Η Ertnews πρόβαλε τα Οθωμανικά Μνημεία των Γιαννιτσών
Με συνέντευξη του Δημάρχου Στάθη Φουντουκίδη.
Τα Γιαννιτσά είναι μια πόλη με μεγάλη σημασία για τους μουσουλμάνους. Άλλωστε η πόλη χρωστάει το όνομά της στον στρατηλάτη Γαζή Αχμέτ Εβρενός, που την κατέλαβε το 1385, βαφτίζοντάς την «Γενιτσέ ι Βαρντάρ», δηλαδή «Νέο Βαρδάρι», γνωστή και ως «Βαρδάρ Γενιτζεσί» ή απλά «Γενιτζέ», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο δήμαρχος Στάθης Φουντουκίδης. Σήμερα στην πόλη έχουν αναστηλωθεί και διασώζονται πολλά σημαντικά οθωμανικά μνημεία.
Το μαυσωλείο του Γαζί Εβρενός είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης των Γιαννιτσών. Χτίστηκε μετά το θάνατό του (1417), πάνω στον τάφο του. Επειδή τού αποδόθηκαν ιδιότητες αγιοσύνης, με σουλτανική διαταγή το μνημείο ορίστηκε ως τόπος προσκυνήματος και προσευχής για όλους τους Οθωμανούς και λειτουργούσε ως μαυσωλείο και τέμενος. Στην αυλή του ήταν θαμμένοι οι γιοι του Γαζή και πιθανόν και άλλα μέλη της οικογένειας του.
Στη διάρκεια του 19ου αιώνα υπέστη μια δραστική ανακατασκευή και διακοσμήθηκε με πολλά νεοκλασικιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν όχι μόνο η αρχική του όψη αλλά και το σχέδιο του. Πολλά τμήματά του χάθηκαν πριν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς λειτουργούσε ως εκκοκκιστήριο βάμβακος. Από την αρχική φάση του μνημείου σώζεται η ανεπίγραφη επιτύμβια στήλη, η οποία φυλάσσεται στις αποθήκες της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ανέδειξαν ένα αξιόλογο κτίσμα, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τη διαχρονική συλλογή της ιστορίας των Γιαννιτσών.
Ο Πύργος του Ρολογιού, θεωρείται ο παλαιότερος σωζόμενος πύργος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται πάνω σε δύο μαρμάρινες πλάκες, στην ανατολική του πλευρά, χτίστηκε στα 1754 από το Σερίφ Αχμέτ, απόγονο του Γαζί Εβρενός. Η τοποθεσία επιλέχτηκε με στρατιωτικά κριτήρια, με σκοπό τον έλεγχο της εμπορικής κίνησης που υπήρχε, δια μέσου της πόλης, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ο Πύργος Ρολογιού υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ιδιαίτερα στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, παραμονή της ομαδικής εκτέλεσης των κατοίκων των Γιαννιτσών.
Το μαυσωλείο του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου είναι γνωστό στην πόλη ως «τουρμπές» και βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για ένα διώροφο, σχεδόν τετράγωνο σε κάτοψη κτίριο που καλύπτεται με τρούλο. Στον όροφο υπήρχε μιχράμπ, το οποίο μαρτυρεί τη λειτουργία εκεί μικρού τεμένους.
Στα τρία αυτά μνημεία, έρχονται να προστεθούν ένα λουτρικό συγκρότημα που χρονολογείται γύρω στον 15ο αιώνα και δεν είναι προσβάσιμο στο εσωτερικό του, το τέμενος του Αχμέτ Μπέη που χτίστηκε γύρω στα 1490, ένα τζαμί μικρών διαστάσεων που βρίσκεται στο χώρο του στρατοπέδου Καψάλη και ένα ιπποφορβείο του 18ου αιώνα, τα οποία συμπληρώνουν το “παζλ” των οθωμανικών κτιρίων στα Γιαννιτσά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η εταιρεία ALTERRA AE αναζητά προσωπικό
22 Νοεμβρίου 2024 -
Nέα ενίσχυση για τον Άρη στο μπάσκετ
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ