close search results icon

Η Μάγδα Παπαδοπούλου "ρίχνει φως" στην υπόθεση των ανείσπρακτων εσόδων του Λατομείου Μανδάλου

Η Μάγδα Παπαδοπούλου "ρίχνει φως" στην υπόθεση των ανείσπρακτων εσόδων του Λατομείου Μανδάλου

Η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κα Μάγδα Παπαδοπούλου με επιστολή της στην Πέλλαnews τοποθετείται για την υπόθεση του λατομείου του Μανδάλου που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2023 και μεταξύ άλλων αναρωτιέται ποιο είναι το μέλλον του.

Ακολουθεί το κείμενο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σκύδρας της 04-07-2023 για πολλοστή φορά η κυρία Ιγνατιάδου λόγω έλλειψης επιχειρημάτων και ουσιαστικών απαντήσεων επί των ερωτημάτων που έθετα, προσπάθησε τεχνηέντως να αποπροσανατολίσει τους Δημότες από το πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τα άδεια ταμεία του Δήμου μας και να μετακυλήσει τις ευθύνες της ολιγωρίας και της ανεπάρκειάς της, αναλισκόμενη σε βερμπαλισμούς και στην γνώριμη πια τακτική της να αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους και να πετά λάσπη στο αντίπαλο πολιτικό δέος.

Επειδή το πρόσωπο που στοχοποιήθηκε με δηλητηριώδη βέλη αυτή τη φορά είμαι εγώ, θα προσπαθήσω χρησιμοποιώντας -κατά το δυνατόν- πιο απλά νομικά να ρίξω λίγο περισσότερο φως στην υπόθεση των ανείσπρακτων εσόδων του Λατομείου Μανδάλου, υπογραμμίζοντας καίρια ζητήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν αντιληπτά από τους Δημότες μας.
Βάσει των στοιχείων που εμφανίζονται στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας αναφορικά με τις οφειλές της εταιρίας Δομική Π.Παυλίδης Α.Ε για τα μισθώματα του λατομείου Μανδάλου, ο Δήμος είχε λαμβάνειν από την Δομική Π.Παυλίδης Α.Ε έως την 31-12-2022 ποσό 5.895.998,2 € δίχως τις προσαυξήσεις και με τις προσαυξήσεις το ποσό ανέρχεται συνολικά στα 11.476.597,05 €.

Η Δομική Π.Παυλίδης Α.Ε επικαλούμενη τον Ν.4512/2018 (άρθρο 68 παρ.8), αφού προηγουμένως τον Μάρτιο του 2018 κοινοποίησε στον Δήμο μας εξώδικη καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης του λατομείου, δηλαδή ζητούσε μονομερώς τη λύση της σύμβασης μίσθωσης, τον Ιούνιο του 2020 προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να ακυρώσει χρηματικούς καταλόγους/ ειδοποιήσεις-βεβαιώσεις χρεών που είχε εκδώσει ο Δήμος μας για μισθώματα παρελθόντων ετών. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους (2020) εκδόθηκε η με αριθμό 400/2022 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα της Δομική Π.Παυλίδης Α.Ε και διατάχθηκε η ακύρωση σαράντα (40) χρηματικών καταλόγων. Η Δομική Π.Παυλίδης Α.Ε κοινοποίησε την απόφαση με δικαστικό επιμελητή στον Δήμο μας την 01-12-2022 και από την επομένη ημέρα ξεκίνησε η νόμιμη προθεσμία για να προσφύγει ο Δήμος μας σε ανώτερα δικαστήρια (Εφετείο Θεσσαλονίκης ή Άρειο Πάγο) και να προσβάλει την παραπάνω απόφαση.

Ο Δήμος για να αποφασίσει εάν θα προσβάλει ή όχι την παραπάνω απόφαση με ένδικο μέσο (έφεση, αίτηση αναίρεσης) που το αποτέλεσμά της καταφανώς αντιβαίνει στα συμφέροντα του Δήμου μας, όφειλε σωρευτικά να διενεργήσει τα εξής:

 1.Να εισαχθεί στην Οικονομική Επιτροπή από την Πρόεδρο αυτής κ. Ιγνατιάδου συζήτηση με θέμα «ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με την άσκηση ή μη ενδίκου μέσου κατά της υπ’ αριθμόν 400/2022 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας» και η οικονομική επιτροπή του Δήμου να αναθέσει με απόφασή της σε Δικηγόρο τη σύνταξη γνωμοδότησης (έκφραση επιστημονικής γνώμης), καθότι ο Δήμος δεν διαθέτει Νομική Υπηρεσία, η οποία απόφαση έπρεπε να αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Σημειωτέον ότι με την ολοκλήρωση της ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ κάθε πράξη υπογράφεται ψηφιακά και αποκτά έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ).
 2. Ο/η Δικηγόρος που όριζε η οικονομική επιτροπή θα έπρεπε σ’ έναν εύλογο χρόνο να παραδώσει τη γνωμοδότηση του σχετικά με το να ασκηθεί ή όχι έφεση ή αίτηση αναίρεσης για τη συγκεκριμένη υπόθεση και να περιέλθει εις γνώση της Οικονομικής Επιτροπής η νομική κρίση του δικηγόρου.
 3. Αφού πλέον η Επιτροπή θα είχε στα χέρια της την γνωμοδότηση του δικηγόρου που ορίστηκε νομίμως, έπρεπε να λάβει απόφαση με θέμα συζήτησης «την αποδοχή ή όχι γνωμοδότησης σχετικά με την άσκηση ή μη ενδίκου μέσου κατά της υπ’ αριθμόν 400/2022 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας» που κι αυτή με τη σειρά της θα έπρεπε να αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να λάβει τον μοναδικό αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ).
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ, εάν τελικώς θα προσφύγει σε ανώτερα δικαστήρια (Εφετείο Θεσσαλονίκης ή Άρειο Πάγο) και ΘΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ την ανωτέρω εκδοθείσα απόφαση [400/2022]
Να σημειωθεί ότι λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας της υπόθεσης την λήψη απόφασης για την άσκηση ή μη ενδίκων μέσων θα μπορούσε εμπροθέσμως ν’ αναλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο έναντι της Οικονομικής Επιτροπής και να εισαχθεί το φλέγον ζήτημα περί άσκησης ή μη ενδίκων μέσων προς ψήφιση σε δημόσια συνεδρίαση με πρωτοβουλία του Πρόεδρου Δημοτικού Συμβουλίου κ.Ανδρεάδη. Κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σκύδρας της 04-07-2023 παρά το επίμονο προφορικό ΑΙΤΗΜΑ μου να μου επιδειχθούν τα ανωτέρω αναφερόμενα τρία (3) έγγραφα (απόφαση ορισμού δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης, το έγγραφο της γνωμοδότησης, την απόφαση οικονομικής επιτροπής περί αποδοχής ή μη της γνωμοδότησης για την άσκηση ή μη έφεσης κλπ), απευθυνόμενη ΕΠΙΜΟΝΩΣ τόσο στη Δημοτική Αρχη, αλλά και στον Προϊστάμενο Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών, όσο και στον διορισθέντα Δικηγόρο που προσήλθε για την ενημέρωση του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, η μεν Δημοτική Αρχή ΔΕΝ μου έδινε ξεκάθαρες απαντήσεις, ΔΕΝ είχε τη διάθεση να δείξει σε δημοτικό σύμβουλο τα έγγραφα, μιλούσε γενικά και αόριστα, ο δε διορισθείς δικηγόρος, ενώ προσήλθε έχοντας μαζί του όλο τον φάκελο της υπόθεσης που αρχικώς μας δήλωσε ευθαρσώς ότι ήταν στη διάθεση των συμβούλων τελικώς στην πορεια απεδείχθη ότι ΔΕΝ ήταν, περιορίστηκε σε μια συνοπτική παράθεση γεγονότων, προβαίνοντας σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου χωρίς να έχει αρμοδιότητα να προβαίνει σε κρίσεις και χαρακτηρισμούς.

Άξιο να σημειωθεί ότι η προθεσμία για προσβολή της ανωτέρω απόφασης [400/2022 Μονομελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας] με έφεση έληξε την 02-01-2023. Η προθεσμία για προσβολή της απόφασης με αναίρεση έληξε την 01-02-2023. Από 02-02-2023 και εξής η υπ’αριθμ 400/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας έγινε αμετάκλητη που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσβληθεί με κανέναν τρόπο. Συνεπώς, καθίσταται παντελώς ανέφικτη πλέον η νόμιμη είσπραξη των χρημάτων.

Όσον αφορά τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου ( Οικονομική Επιτροπή ή και Δημοτικό Συμβούλιο) δεν προχώρησαν στις νόμιμες διαδικασίες για την άσκηση ή μη των ενδίκων μέσων (έφεση, αίτηση αναίρεσης), καθώς όσο επισταμένα κι αν αναζήτησα την απόφαση ορισμού Δικηγόρου για τη σύνταξη γνωμοδότησης και απόφαση οικονομικής επιτροπής για την αποδοχή ή όχι της γνωμοδότησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οι προσπάθειες μου έπεσαν στο κενό, δεν κατάφερα να βρω τιποτα αναρτημένο.

Συνεπώς, φρονώ πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η απόφαση 400/2022 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας κατέστη αμετάκλητη, δηλαδή ΧΑΣΑΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΕΝΔΙΚΟ ΜΕΣΟ, δίχως να ληφθεί νομίμως απόφαση από το αρμόδιο συλλογικό όργανο.

Κυρία Δήμαρχε, σταματήστε πια να στρουθοκαμηλίζετε, πείτε την αλήθεια κατάματα, να έχετε το σθένος να ζητήσετε έστω και την ύστατη ώρα μια ειλικρινή συγγνώμη από το λαό της Σκύδρας για την πολιτική σας ευθύνη.

Κυρία Δήμαρχε, γιατί ΔΕΝ πραξατε αυτό που οφείλατε, γιατι ΔΕΝ ελήφθη απόφαση από το αρμόδιο συλλογικό όργανο για την άσκηση ή μη των ενδίκων μέσων (έφεση, αιτηση αναίρεσης) και δια παραλείψεως αφήσατε την απόφαση 400/2022 να καταστεί αμετάκλητη; Ετσι διεκδικείτε εσείς τα οφειλόμενα; Εφόσον μας λέτε ότι η Δομική Π.Παυλίδης Α.Ε αρνείται να πληρώσει ήδη από το έτος 2009, γιατί διενεργήσατε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και δη κατάσχεση σε ακίνητη περιουσία της εταιρίας μόλις το έτος 2018 και όχι νωρίτερα; Και γιατί δεν προσφεύγετε στις αρμόδιες Υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Δασαρχείο κλπ) αναζητώντας τους λόγους που η Δομική Π.Παυλίδης Α.Ε παραμένει στο λατομείο, δίχως να έχει εκδώσει έως σήμερα άδεια αποκατάστασης περιβαλλοντικών όρων και μάλιστα συνεχώς επεκτείνεται σε γειτονικούς δημοτικούς χώρους, πληροφορία που την μάθαμε μόλις προσφάτως στη συνεδρίαση της 04-07-2023. Γιατί τέτοια αργοπορία;

Κυρία Δήμαρχε, δέον να μη μου κουνάτε το δάχτυλο, όταν αναφέρεστε σε συνηγόρους υπεράσπισης επιχειρηματιών, για συνεργασίες και συμπαιγνίες με τον επιχειρηματικό κόσμο και βλάβη δημοτικών συμφερόντων να κοιτάξετε προσεκτικά γύρω σας, γιατί με την μέχρι σήμερα πορεία μου μόνο τίμιο κόσμο υπηρετώ με το λειτούργημά μου και με τίμιο τρόπο βιοπορίζομαι από την επιστήμη μου. Για τον λόγο αυτό σας καλώ ευγενικά να ανασκευάσετε τους ισχυρισμούς σας και το πρόσφατο δημοσίευμά σας από μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Κλείνοντας, αναρωτιέμαι: Ποια είναι η επόμενη ημέρα για το Λατομείο Μανδάλου;

Μάγδα Παπαδοπούλου
Δημοτική Σύμβουλος Σκύδρας

*Πρώτη δημοσίευση στην έντυπη Πέλλαnews της Τετάρτης 12 Ιουλίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ