Η παρέμβαση Στουρνάρα για το Ταμείο Ανάκαμψης – Ποια είναι η εστία ανησυχίας
Αμφιβολίες, μουρμούρες και αντιδράσεις.
Η αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποτελεί μεγάλο εθνικό στοίχημα. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας και η διεύρυνση των επενδύσεων είναι άρρηκτα συνυφασμένα με τους ευρωπαϊκούς πόρους και δη με την… άμεση και δίκαιη κατανομή τους.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Αμφιβολίες, μουρμούρες και αντιδράσεις έχουν εκφραστεί τόσο για τις καθυστερήσεις στην χορήγηση των κεφαλαίων στις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και για επιλεκτική διανομή τους, καθώς προκύπτει ότι τη μερίδα του λέοντος-σε δάνεια και επιχορηγήσεις- έχουν λάβει λίγοι και μεγάλοι του εγχώριου «επιχειρείν». Η ηχηρή παρέμβαση Στουρνάρα για την πορεία εκτέλεσης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει αναμφίβολα ειδικό βάρος και καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και διαθέτει τη δυναμική να «βραχυκυκλώσει» συνολικά το εθνικό σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις. Με τη σφραγίδα Στουρνάρα, δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία, γεγονός που αφενός επηρεάζει αρνητική τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και αφετέρου θέτει εν αμφιβόλω την επιτυχή έκβαση όλου του project. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις και όχι τόσο στις απορροφήσεις που προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισεκ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε, ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.
Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων vs γραφειοκρατία
Προκύπτει, δηλαδή, από τα λεγόμενα του επικεφαλής της ΤτΕ ο κίνδυνος δημιουργίας επενδυτικού κενού εφόσον δεν βρεθεί λύση στις χρόνιες-όπως αποδεικνύεται-καθυστερήσεις που αφορούν την περαίωση του προγράμματος. Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που κρατούν «κολλημένη» τη διαδικασία εκταμίευσης και κατάλληλης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που άλλωστε έχουν τονίσει μέσω εκθέσεων και αναλύσεων, ξένοι θεσμοί και φορείς. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, όπως σημείωσε με έμφαση ο διοικητής της ΤτΕ, θα πρέπει να αποσκοπούν στην εξάλειψη διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση και το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων.
Είναι πρόδηλο και αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα του κ.Στουρνάρα, ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα με την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς τα Ταμεία. Η συγκεκριμένη συνθήκη προκαλεί ανησυχία στους εγχώριους παράγοντες του επιχειρείν και σε κομβικούς κλάδους όπως αυτός των κατασκευών.
πηγή: indicator.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ξάνθη: Ένας νεκρός και δυο σοβαρά τραυματισμένοι
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ