Η πόλη στην οποία έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους ντόπιους και τους ψηφιακούς νομάδες
Η κυβέρνηση τους θεωρεί «ευλογία», αλλά οι ντόπιοι «κατάρα».
Οι ψηφιακοί νομάδες – η νέα αυτή γενιά εργαζομένων εξ αποστάσεως, που δεν μένουν απλά στο σπίτι τους, αλλά ταξιδεύουν τον κόσμο με έναν φορητό υπολογιστή – έχουν βρει καταφύγιο στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Και μπορεί η κυβέρνηση της χώρας να τους θεωρεί παράγοντα τόνωσης της οικονομίας, αλλά οι απλοί πολίτες δεν συμμερίζονται τη χαρά.
«Επιδημία, που αυξάνει το κόστος ζωής»
Πολλοί από τους ντόπιους θεωρούν ότι οι νομάδες είναι περισσότερο «κατάρα» παρά «ευλογία». Ενδεικτικό το παράδειγμα της 25χρονης Αζεμάλε Ντιουμπένι, δημιουργού περιεχομένου για social media, η οποία κάνει λόγο στο BBC για «επιδημία ψηφιακών νομάδων», η οποία ωθεί προς τα επάνω το κόστος της στέγασης, της εστίασης και άλλων βασικών υπηρεσιών στην πόλη.
Η Ντιουμπένι έχει ζήσει όλη της τη ζωή στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη και λέει ότι από τότε που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων, που προέρχονται πρωτίστως από τη Δύση, έχει αυξηθεί αισθητά. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την καταμέτρησή τους, δεν είναι η μόνη που παρατηρεί την αλλαγή. Υπάρχει μία ευρύτερη αίσθηση μεταξύ των ντόπιων ότι οι ψηφιακοί νομάδες βρίσκονται παντού, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το BBC.
«Όταν μπαίνω σε μία καφετέρια ακούω γερμανικά, γαλλικά, ολλανδικά, αγγλικά με αμερικανική προφορά» δηλώνει στο BBC και εκφράζει την επιθυμία να μπει ένα φρένο στην εισροή ψηφιακών νομάδων, που διαθέτουν αρκετά υψηλότερο εισόδημα από τους ντόπιους και μπορούν πιο εύκολα να βρουν κατοικίες προς ενοικίαση.
Οι νομάδες και η κυβέρνηση έχουν άλλα σχέδια
Χάρη στη φυσική της ομορφιά, τη θάλασσα και το υπέροχο θερινό κλίμα, η πόλη συνιστά πόλο – έλξης. Σε ένα βίντεο στο TikTok η Μάρλεϊ Ρόουζ Χάρις, η οποία περιγράφει εαυτόν ως «ψηφιακή επιχειρηματία», αποκαλεί την πόλη «το πιο μαγευτικό μέρος στον κόσμο».
Με βάση το ισχύον πλαίσιο πολλοί από τους νέους αυτούς επισκέπτες μπορούν να μείνουν και να εργαστούν στην πόλη για ξένες εταιρείες έως και 90 ημέρες, αν και ο ακριβής χρόνος ποικίλει ανάλογα με την εθνικότητά τους.
«Το Κέιπ Τάουν είναι ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες που προσπαθούν να συνδυάσουν πτυχές τους τουρισμού και της εργασίας στις καθημερινές δραστηριότητές τους» λέει στο BBC o Άλντερμαν Τζέιμς, που συμμετέχει στην επιτροπή οικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Προσθέτει ότι έρευνες αποκαλύπτουν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι επισκέπτες αφήνουν κατά την παραμονή τους στην πόλη περί τα 2.700 δολάρια έκαστος.
Η εθνική κυβέρνηση μάλιστα έχει ανακοινώσει μία πρόταση για χορήγηση βίζας σε ψηφιακούς νομάδες, που θα τους επιτρέπει να μένουν πάνω από τρεις μήνες. Δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί οι λεπτομέρειες της πρότασης.
πηγή: naftemporiki.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μία Πράξη Αγάπης από τον Σύλλογο του Νεοχωρίου Αλμωπίας
19 Δεκεμβρίου 2024 -
Πλημμύρισε καμπίνα αεροπλάνου σε πτήση της American Airlines
19 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ