Η ΠΚΜ στη 2η συνάντηση των εταίρων του έργου “DeepTechValleys” για την τεχνολογική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη 2η συνάντηση των εταίρων του έργου “DeepTechValleys” για την τεχνολογική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Στη 2η συνάντηση των εταίρων του έργου “DeepTechValleys - Deep Tech Ecosystem Empowerment for Regional Transformation”, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe 2021-2027, συμμετείχε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας ως επικεφαλής εταίρος του έργου, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε ως Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής.
Το έργο “DeepTechValleys” είναι ένα πρωτοποριακό έργο που σχετίζεται με την τεχνολογική καινοτομία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διάρκεια του είναι τέσσερα έτη (επίσημη έναρξη την 1η Απριλίου 2024). Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν δέκα φορείς από εννέα χώρες της Ε.Ε. (Ελλάδα, Σουηδία, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία). Η κοινοπραξία των δέκα εταίρων, με επικεφαλής εταίρο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ενώσει τις δυνάμεις της για να καταρτίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο τη βελτίωση εννέα περιφερειακών πολιτικών για την τεχνολογική καινοτομία, που αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογικής καινοτομίας, που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργήσει θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά παγκόσμιες προκλήσεις.
Οι τεχνολογίες αιχμής και οι επιστημονικές εξελίξεις είναι ικανές να φέρουν επανάσταση στη βιομηχανία. Όμως παρά τις σημαντικές δυνατότητες της τεχνολογικής καινοτομίας, οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες δυσκολεύονται να την αξιοποιήσουν πλήρως, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση σε πόρους, σε δίκτυα και σε δομές υποστήριξης. Το “DeepTechValleys” δίνει μια απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. Με την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας, το έργο στοχεύει στην παροχή συνδρομής στις συμμετέχουσες Περιφέρειες, ώστε να αξιοποιήσουν το τεχνολογικό δυναμικό τους και να ενισχύσουν πλήρως την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και τη συνοχή.
Τη 2η συνάντηση εταίρων του “DeepTechValleys” διοργάνωσε στο Βίλνιους της Λιθουανίας το Κέντρο Καινοτομίας της Λιθουανίας (Lithuanian Innovation Centre), που είναι εταίρος του έργου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλων των εταίρων του έργου, εκπρόσωποι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και μέλη των τοπικών ομάδων υποστήριξης που έχει διαμορφώσει ο κάθε εταίρος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες και οι δραστηριότητες των μελών και των ομάδων υποστήριξης σχετικά με τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (European Innovation Council – EIC), καθώς και στο πλαίσιο των περιφερειακών / εθνικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων παρέχεται στήριξη στις επιχειρήσεις καινοτομίας. Στο τέλος της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρουσίαση στελεχών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας με αντικείμενο την προώθηση της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας.
Στο πλαίσιο της δράσης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις (study visits) σε οργανισμούς που διαμορφώνουν το οικοσύστημα της λεγόμενης “βαθιάς τεχνολογίας” στην περιοχή του Βίλνιους της Λιθουανίας, στο Τεχνολογικό Πάρκο Πληροφορικής της περιοχής Visoriai. Τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της “Optogama”, ενός οργανισμού που δραστηριοποιείται στη διαστημική βιομηχανία, καθώς και της εταιρείας “Northway Biotech”, που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκτενείς παρουσιάσεις πάνω στα θέματα βιοτεχνολογίας, διαστημικής τεχνολογίας και τεχνολογιών laser, να γνωρίσουν επιτυχημένα παραδείγματα και καινοτόμες δράσεις, ενισχύοντας έτσι τα εφόδια και τις δυνατότητες τους ως προς την αξιοποίηση και εφαρμογή των καλών πρακτικών, με στόχο τη βελτίωση των δικών τους περιφερειακών πολιτικών.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του έργου:
https://www.interregeurope.eu/deeptechvalleys
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ