Ημερίδα για την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων προς όφελος της κοινωνίας
Συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές.
Οι δυνατότητες αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων (open data) προς όφελος της κοινωνίας αποτέλεσαν το αντικείμενο ημερίδας που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η εκδήλωση, που τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.
«Τα ανοιχτά δεδομένα δεν είναι απλώς πληροφορίες. Είναι το εργαλείο που μπορεί να διαμορφώσει μια πιο βιώσιμη, καινοτόμα και δίκαιη κοινωνία. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τη χρήση των ανοιχτών δεδομένων με τρόπους που θα ενισχύσουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, startups και ακαδημαϊκά ιδρύματα, στοχεύουμε στην προτεραιοποίηση δεδομένων υψηλής αξίας στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας. Με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον, στο οποίο τα ανοιχτά δεδομένα δεν θα είναι απλώς μια δυνατότητα, αλλά ο κινητήριος μοχλός για την καινοτομία, τη διαφάνεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκος Τζόλλας.
Επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πύλης Δεδομένων, ο κ. Τζόλλας υπογράμμισε ότι «η συνολική αξία των ανοιχτών δεδομένων στην Ευρώπη προβλέπεται να φτάσει τα 334 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025, ενώ ο τομέας αυτός θα δημιουργήσει σχεδόν δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας».
Για τις δυνατότητες αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων στον τομέα του τουρισμού αλλά και για τη σημασία της ψηφιακής προβολής του προορισμού της Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου. «Τα ψηφιακά δεδομένα είναι απαραίτητο εργαλείο, ιδιαίτερα όταν είναι ανοιχτά, για κάθε επισκέπτη, για κάθε τουρίστα, ώστε να έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται, για να είναι το ταξίδι του και η επίσκεψή του στον τόπο μας μια πραγματικά διαφορετική εμπειρία», εξήγησε η κυρία Χατζηβασιλείου. Στην ημερίδα για τα ανοιχτά δεδομένα παρευρέθηκαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μήττας και ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θάνος Μπέγκας.
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή τέτοιων εκδηλώσεων στη διάδοση των ανοιχτών δεδομένων στην επιστημονική, στη φοιτητική αλλά και στην επιχειρηματική κοινότητα. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι αρωγός σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και θα είναι πάντοτε ανοιχτός στην προοπτική συνεργασίας για τον διαμοιρασμό των δεδομένων που κατέχει. Αυτό θα πρέπει να κάνουν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, όλοι οι ΟΤΑ, καθώς έχουν στην κατοχή τους ένα πλήθος δεδομένων, που, αν καταφέρουν να τα διαχειριστούν και να τα μοιραστούν, τότε θα ανοίξουν ορίζοντες που δεν μπορούμε να φανταστούμε», υπογράμμισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ) Θεόφιλος Μυλωνάς μίλησε για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις εταιρείες του κλάδου αλλά και για τους φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με την πληροφορική. «Τα ανοιχτά δεδομένα, για παράδειγμα, μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη εφαρμογών. Εδώ έχουμε μια τεράστια ευκαιρία για όλο τον κλάδο, ώστε να πάει ένα βήμα μπροστά», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Παναγιώτης Κετικίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καινοτομία χωρίς συνέργειες».
Στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ συζήτησης, με θέμα την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων για τη δημιουργία εργαλείων προς όφελος των πολιτών, από μέρους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Γενικός Διευθυντής Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αντώνης Στασής και η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αγγελική Μπαλού παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο πεδίο των ανοιχτών δεδομένων. Ο κ. Στασής έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταξύ άλλων προχωρά σε ανασχεδιασμό της πύλης data.gov.gr.
«Τα ανοιχτά δεδομένα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Μέσω της χρήσης τους, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των διεθνών αγορών και τη βελτίωση των διαδικασιών τους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης.
Για την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, με σκοπό τη δημιουργία εργαλείων προς όφελος των πολιτών, μίλησαν ακόμη οι: Γιώργος Αγγέλου (Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Πληροφορικής ΕΥΑΘ Α.Ε.), Θέμης Ταμπούρης (Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων και eGovernment, Επιστημονικός Συντονιστής EU-funded project AI4Deliberation) και Παναγιώτης Μπαμίδης (Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής, ΑΠΘ).
Στο δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης, που επικεντρώθηκε στη διαθεσιμότητα των ανοιχτών δεδομένων, συμμετείχαν οι Αθανάσιος Θανόπουλος (Πρόεδρος Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), Ιωάννης Σταμέλος (Πρόεδρος Δ.Σ. Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ), Ιωάννης Βλαχάβας (Καθηγητής Πληροφορικής ΑΠΘ) και Μαρία Μποϊλέ (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διευθύντρια ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ).
Στο τρίτο πάνελ με θέμα «Ανοιχτά δεδομένα: Υποδομές – Προκλήσεις» τις απόψεις τους κατέθεσαν οι Δρ. Κωνσταντίνος Βότης (Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ/Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), Ανδρέας Συμεωνίδης (Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Επικεφαλής ISSEL, Υπεύθυνος Έρευνας Cyclopt), Ευδόκιμος Κωνσταντινίδης (Ερευνητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής, ΑΠΘ) και Δημήτρης Τσιτσάμης (Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος).
Ακολούθησε workshop για τα αποθετήρια των ανοιχτών δεδομένων με τη συμμετοχή του Λάζαρου Ιωαννίδη, ερευνητή στο Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας και υποψήφιου Διδάκτορα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Χαράλαμπος Μπράτσας, Επίκουρος Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήµιο Ελλάδας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Θερμή υποδοχή Μητσοτάκη στην Κρήτη
12 Δεκεμβρίου 2024 -
To νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ
12 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ