Η ΚΕΔ όρισε για τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου Ελλάδος Betsson, μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη στο Πανθεσσαλικό (25/05, 20:30) την κορυφαία γυναίκα διαιτητή, η οποία στα 40 της χρόνια έχει ήδη πραγματοποιήσει μια αξιοζήλευτη καριέρα στην παγκόσμια διαιτησία.

screenshot-16-1O16j.png

Το ξεκίνημα ως χαφ και οι πρώτες διακρίσεις στη διαιτησία

Η Στεφανί Φραπάρ γοητεύτηκε από μικρή ηλικία στο ποδόσφαιρο και μάλιστα ονειρευόταν καριέρα παίζοντας ως χαφ.

Το 2001 σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να στραφεί στην διαιτησία καταφέρνοντας μέσα σε μια δεκαετία να «σφυρίξει» στην 3η κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, ενώ τρία χρόνια αργότερα πήρε προαγωγή στη Ligue 2.

Το 2015 επελέγη για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στον Καναδά, ενώ «σφύριξε» στον τελικό της επόμενης διοργάνωσης (2019). Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς έγραψε ιστορία στο γαλλικό ποδόσφαιρο καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που ορίστηκε να διευθύνει αναμέτρηση για την Ligue 1. Επρόκειτο για την αναμέτρηση της Αμιάν με την Στρασμπούρ.

«Δεν είχα καμιά ανησυχία για τις ικανότητες της κας Φραπάρ και δεν έχω αλλάξει άποψη. Είναι πολύ καλό που κατάφερε να φτάσει σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Τα πηγαίνει πολύ καλά», είχε δηλώσει ο τότε τεχνικός της Στρασμπούρ, Τιερί Λορί.

screenshot-17-qNKVV.png

Έγραψε ιστορία και στο Champions League

Η 40χρονη ρέφερι δεν έμεινε όμως εκεί. Στις 2 Δεκεμβρίου 2020 έφτασε στο σημείο να «σφυρίξει» και σε αναμέτρηση για τους ομίλους του Champions League, αφού προηγουμένως έδειξε τα διαπιστευτήρια της, στον ευρωπαϊκό τελικό του Σούπερ Καπ μεταξύ Λίβερπουλ και Τσέλσι.

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ είχε μάλιστα είχε εκθειάσει την απόδοση της. «Ήταν θαυμάσια. Είχε τον απόλυτο έλεγχο σε όλη την διάρκεια του αγώνα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιούργκεν Κλοπ: «Εάν παίζαμε με τον τρόπο που σφύριξε θα κερδίζαμε 6-0. Η διαιτησία της ήταν άψογη».

Η ίδια θυμάται το ξεκίνημα της...

«Έπαιζα ποδόσφαιρο στην ομάδα της γενέτειρας μου, την Βαλ ντ' Ουάζ. Κάποια στιγμή όταν ήμουν 13 ετών έδειξα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ότι έχει να κάνει με τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Γρήγορα άρχιζα να 'σφυρίζω' και στα 18 μου έπρεπε να αποφασίσω ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και την διαιτησία.

Εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένο το γυναικείο ποδόσφαιρο σε σχέση με τώρα και έτσι πήρα την απόφαση να στραφώ στη διαιτησία, η οποία όπως αποδεικνύεται ήταν σωστή
», είχε δηλώσει η Γαλλίδα διαιτητής προσθέτοντας:

«Νομίζω ήμουν η μόνη γυναίκα σε αυτό το επίπεδο, κάνοντας προπονήσεις και παρακολουθώντας σεμινάρια με άνδρες. Ο κόσμος πολλές φορές με ρωτάει γιατί αποφάσισα να στραφώ στην διαιτησία. Προσπαθώ να τους εξηγήσω, αλλά κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβουν. Δεν σκέφτομαι πως γράφω ιστορία ή πως έσπασα κάποιο φράγμα. Το μόνο που κάνω είναι η δουλειά μου».

screenshot-18-5YQR8.png

Εκπληρώνοντας το όνειρο του Μουντιάλ

Η Φραπάρ είχε ήδη ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη εκφράζοντας την επιθυμία να διευθύνει και αναμέτρηση στο Μουντιάλ του Κατάρ. Η FIFA έκρινε πως μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο δίνοντας της την ευκαιρία να γκρεμίσει ένα ακόμη «κάστρο», διευθύνοντας την αναμέτρηση της Γερμανίας με την Κόστα Ρίκα.

Τον Μάρτιο του 2021 είχε διευθύνει το ματς της Ολλανδίας με την Λετονία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ τον Μάιο του 2022 «σφύριξε» στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας ανάμεσα στη Νις και τη Ναντ.

Κατακτώντας την κορυφή

Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως αναδείχθηκε κορυφαία γυναίκα διαιτητής στον κόσμο από το 2019 μέχρι το 2023!

Ουσιαστικά ακολούθησε στα βήματα της Γερμανίδας, Μπιμπιάνα Στάινχαους, η οποία είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε αναμέτρηση της Bundesliga το 2017. Η Ελβετίδα Νικόλ Πετινιά ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που σφύριξε σε ματς για τα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA μεταξύ 2004 και 2009.

«Είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί τους ποδοσφαιριστές μια γυναίκα διαιτητής δίχως να υπάρχει ένταση. Είναι ευκολότερο για μια γυναίκα να εξηγήσει στον ποδοσφαιριστή κάτι που αφορά σε μια φάση.

Είναι μεγάλη χαρά να δείξω στα νέα κορίτσια πως μπορούν να τα καταφέρουν στην διαιτησία. Με βλέπουν πλέον στην τηλεόραση και αντιλαμβάνονται πως τα πάντα είναι εφικτά. Πιο πριν βλέπαμε μόνο άνδρες διαιτητές. Ελπίζω πως θα καταφέρω να εμπνεύσω και άλλες γυναίκες»,
είχε υπογραμμίσει η Φραπάρ.

screenshot-19-f3JOk.png


Τα εγκώμια του Ροσέτι

O Ιταλός αρχιδιαιτητής της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι δεν αμφέβαλε ούτε στιγμή για τις ικανότητες της Φραπάρ.

«Η Στεφανί απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια πως είναι μια από τις κορυφαίες γυναίκες-διαιτητές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει την ικανότητα να 'σφυρίξει' στο υψηλότερο επίπεδο όπως έχει αποδείξει».

πηγή: sdna.gr - Γιάννης Γεωργόπουλος





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ