Η κρίση της Μέσης Ανατολής μεταφέρεται και στη Συρία;
Διπλωματική κινητικότητα μετά την ανάφλεξη του μετώπου.
Μεγάλη ανάφλεξη με εκατοντάδες νεκρούς καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Συρία, με το μέτωπο να μπαίνει ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας όχι, όμως, εντελώς τυχαία.
Μπορεί το δράμα στη Συρία να έχει περάσει εδώ και χρόνια σε δεύτερη μοίρα, όμως, τον τελευταίο καιρό και πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση τζιχαντιστών και ανταρτών στο Χαλέπι είχαν προηγηθεί τόσο το μπαράζ χτυπημάτων από το Ισραήλ, το οποίο ούτως ή άλλως βομβαρδίσει ανενόχλητο σε όλη σχεδόν την περιοχή, αλλά και οι τουρκικές κινήσεις με το βλέμμα στους Κούρδους.
Η επίθεση αυτή ξεκίνησε ακριβώς την ημέρα έναρξης της κατάπαυσης πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ και είναι δεδομένο ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε Λίβανο και Γάζα, ενώ αναλυτές που εκτιμούν ότι πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο στην περιφερειακή σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία, καθώς το μέτωπο αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για τη Μόσχα, αλλά και την Τεχεράνη, που έχουν συνεργαστεί στενά με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Δεν είναι λίγοι, ακόμη, εκείνοι που βλέπουν τουρκικό έως και αμερικανικό δάκτυλο πίσω από τις εξελίξεις, καθώς ο Ερντογάν έχει εδώ και καιρό στρέψει εκ νέου το βλέμμα του προς τη Συρία.
Διπλωματικό μπαράζ εν μέσω βομβαρδισμών
Η Άγκυρα, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν έχει σχέση με την ανάφλεξη στην περιοχή, με τον Χακάν Φιντάν να ξεκινά τις επαφές με όλους τους παίκτες που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι και τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αρακτσί, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Άγκυρα.
Η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, μαζί με τη Δαμασκό έχουν υπογράψει τη συμφωνία της Αστάνα για το καθεστώς της περιοχής του Ιντλίμπ, όπου είναι η βάση των τζιχαντιστών της HTS που κατέλαβαν το Χαλέπι.
Το καθεστώς Άσαντ, πάντως, έχει ήδη επιβεβαιώσει πως το Χαλέπι έχει περάσει στον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, ενώ οι δυνάμεις του στρατού υποχώρησαν προκειμένου να προετοιμάσουν μια ενδεχόμενη αντεπίθεση.
Η πρώτη απάντηση από τη Δαμασκό, αλλά και τη Μόσχα ήρθε με την αναζωπύρωση των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, μια πόλη που είχε ισοπεδωθεί το 2016 μέχρι να την ελέγξει απολύτως ο Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Και κουρδικές δυνάμεις στο Χαλέπι;
Την ώρα που στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί το απόλυτο χάος έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν πληροφορίες ότι και οι κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή έχουν καταλάβει εδάφη και, μάλιστα, ελέγχουν και μέρος του αεροδρομίου της πόλης, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Οι κουρδικές πολιτοφυλακές που έπαιξαν τον πιο κομβικό ρόλο στην νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν «κόκκινο πανί» για την Τουρκία και οι πληροφορίες αυτές δεν αποκλείεται να φέρουν περαιτέρω κινητοποίηση στην Άγκυρα.
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, έσπευσε να δηλώσει ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοπταν την υποστήριξή τους προς τις δυνάμεις αυτές, τότε εκείνες θα έπαυαν να υφίστανται μέσα σε λίγες ημέρες.
Η Τουρκία, εξάλλου, έχει απειλήσει εδώ και μήνες ότι θα προχωρήσει σε νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία προκειμένου να επιτεθεί ξανά σε περιοχές που ελέγχουν Κούρδοι μαχητές.
πηγή: efsyn.gr
*κεντρική φώτο: Αντάρτες καταστρέφουν πορτραίτο του Μπασάρ Αλ Άσαντ | (AP Photo/Ghaith Alsayed)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και δυναμώνει
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Κόλαφος ο Γιωργος Κύρτσος για τις τράπεζες: Λεηλατούν χρήμα και κοινωνία
22 Δεκεμβρίου 2024 -
ΕΚΠΟΙΖΩ: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στις χριστουγεννιάτικες αγορές
22 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ