close search results icon

Η ΜΕΘ Κοζάνης σώζει ζωές, αλλά εκείνη ποιος θα τη σώσει;

Ολοι φυσικά θυμούνται το περιστατικό με τον 16χρονο ο οποίος τη Μεγάλη Τετάρτη.

Σώζουν ζωές, αλλά η μονάδα τους δεν έχει εξασφαλισμένη λειτουργία! Μόνο το τελευταίο διάστημα, η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης πρωταγωνίστησε σε δύο ακραία περιστατικά, σώζοντας τις ζωές δύο ασθενών της περιοχής. Αυτό, φαίνεται, δεν είναι αρκετό για κάποιους καθώς κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι η ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης δεν θα κλείσει. Η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση απάντησε σε ερώτηση της Καλλιόπης Βέττα, βουλεύτριας Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες.

Ολοι φυσικά θυμούνται το περιστατικό με τον 16χρονο ο οποίος τη Μεγάλη Τετάρτη εισήχθη στο «Μαμάτσειο» διότι είχε καταπιεί παραφλού! Οι δύο γιατροί της ΜΕΘ είχαν διακόψει τις άδειές τους και τελικά μαζί με τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου που έδρασαν άμεσα κατάφεραν να σώσουν τον έφηβο παρότι δεν υπήρχαν καν ελπίδες ότι θα τα κατάφερναν. Η σωτηρία του νεαρού ολοκληρώθηκε στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Εκτός από την περίπτωση αυτή, υπήρχε άλλο ένα περιστατικό, μιας γυναίκας 60 ετών, η οποία, όπως λέει ο Κωνσταντίνος Στόκκος, διευθυντής της ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου της Κοζάνης, «την επόμενη ημέρα της εισαγωγής του νεαρού είχε έρθει στα ΤΕΠ με καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ενώ παράλληλα έκανε και άλλα, νέα επεισόδια ανακοπής στα ΤΕΠ, ως σπάνια επιπλοκή ενός νοσήματος που είχε. Το περιστατικό αυτό δεν μπορούσε να διακομισθεί διότι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή». Δύο μήνες μετά η γυναίκα αυτή τα κατάφερε, είναι στη ζωή και το ευχάριστο νέο το ανακοίνωσε η Μονάδα προχθές, με τον κ. Στόκκο να σημειώνει πως «η ΜΕΘ έμεινε ανοιχτή εκείνη την περίοδο διότι αυτό ήθελαν οι δύο εναπομείναντες ιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό που πονάνε τον τόπο. Τα ρεπό και οι άδειες του Πάσχα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Ολοι εμείς ήμασταν εκεί, σε αντίθεση με κάποιους υπευθύνους που έκαναν τα πάντα για να κλείσει η ΜΕΘ Κοζάνης για αδιευκρίνιστους λόγους». Κι όπως τόνιζε στην ανάρτησή του, «ελπίζω κάποιοι να συνειδητοποιήσανε έστω και τόσο καθυστερημένα την ανάγκη ύπαρξης της ΜΕΘ».

screenshot-8-O02cL.png
Μάριος Θεμιστοκλέους, Καλλιόπη Βέττα | EUROKINISSI


Ατυχώς, τη μέρα που κυκλοφορούσαν τα ευχάριστα νέα στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απαντούσε σε ερώτηση της κ. Βέττα και η απάντησή του δεν ήταν αυτή που όλοι λογικά περίμεναν. Η κ. Βέττα σημείωνε όσα είναι ήδη γνωστά, ότι δηλαδή «η ΜΕΘ της Κοζάνης υπολειτουργεί μιας κι έχει μόνο δύο μόνιμους ιατρούς αντί για έξι που προβλέπονται στο οργανόγραμμα, με αποτέλεσμα, αφενός, να γίνονται συνεχώς μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία και, αφετέρου, οι υφιστάμενοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρμετρη σωματική και ψυχική επιβάρυνση. Η ΜΕΘ της Πτολεμαΐδας είναι σε ακόμη χειρότερο επίπεδο, καθώς είναι κλειστή εδώ και επτά μήνες, μιας και από τους τέσσερις ιατρούς που υπήρχαν το 2020 έχει απομείνει μόνο ένας». Ζητούσε δε από το υπουργείο Υγείας «να δώσει λύσεις και να διαψεύσει κάθε σενάριο για κλείσιμο μίας από τις δύο ΜΕΘ».

Ραψωδία των «θα»

Αντί γι’ αυτό όμως ο κ. Θεμιστοκλέους τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του εξήγγειλε τη -μελλοντική- αύξηση των κινήτρων για προσέλκυση ιατρών, θυμήθηκε πόσες ήταν οι ΜΕΘ πανελλαδικά επί ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά δεν έκανε καμία ονομαστική μνεία στην κλειστή ΜΕΘ του «Μποδοσάκειου», ούτε διέψευσε τα σενάρια κλεισίματος της ΜΕΘ του «Μαμάτσειου», αρκούμενος να πει ότι οι δυσκολίες είναι γνωστές αλλά έγιναν τρεις μετακινήσεις γιατρών, άρα φτάνει στους 5 γιατρούς η ΜΕΘ και σήμερα λειτουργεί! Στα κίνητρα που ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε «υπάρχει το κίνητρο των 1.800 ευρώ για τους μετακινούμενους γιατρούς το οποίο θα αυξηθεί στα 2.100 ευρώ», τόνισε, λέγοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα αυξηθούν τα κίνητρα σε περιοχές α’ και β’ και σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα υπάρχει και αύξηση του επιδόματος.

πηγή: από την έντυπη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών" - efsyn.gr - Απόστολος Λυκεσάς

* κεντρική φώτο: Το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης | ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ