close search results icon

Η Πιερία τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ποιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου.

Εκδηλώσεις εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το τουρκικό καθεστώς (1916-1923) οργανώνουν από κοινού το τριήμερο 17, 18 και 19 Μαΐου οι ποντιακοί σύλλογοι του νομού Πιερίας.

Αναλυτικά, την Παρασκευή 17 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία, η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης προς την πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με συμμετοχή όλων των ποντιακών συλλόγων.

Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί η κεντρική εκδήλωση με ομιλία του επίκουρου καθηγητή έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκου Χατζηκυριακίδη με θέμα «Οι Έλληνες του Πόντου στη δίνη του τουρκικού εθνικισμού και του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων (αρχές 20ου αιώνα)».

Η ομιλία θα δοθεί στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κατερίνης «Εκάβη», στις 19:30, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο σχετικά με τη Γενοκτονία «Ατότες εκείν τα ημέρας» από την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας.

Ανήμερα της θλιβερής επετείου, στις 09:00 της Κυριακής 19 Μαΐου, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Θείας Αναλήψεως, όπου θα εκφωνηθεί σχετική ομιλία και θα ακολουθήσει πομπή προς την πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των ποντιακών συλλόγων.

screenshot-26.png
Σύσσωμοι οι ποντιακοί σύλλογοι της Πιερίας τιμούν την επέτειο της 19ης Μαΐου το 2023 (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Παράλληλα, η Ένωση Ποντίων Πιερίας ανακοίνωσε ότι, για μία ακόμη χρονιά, θα δώσει δυναμικό της παρών στη κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή στις 19 Μαΐου.

Μάλιστα, θα διαθέσει λεωφορείο για τη μετάβαση των μελών της, τα οποία καλεί να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6987159887 (Κική Ευμορφίδου).

Εκδήλωση και στον Κορινό

Τέλος, στις 22 Μαΐου, ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Εύξεινος Πόντος» οργανώνει παράσταση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τους Γιώργο Συμεωνίδη, Αλέξη Παρχαρίδη και Λευτέρη Ραφαηλίδη.

Η παράσταση θα δοθεί στο αμφιθέατρο Κορινού, στις 20:00.

πηγή: pontosnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ