close search results icon

Η πόλη του σκακιού, Θεσσαλονίκη – Παράδοση από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα

Μετά από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, πολλά μέλη της δημιούργησαν νέους συλλόγους στην πόλη.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με παράδοση στο σκάκι, η οποία ξεκινά επίσημα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Μεγάλοι σκακιστές που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο προήλθαν από τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί μια πόλη που τιμά το παιχνίδι. Η Θεσσαλονίκη παίζει σκάκι και προωθεί την αγάπη για αυτή την ενασχόληση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, πολλά μέλη της δημιούργησαν νέους συλλόγους στην πόλη. «Το σκάκι έχει αρχίσει να προσελκύει όλο τον κόσμο», αναφέρει σε δηλώσεις του στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστών Καλαμαριάς και υπεύθυνος για τις ακαδημίες της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μιμίκος.

«Η Θεσσαλονίκη έχει μια μακρά παράδοση σε σχέση με το σκάκι, η οποία ξεκινάει από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1952. Είναι ένας από τους παλαιότερους σκακιστικούς συλλόγους της Ελλάδας. Από τότε ξεκίνησε να υπάρχει στην πόλη μια δραστηριότητα σε σχέση με το σκάκι και στην πορεία αναπτύχθηκαν κι άλλοι σύλλογοι. Η πόλη μετρά σήμερα περί τα 30 εγγεγραμμένα σωματεία στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία. Το 1984 και 1988 έγιναν οι μεγάλες σκακιστικές Ολυμπιάδες στη Θεσσαλονίκη. Ήρθαν κορυφαία ονόματα απ’ όλο τον κόσμο όπως ο Κασπάροφ, ο Κάρποφ και άλλοι μεγάλοι σκακιστές της εποχής. Δόθηκε μια νέα ώθηση», όπως συμπληρώνει.

1-8lf6c.jpg
2-eyDFd.jpg

Το σκάκι ακολουθούσαν τα προηγούμενα χρόνια τα στερεότυπα της ελιτίστικης δραστηριότητας, όμως σήμερα η αχλύς των παρανοήσεων έχει αρχίσει να εξαλείφεται. «Μπορεί να θεωρείται από κάποιους μια ελιτίστικη δραστηριότητα γιατί απαιτεί χρόνο και αφοσίωση. Συνδέεται με στοιχεία εξυπνάδας. Υπάρχει επίσης το στερεότυπο ότι όποιος ασχολείται με το σκάκι, ασχολείται μόνο με αυτό και με τίποτα άλλο. Για κάποιον που δεν το έχει γνωρίσει, υπάρχει το στερεότυπο ότι πρόκειται για κάτι βαρετό. Κάποιος που γνωρίζει το σκάκι ξέρει ότι είναι ένα συναρπαστικό σύμπαν μέσα σε 64 τετράγωνα. Με μερικούς απλούς κανόνες έχεις ένα άπειρο πλέγμα δυνατοτήτων, όπου αν μυηθεί κάποιος σε αυτό θα το βρει πολύ ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το σκάκι σε μεγάλο βαθμό είναι άνθρωποι που ασχολούνται με πολλά ακόμη πράγματα», σύμφωνα με τον κ. Μιμίκο.

Τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με το σκάκι, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι πολλά. Πρόκειται καταρχάς για μια παγκόσμια γλώσσα, η οποία φέρνει κοντά ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και προσλαμβάνουσες. «Η ενασχόληση βοηθάει σε κάποιες γνωστικές δεξιότητες, στη συγκέντρωση, στη διατήρηση προσοχής, στη λήψη αποφάσεων και στην κριτική ικανότητα. Κάποιος που ασχολείται και παίζει σκάκι πρέπει να μπορεί να πάρει μια απόφαση με τα δεδομένα που έχει εκείνη τη στιγμή», σημειώνει στην Karfitsa ο κ. Μιμίκος.

3-Q0hZx.jpg


Ο μαγικός κόσμος του σκακιού ξεκινά για τους περισσότερους εξ απαλών ονύχων. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μιμίκος υπογραμμίζει: «Η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης είχε “τρέξει” κάποτε ένα πρόγραμμα για το σκάκι στα σχολεία σε συνεργασία με το ίδρυμα Κασπάροφ και το ίδρυμα Νιάρχος που απευθύνονταν σε παιδιά Πρώτης και Δευτέρας Δημοτικού. Ξεκινάνε και από μικρότερες ηλικίες, από νήπια. Παιδιά έχουν ξεκινήσει και από 4,5 ετών αλλά αυτό εξαρτάται πάντα από το άτομο και τον βαθμό ωριμότητας. Ιδανική ηλικία πάντως θα έλεγα ότι είναι στα 6 με 7 χρόνια για να μπορέσει να το αφομοιώσει κάποιος πιο γρήγορα και να το απολαύσει ως παιχνίδι ακόμα περισσότερο».

πηγή: karfitsa - Ελίνα Τουκουσμπαλίδου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ