close search results icon

Η Τ.Ν. της Microsoft απαιτεί τόσο πολύ ενέργεια που αναγκάζεται να ανοίξει το κλειστό πυρηνικό εργοστάσιο του Three Mile Island

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν.

Η Τ.Ν. της Microsoft απαιτεί τόσο πολύ ενέργεια που αναγκάζεται να ανοίξει το κλειστό πυρηνικό εργοστάσιο του Three Mile Island

Ο ιδιοκτήτης του κλειστού πυρηνικού εργοστασίου του Three Mile Island στην Πενσυλβάνια θα επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να το αναβιώσει, συμφωνώντας να πουλήσει όλη την παραγωγή του σε ηλεκτρική ισχύ στη Microsoft Corp. καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός αναζητά όλο και πιο πολύ ηλεκτρική ενέργεια «χωρίς τη χρήση άνθρακα» για κέντρα δεδομένων για να τροφοδοτήσει την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Constellation Energy Corp., ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αντιδραστήρων στις ΗΠΑ, αναμένει ότι το Three Mile Island θα επιστρέψει σε λειτουργία το 2028, σύμφωνα με δήλωση την Παρασκευή. Ενώ η μία από τις δύο μονάδες της τοποθεσίας έκλεισε οριστικά πριν από σχεδόν μισό αιώνα μετά το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα των ΗΠΑ, η Constellation σχεδιάζει να ανοίξει ξανά τον άλλο αντιδραστήρα, ο οποίος έκλεισε το 2019 επειδή δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί οικονομικά άλλες πυρηνικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται η «έκρηξη» της Τ.Ν. έχει οδηγήσει σε μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ για κέντρα δεδομένων που απαιτούνται για την επέκταση σχετικών τεχνολογιών και του cloud computing.

Η πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι σχεδόν απαλλαγμένη από άνθρακα και θεωρείται ευρέως πιο αξιόπιστη από πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, έχει γίνει δημοφιλής επιλογή για εταιρείες τεχνολογίας με αδιάλειπτες ανάγκες ενέργειας και δεσμεύσεις για το κλίμα.

«Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι οι μόνες πηγές ενέργειας που μπορούν να εκπληρώσουν με συνέπεια αυτή την υπόσχεση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Constellation, Joe Dominguez.

Οι μετοχές της Constellation σημείωσαν άνοδο 14% στις αρχές της διαπραγμάτευσης και έχουν αυξηθεί περισσότερο από 100% μέχρι στιγμής φέτος.

Η επανεκκίνηση του Three Mile Island, το οποίο είχε μια ξεχωριστή μονάδα που υπέστη μερική κατάρρευση το 1979 σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά ατυχήματα στην ιστορία των ΗΠΑ, εξακολουθεί να απαιτεί ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές εγκρίσεις.

Η συμφωνία θα βοηθούσε στην αναβίωση της Μονάδας 1 της εγκατάστασης στην Πενσυλβάνια που αποσύρθηκε το 2019 για οικονομικούς λόγους. Η μονάδα 2, η οποία είχε την κατάρρευση, δεν θα επανεκκινηθεί.

Η Constellation σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναβιώσει το εργοστάσιο, το οποίο αναμένει να κυκλοφορήσει μέχρι το 2028.

Τον περασμένο Ιούλιο η Constellation ήλπιζε ότι θα λάμβανε ομοσπονδιακή υποστήριξη για το Three Mile Island που ήταν παρόμοια με αυτή που δόθηκε στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Palisades, ο οποίος έλαβε δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό όρους για επανεκκίνηση από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν .

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Constellation-Microsoft, η Microsoft θα αγοράζει ενέργεια από το εργοστάσιο που θα επανεκκινήσει για μια περίοδο 20 ετών. Η μονάδα Three Mile Island θα παρέχει 835 μεγαβάτ ενέργειας στον τεχνολογικό γίγαντα.

Η επανεκκίνηση αναμένεται να είναι δύσκολη, αλλά καθώς η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται, η πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς άνθρακα βλέπει ανανεωμένη υποστήριξη από εταιρείες τεχνολογίας.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Microsoft να βοηθήσει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του δικτύου για να υποστηρίξει τη δέσμευσή μας να γίνει μη χρήστης άνθρακα», δήλωσε ο Bobby Hollis, αντιπρόεδρος ενέργειας της Microsoft, σε δήλωση.

Η Microsoft έχει επίσης υπογράψει συμφωνία αγοράς ενέργειας με την εταιρεία σύντηξης Helion στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, η οποία λέει ότι το εργοστάσιο θα είναι λειτουργικό μέχρι το 2028, πολύ πιο νωρίτερα από ό,τι πολλοί επιστήμονες λένε ότι η σύντηξη μπορεί να γίνει εμπορικά εκμεταλλεύσιμη.

Σημαντικά στελέχη τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του CEO του OpenAI του ChatGPT, Sam Altman και του συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, έχουν διαφημίσει την πυρηνική ενέργεια ως λύση στις αυξανόμενες ανάγκες ενέργειας των κέντρων δεδομένων.

Οι πυρηνικοί σταθμοί παρήγαγαν περίπου το 18,6% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας Microsoft-Constellation δεν αποκαλύφθηκαν. Οι εταιρείες αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

πηγή : pronews.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ