Ηφαίστειο η Μέση Ανατολή: Ο νέος τύπος πολέμου του Ισραήλ και οι απειλές της Χεζμπολάχ
Σε νέα φάση ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Δεκάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, μετά τους όρκους εκδίκησης από τη Χεζμπολάχ.
Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να παραμένει εξαιρετικά ασταθής και με την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης να αυξάνεται, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Οι δηλώσεις των ηγετών της Χεζμπολάχ και του Ιράν υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την αντίσταση ενάντια στις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ το Ισραήλ έχει εξαπολύσει νέο κύμα επιθέσεων στο Νότιο Λίβανο.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προέβη σε μια δυναμική ομιλία, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ και ο ανώτατος διοικητής του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, έκαναν τις δικές τους δηλώσεις, επιδεινώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση.
Ο Χασάν Νασράλα έκανε μια από τις πιο επιθετικές ομιλίες του, καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις και καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που συνοδεύτηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη νότια Βηρυτό, ο Νασράλα περιέγραψε τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στη Χεζμπολάχ, όπως αυτές που βασίστηκαν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς κρυμμένους σε pager και walkie-talkies, ως «κήρυξη πολέμου».
Ο Νασράλα έκανε λόγο για σφαγή τονίζοντας ότι το Ισραήλ ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές». Παραδέχτηκε πως αυτό ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί η Χεζμπολάχ, αλλά είπε ότι η οργάνωση θα βγει πιο δυνατή. «Το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι το τέλος της επιθετικότητας στη Γάζα», είπε, τονίζοντας πως «ελπίζουμε το Ισραήλ να εισβάλει στο νότιο Λίβανο γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια ιστορική ευκαιρία για την Χεζμπολάχ».
Το Ισραήλ από την πλευρά του εξαπέλυσε χθες δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπως μετέδωσαν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για ένα από τα σφοδρότερα κύματα επιθέσεων από τις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το IDF, τα ισραηλινά μαχητικά έπληξαν περίπου 30 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και άλλες υποδομές στο νότιο Λίβανο.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ «θα συνεχιστεί». «Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ αισθάνεται διωκόμενη. Η αλληλουχία των στρατιωτικών μας ενεργειών θα συνεχιστεί» υπογράμμισε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με αξιωματούχους των ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Όσο περνάει ο καιρός, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα» πρόσθεσε.
Ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, υποστήριξε τη Χεζμπολάχ και σε δημόσιες δηλώσεις του και τόνισε πως οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο είναι αποτέλεσμα της «απελπισίας» του Ισραήλ λόγω των αποτυχιών του στη Γάζα.
Ο Σαλαμί προειδοποίησε ότι αυτές οι ενέργειες θα αντιμετωπιστούν με «συντριπτική απάντηση» από τον άξονα της αντίστασης, υπονοώντας τη στενή συνεργασία του Ιράν με τη Χεζμπολάχ και άλλες παραστρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Η δήλωση αυτή δείχνει την πρόθεση του Ιράν να υποστηρίξει έμπρακτα τη Χεζμπολάχ σε περίπτωση ευρείας στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ισραήλ, αναδεικνύοντας τη σημασία της περιοχής για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τεχεράνης
Έκκληση από Μακρόν και Μπλίνκεν
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων Ζοζέφ Αούν, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του» για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που «συμβάλλουν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» θέτοντας σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό.
Ο Μακρόν τους είπε ότι σκοπεύει να μιλήσει και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να
ενεργήσουν έτσι ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος».
«Δεν θέλουμε να δούμε καμία κλιμάκωση από καμία πλευρά, που θα καθιστούσε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Πώς πυροδοτήθηκαν οι συσκευές
Την ίδια ώρα, από την προκαταρκτική έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό προκύπτει ότι οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν το προηγούμενο διήμερο σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, είχαν παγιδευτεί προτού φτάσουν στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή της λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι λιβανέζικες αρχές αποφάνθηκαν επίσης ότι τα εκρηκτικά στους παγιδευμένους βομβητές και φορητούς ασυρμάτους που είχαν προμηθευτεί μέλη της Χεζμπολάχ πυροδοτήθηκαν μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε αυτές τις συσκευές, αναφέρει η επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την έκρηξη των βομβητών και των φορητών ασυρμάτων της οργάνωσης σκοτώθηκαν
37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.000.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρεμιέρα σήμερα για το «Σπίτι μου 2»: Ξεκινούν οι αιτήσεις
15 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ