Η κλιματική κρίση, η ενέργεια και η τσέπη μας
Το κοίτασμα της Κρήτης δεν είναι το κέντρο του κόσμου για έναν ενεργειακό κολοσσό όπως η Total Energies
Ανοιξη 2022: ο ελληνικός βραχίονας της Total Energies ανακοινώνει ότι η γαλλική πολυεθνική αποσύρεται από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Επιχειρηματολογώντας για την αλλαγή πλεύσης, επικαλείται ως στρατηγική απόφαση τη διεθνή στροφή της επιχείρησης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Καλοκαίρι 2023: ο CEO της Total Energies, Πατρίκ Πουαγιάν, διαμηνύει ότι η εταιρεία θα παραμείνει προσηλωμένη στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει με έναν ρυθμό που θα μπορεί να είναι αποδεκτός από την κοινωνία. Και η κοινωνία απαιτεί σήμερα πετρέλαιο και αέριο. Δεν υπάρχει τρόπος μέσα σε μια νύχτα απλώς να τα εξαλείψουμε και να βασιστούμε μόνο στο 10% της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να χτιστεί ένα νέο σύστημα. Θα παραμείνουμε και στους δύο πυλώνες για πολύ καιρό. Η ζωή είναι όπως είναι».
Το κοίτασμα της Κρήτης δεν είναι το κέντρο του κόσμου για έναν ενεργειακό κολοσσό όπως η Total Energies. Αν και οφείλει να επισημάνει κανείς την αντίφαση, τουλάχιστον μέσα από τις δηλώσεις του CEO της πολυεθνικής, σε σχέση με το αφήγημα περί άτακτης φυγής προς τις ΑΠΕ. Παρά ταύτα, ο Πουαγιάν πατάει σήμερα πάνω στην ωμή πραγματικότητα. Διεθνείς παίκτες οι οποίοι καλούνται να υλοποιήσουν σε πρωτοφανείς ταχύτητες την πράσινη μετάβαση, επί της ουσίας, δυσπιστούν κατά πόσο είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις στη Δύση.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τον πλανήτη από την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων «χθες». Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, σε λιγότερo από 30 χρόνια το λιώσιμο των πάγων θα πλήξει τεράστιες εκτάσεις της υφηλίου. Περιοχές σε χώρες όπως π.χ. το Βιετνάμ θα βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
Βραχυπρόθεσμα, όμως, η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου αφορά τη διαμόρφωση των τιμών ενέργειας τον φετινό χειμώνα. Οι αισιόδοξες προβλέψεις, με βασικό επιχείρημα τις γεμάτες αποθήκες αερίου, δεν είναι επαρκώς πειστικές. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας προειδοποιεί για το σενάριο νέας εκτόξευσης των τιμών τους επόμενους μήνες, αν έχουμε υψηλή ζήτηση στην Κίνα και ψυχρό χειμώνα στην Ευρώπη.
Ο δρ Φατίχ Μπιρόλ δεν είναι τυχαίος. Μιλώντας στην «Κ» τον περυσινό Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε εντοπίσει εγκαίρως τον κίνδυνο να υπάρξουν επιπλοκές στο εγχείρημα της μετάβασης στις ΑΠΕ· «δυστυχώς, έχει αρχίσει τώρα να πέφτει πιο χαμηλά στις προτεραιότητες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής». Είχε προβλέψει τις παρενέργειες σε στρατηγικές αποφάσεις στο πεδίο. Σαν αυτή που σηματοδοτεί και η τοποθέτηση του CEO της Total Energies, ανάμεσα σε άλλες.
Είμαστε ήδη στα βαθιά της ενεργειακής μετάβασης. Η Δύση έχασε το αέριο του Πούτιν στη φάση που θα πρέπει να μειώσει βίαια τους ρύπους χωρίς να στερηθεί την πρόσβαση σε σχετικά φθηνή ενέργεια. Ποιος είπε ότι θα ήταν περίπατος;
πηγή: kathimerini.gr - Βασίλης Κωστούλας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025 -
Δεύτερο "Όχι" στον κ. Γιάγκο από το Μάνδαλο
22 Ιανουαρίου 2025 -
Πρόκριση για τον Απόλλων Κρύας Βρύσης στο Κύπελλο
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ