Η παιδιατρική περίθαλψη στην εντατική
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτές, γονείς και παιδιά στα Παίδων.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν γιατροί, νοσηλευτές, γονείς και παιδιά - ασθενείς για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, στο «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού». Ζωές τίθενται σε κίνδυνο, εξαιτίας του σταδιακού ξηλώματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση να τινάζουν στον αέρα τη λειτουργία τους. Δεν είναι, όμως, τα πρώτα παιδιατρικά νοσοκομεία που μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Στην ίδια θέση έχει βρεθεί και το άλλο Νοσοκομείο Παίδων της Αττικής, στην Πεντέλη.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι βιώνουν την εντατικοποίηση και τις αυξανόμενες ανάγκες, ειδικά αυτό το διάστημα με την αύξηση των παιδιατρικών περιστατικών που εξετάζονται στα επείγοντα, πολλά από τα οποία εισάγονται για νοσηλεία. Μόνο στην πρόσφατη εφημερία Κυριακή - Δευτέρα, εξετάστηκαν πάνω από 800 παιδιά και εισήχθησαν γύρω στα 120, με την αναμονή να κυμαίνεται στις 5 ώρες! Την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχουν κατεβάσει ρολά, λόγω έλλειψης κλινών, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η στελέχωση των δημόσιων και δωρεάν παιδιατρικών νοσοκομείων αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υπάρχουσες συνθήκες.
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτές, γονείς και παιδιά στα Παίδων;
■ Η έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία χρονίζει. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα τμήματα, θυμίζοντας ότι και φέτος αναμένονται νέες συνταξιοδοτήσεις. Από τα χειρουργεία που καλύπτουν τεράστιο όγκο περιστατικών (τακτικά, έκτακτα χειρουργεία, ενδοσκοπήσεις, μαγνητική, τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων κ.ά.) λείπουν, εκτός από αναισθησιολόγοι, και άλλο προσωπικό, όχι μόνο ιατρικό, με αποτέλεσμα να μετακινούνται εργαζόμενοι από άλλα τμήματα. Θυμίζουμε τη συγχώνευση των δύο χειρουργικών κλινικών της Α’ και Β’ χειρουργικής μετά το 2020 και τη μη προκήρυξη όλων των μόνιμων θέσεων, που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία αλλά και στη σωστή εκπαίδευση των ειδικευόμενων.
■ Ελλείψεις προσωπικού - γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, βιολόγων, παρασκευαστών, τραυματιοφορέων κ.λπ. Οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, ανάλογα με τις ελλείψεις, τείνουν να γίνουν καθημερινότητα για τους εργαζόμενους στα Παίδων. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 280 κενές οργανικές θέσεις, σε τμήματα όπως οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας οι νοσηλευτές είναι κάτω από 50% των απαιτούμενων θέσεων, στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα αντιστοίχως στο 50%, στις μονάδες νεογνών η ψαλίδα είναι ακόμη πιο μεγάλη, καθότι υπηρετεί μόνο το 20% των απαιτούμενων νοσηλευτών!
■ Ελλείψεις σημειώνονται και σε άλλα τμήματα, όπως το μικροβιολογικό, το αιματολογικό, το ακτινολογικό, ο μαγνητικός τομογράφος, η πυρηνική ιατρική, το νευρολογικό, οι παιδιατρικές κλινικές και «ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό», μας λένε οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι το αιματολογικό τμήμα εφημερεύει μόνο τις μέρες γενικής εφημερίας (!), ενώ το μικροβιολογικό δεν μπορεί να λειτουργεί καθημερινά, λόγω υποστελέχωσης.
■ Οι ελλείψεις στο τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας είναι τεράστιες, με το προσωπικό να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του τμήματος. «Η κατάσταση είναι στο χείλος του γκρεμού», περιγράφουν οι εκπρόσωποι των γιατρών (5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ), καθότι δύο γιατροί βρίσκονται λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση. Οι εργαζόμενοι στο τμήμα έχουν θέσει το θέμα εγκαίρως και πολλές φορές στη διοίκηση, χωρίς να λάβουν καμία σαφή απάντηση. Οι άμεσες ανάγκες του τμήματος είναι η πρόσληψη δύο βιολόγων, δύο τεχνολόγων, ενός βιοπαθολόγου και ενός με δύο παιδιάτρων, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό/γραμματειακό επίπεδο. Το εργαστήριο καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων, τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας δοτών-ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Το τμήμα αποτελεί κέντρο αναφοράς πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλήνιο επίπεδο.
■ Οι ελλείψεις στο Τμήμα μεσογειακής αναιμίας είναι επίσης τεράστιες: από έξι μόνιμους γιατρούς υπηρετούν πλέον δύο και μία γιατρός που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Το τμήμα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των μεταγγιζόμενων ασθενών και η κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά για τη δυσλειτουργία του.
Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση των Παιδοογκολογικών
Μια βόμβα έτοιμη να σκάσει είναι η υπουργική απόφαση για μετατροπή των Παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ, με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Οι εργαζόμενοι απαιτούν να αποσυρθεί η απόφαση, που έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, σπρώχνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
Τι σημαίνει η απόφαση της κυβέρνησης:
■ Την άμεση αποδοχή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
■ Στην Αττική δεν θα υπάρχει δημόσιο και δωρεάν κέντρο για αυτά τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους ή ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει απευθείας ένα ιδιωτικό κέντρο, ενώ, όποιος είναι άπορος, αγνοείται η πορεία του!
■ Το προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα έχει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.
Ποιον τελικά εξυπηρετεί η αλλαγή λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων, από τη στιγμή που σίγουρα δεν εξυπηρετεί ασθενείς και εργαζόμενους, διερωτώνται οι εργαζόμενοι. «Μήπως εξυπηρετεί τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μήπως εξυπηρετεί τη διοίκηση του νοσοκομείου που χρόνια φωτογραφίζεται με την κυρία Βαρδινογιάννη, ενώ ανήκει και στο Δ.Σ. της ΜΚΟ ως αντιπρόεδρος; Μήπως, εν τέλει, λειτουργεί ως “δούρειος ίππος”, μήπως όλα αυτά ήταν ένας καλός μανδύας για να δοθεί τελικά το κομμάτι αυτό του νοσοκομείου μας σε ιδιώτες;», επισημαίνουν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι «πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός στους γονείς, στους εργαζόμενους, σε σωματεία και φορείς, να μην επιτρέψουμε κάποιοι να “επενδύσουν” στον παιδικό καρκίνο θησαυρίζοντας. Η μετατροπή των παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ θα ανοίξει τον δρόμο να ξεπουληθούν και άλλα κομμάτια νοσοκομείων σε ιδιώτες».
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στα ύψη οι τιμές του καφέ – Στο +80% από πέρυσι, οδηγούν σε νέες ανατιμήσεις
20 Δεκεμβρίου 2024 -
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Η Πειθαρχική της ΕΠΟ κάλεσε τον Ηλιόπουλο και τις δύο ΠΑΕ
20 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ