close search results icon

Φωτοβολταϊκά: Τροφή ή ενέργεια;

Φωτοβολταϊκά: Τροφή ή ενέργεια;

Κωνσταντίνος Καζαντζής.

ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.

Τροφή ή ενέργεια; Αυτό είναι το δίλημμα. Τις τελευταίες εβδομάδες στα ΜΜΕ, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α., καταγράφονται οι πολυάριθμες αμηχανίες πολιτικών και ερευνητών σχετικά με τη μετατροπή των αγρών σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η καλλιέργεια ακατάλληλων φυτών στα φωτοβολταϊκά πάρκα, που συνδέονται αποκλειστικά με οικονομικούς λόγους (περισσότερο εφήμερους), ή η απουσία καλλιέργειας, θα ήταν μοιραία για το μέλλον της εθνικής γεωργίας.

Οι περισσότεροι από τους επενδυτές αυτών των πάρκων δεν είναι γεωργικές εταιρείες ή δεν συμπεριλαμβάνουν στη φιλοσοφία τους τη γεωργία, αυτό αποτελεί όχι μόνο μια χαμένη ευκαιρία για τον κλάδο, αλλά και έναν σημαντικό κίνδυνο.

Η απουσία καλλιέργειας ή η καλλιέργεια ακατάλληλων φυτών που συνδέονται αποκλειστικά με οικονομικούς λόγους θα ήταν μοιραία για το μέλλον της εθνικής γεωργίας.

Τα αγροφωτοβολταϊκά, εάν γίνουν καλά, με επαρκή τεχνικά, αγρονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, καθώς και χαρακτηριστικά επιπτώσεων στο τοπίο, ίσως οργανωμένα σε ενεργειακές κοινότητες στο πλαίσιο συγκεκριμένων τοπικών στρατηγικών, θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μια εξαιρετική ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο. Από τις όχι και τόσο πολυάριθμες μελέτες στη βιβλιογραφία, έχει φανεί ότι είναι δυνατό να υπάρχουν εγκαταστάσεις με σημαντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που να συνοδεύονται από σημαντική αγροτική παραγωγή. Κάτω από κινητά φωτοβολταϊκά στέγαστρα και άλλα των 4,5 μέτρων, είναι δυνατή η καλλιέργεια σκιόφιλων ειδών καλλιεργούμενων φυτών (που προτιμούν τη σκιά) αλλά και σιταριού, με αποδόσεις που κυμαίνονται από 80 έως 120% σε σχέση με τη μέση παραγωγή.

Η κάλυψη από φωτοβολταϊκά μπορεί επίσης να μειώσει την εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας και επομένως την κατανάλωση νερού, να προστατεύσει από το χαλάζι και να μειώσει τις επιθέσεις από παράσιτα καθώς και να παρέχει φυσική υποστήριξη σε διαφορετικά συστήματα και αισθητήρες για τη γεωργία ακριβείας.

Έτσι μπορεί να συνδυαστεί η παραγωγή ενέργειας με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ