Η Τεχνητή Νοημοσύνη προβλέπει τους σεισμούς - Πώς λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα
"Η πρόβλεψη μιας πιθανής σεισμικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει τις Αρχές να προετοιμαστούν".
Ο Νίκος Βασιλάκος πρόεδρος του «internet now», μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για τον σεισμό που λειτούργησε στην Ιαπωνία έπειτα από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.
Δεκάδες είναι οι νεκροί από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά. Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι το μήνυμα που έλαβαν οι πολίτες λίγο πριν «χτυπήσει» ο εγκέλαδος.
Ο πρόεδρος του «internet now», Νίκος Βασιλάκος μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τον σεισμό στην Ιαπωνία. Όπως ανέφερε το σύστημα αυτό βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ εξήγησε τη διαδικασία για να φτάσει το μήνυμα προειδοποίησης για το σεισμό στα κινητά όλων.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπόρεσε να προβλέψει με πολύ υψηλή πιθανότητα ότι θα συμβεί ένας σεισμός σε συγκεκριμένη περιοχή της Ιαπωνίας, περίπου μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση του σεισμού», είπε ο Νίκος Βασιλάκος στο Newsbomb.gr.
Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα, καθώς η πρόβλεψη μιας πιθανής σεισμικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει τις Αρχές να προετοιμαστούν για έναν πιθανό σεισμό και να μειώσουν τις ζημιές και τις απώλειες ζωών».
«Συγκεκριμένα, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν προέβλεψε με ακρίβεια το 70% των σεισμών στην Κίνα, μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωσή τους. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης για να αναλύσει δεδομένα από σεισμογράφους, γεωλογικές πληροφορίες και άλλα δεδομένα», ανέφερε ο πρόεδρος του «internet now».
Ο ίδιος θέλοντας να εξηγήσει το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών της Ιαπωνίας στον σεισμό είπε: «Στην περίπτωση του σεισμού στην Ιαπωνία, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε με πολύ υψηλή πιθανότητα ότι θα συμβεί ένας σεισμός στην περιοχή του Χονσού, περίπου μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση του σεισμού. Η πρόβλεψη αυτή δεν ήταν ακριβής ως προς την τοποθεσία και την ένταση του σεισμού, αλλά ήταν αρκετή για να προειδοποιήσει τις Αρχές και να τους δώσει χρόνο να προετοιμαστούν».
«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πρόβλεψη σεισμών με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι περισσότερο από ενθαρρυντική. Καθώς η A.I. τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό ότι θα μπορέσουμε να έχουμε πιο ακριβείς προβλέψεις σεισμών στο μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων από τους σεισμούς και στην προστασία της ζωής και της περιουσίας», ανέφερε.
Πρόβλεψη μετασεισμών με A.I.
Όπως εξήγησε ο Νίκος Βασιλάκος όλο αυτό το σύστημα προειδοποίησης εξελίσσεται συνεχώς και μπορεί να προβλέψει τη μετασεισμική δραστηριότητα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα που καταγράφεται ένας σεισμός από δύο σεισμογράφους αμέσως το σύστημα μπαίνει σε λειτουργία και ενημερώνει τόσο την τοπική κοινωνία, στην περιοχή όπου εκδηλώνεται ο σεισμός, αλλά και τους πολίτες σε μια πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική απόσταση.
«Καθώς ξετυλιγόταν η μετασεισμική ακολουθία, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει με υψηλή πιθανότητα ότι θα συμβούν μετασεισμοί στην περιοχή του Χονσού, μετά τον κύριο σεισμό», είπε ο Νίκος Βασιλάκος.
«Αυτό καταλήγει να είναι ακόμη σημαντικότερο επίτευγμα, καθώς η πρόβλεψη μιας πιθανής μετασεισμικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει το Κράτος να προετοιμαστεί για τους μετασεισμούς και να μειωθούν οι ζημιές και οι απώλειες ζωών», πρόσθεσε.
Πώς λειτουργεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης
Η ειδοποίηση έρχεται σε γραπτό μήνυμα, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ περιλαμβάνει συμβουλές ασφαλείας.
«Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Βιομηχανικής της Ιαπωνίας (NIED) προέβλεψε με ακρίβεια το 80% των μετασεισμών στην περιοχή του Χονσού, μέσα σε 24 ώρες από την εκδήλωση του κύριου σεισμού. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσει δεδομένα από σεισμογράφους, γεωλογικές πληροφορίες και άλλα δεδομένα», είπε ο Νίκος Βασιλάκος στο Newsbomb.gr.
«Στην περίπτωση των μετασεισμών στην Ιαπωνία το 2024, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε με υψηλή πιθανότητα ότι θα συμβούν μετασεισμοί στην περιοχή του Χονσού, μέσα σε 24ώρες από την εκδήλωση του κύριου σεισμού. Η πρόβλεψη αυτή ήταν ακριβής και βοήθησε τις αρχές να προετοιμαστούν για τους μετασεισμούς», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη εξήγησε: «Ειδικότερα, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του NIED χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που ονομάζεται "Random Forest". Ο αλγόριθμος αυτός δημιουργεί ένα δάσος από δέντρα απόφασης, τα οποία εκπαιδεύονται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για προηγούμενους σεισμούς. Όταν ο αλγόριθμος τροφοδοτείται με νέα δεδομένα, χρησιμοποιεί τα δέντρα απόφασης για να προβλέψει την πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός».
«Στην περίπτωση των μετασεισμών στην Ιαπωνία το 2024, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έλαβε υπόψη δεδομένα από σεισμογράφους, γεωλογικές πληροφορίες και άλλες πηγές. Τα δεδομένα αυτά περιελάμβαναν πληροφορίες για τη θέση και την ένταση του κύριου σεισμού, καθώς και πληροφορίες για τη γεωλογική δομή της περιοχής», πρόσθεσε.
«Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε με υψηλή πιθανότητα πότε και ποιοί μετασεισμοί θα συμβούν στην περιοχή του Χονσού, μέσα σε 24 ώρες από την εκδήλωση του κύριου σεισμού. Η πρόβλεψη αυτή ήταν ακριβής και βοήθησε τις Αρχές να προετοιμαστούν έγκαιρα για τους μετασεισμούς με στοχευμένα μέτρα προστασίας ανά περιοχή και γειτονιά», ανέφερε.
Google: Εφαρμογή έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 2022 είχε δοκιμαστεί ένα νέο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών από την Google. Συγκεκριμένα, έγινε εφικτό να σταλεί σε χρήστες κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Android μία ειδοποίηση, πριν ακόμα εκδηλωθεί η σεισμική δόνηση.
Η ειδοποίηση ερχόταν με τη μορφή ηχητικού και γραπτού μηνύματος, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ περιλάμβανε συμβουλές ασφαλείας.
Η Google σκεπτόμενη ότι μια έγκαιρη προειδοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για τον σεισμό χρησιμοποίησε την πλατφόρμα Android (που βρίσκεται εγκατεστημένη στην πλειοψηφία των smartphone) για να παρέχει στους ανθρώπους έγκαιρες και χρήσιμες πληροφορίες.
Το συγκεκριμένο σύστημα της Google, με την ονομασία «Σεισμός τώρα», ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στην επίσης ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η λειτουργία της εφαρμογής ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 και σκοπό έχει εντός δευτερολέπτων να δίνει άμεση ενημέρωση ασφαλείας στους κατοίκους μιας περιοχής.
Ακόμα και ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν μία σεισμική δόνηση γίνει αντιληπτή, μπορούν να δώσουν τον χρόνο στον πολίτη να βρει ασφαλές μέρος προστασίας.
Όπως αναφέρει η ίδια η αμερικανική εταιρεία, η συσκευή κινητής τηλεφωνίας «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό. Εκείνη τη στιγμή αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της εταιρείας ενώ «συνδέεται» με τη σχετική γεωγραφική τοποθεσία του σήματος.
Ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά smartphones στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει εάν όντως συμβαίνει σεισμός.
Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή
Η εφαρμογή της Google «Σεισμός τώρα», δεν είναι αυτόματα ενεργοποιημένοι στις συσκευές μας. Για να ενεργοποιηθεί πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
- Ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις της συσκευής
- Επιλέγουμε Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη –
- Ειδοποιήσεις Σεισμού. Αν δεν βρείτε την επιλογή
- Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη, επιλέγουμε Τοποθεσία για προχωρημένους – Ειδοποιήσεις σεισμού
- Ενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις σεισμού
- Προφανώς για να λαμβάνουμε τις σχετικές ειδοποιήσεις θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένο το Wi-Fi ή τα δεδομένα της συσκευής μας.
Κωνσταντίνος Συνολάκης: «Θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς σύστημα ειδοποίησης σεισμού»
Η έγκαιρη προειδοποίηση για τον σεισμό στην Ιαπωνία, που περιόρισε τις ανθρώπινες απώλειες λειτουργεί από το 2009 όπως αποκάλυψε ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, εξηγώντας το τρόπο λειτουργίας του και αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
«Υπάρχουν χιλιάδες επιταχυνσιογράφοι. Αυτοί είναι μετρητές, κάτι σαν τον σεισμογράφο που κοιτάει την παραμόρφωση και την επιτάχυνση του εδάφους. Όταν ένας επιταχυνσιογράφος ανιχνεύσει ότι υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία ξεπερνάει ένα ορισμένο όριο, στέλνεται ένα σήμα σε ένα κέντρο προειδοποίησης και αυτό αμέσως στέλνει την ειδοποίηση ότι επίκειται μεγάλος σεισμός», είπε αρχικά μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
«Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους που είναι ακριβώς πάνω από το σημείο του σεισμού αλλά μπορεί να δώσει μερικά δευτερόλεπτα σε ανθρώπους που είναι πιο μακριά από το επίκεντρο, όπως γίνεται και στο τσουνάμι», συμπλήρωσε ο κ. Συνολάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, «θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς τέτοιο σύστημα και πρέπει να αρχίσουμε να το έχουμε, και τουλάχιστον να το λειτουργήσουμε πιλοτικά, γιατί χρειάζεται να λειτουργήσει για κάποια χρόνια πιλοτικά, για να εκπαιδευτεί το σύστημα και να λειτουργήσει επιχειρησιακά – να στέλνεται αυτόματα η εντολή μέσω του 112. Το σήμα πρέπει να σταλεί αμέσως σε όλες τις παρακείμενες περιοχές. Αυτό προϋποθέτει να έχουμε χιλιάδες σεισμογράφους και επιταχυνσιογράφους και αυτούς πρέπει κάποιος να τους συντηρεί. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αυτό που γίνεται, το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, συντηρείται από τα ερευνητικά προγράμματα των ερευνητών, δεν υπάρχει κάποια κεντρική μέριμνα – χρηματοδότηση που να συντηρεί το σύστημα επιταχυνσιογράφων ή σεισμογράφων. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200 επιταχυνσιογράφοι».
«Δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο ένα δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να προστατεύουμε έστω τις μεγάλες πόλεις. Αυτό που χρειάζεται στη χώρα μας είναι να μπαίνουμε στη νοοτροπία των εκκενώσεων και των επισημάνσεων του 112», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Συνολάκης.
πηγή: sdna.gr/newsroom
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: "Έμφανίστηκε" νιφάδα για τα Χριστούγεννα
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Κλείσιμο ματιού: Ο Κουσουλός έπαθε… Νικολούλη και φόρεσε κόκκινα! (Vid)
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Παναθηναϊκός: Επίδειξη δύναμης απέναντι στον Άρη
22 Δεκεμβρίου 2024 -
ΠΑΟΚ: Το πήρε χαλαρά...κρατήθηκε ψηλά!
22 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ