IMD: Υποχώρησε κατά δυο θέσεις η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας
Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας υποχωρεί κατά επτά (7) θέσεις στην κατάταξη.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 64 οικονομιών που συμμετέχουν στην αξιολόγηση για την εξαγωγή της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα: στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και στις «Υποδομές».
Η ελληνική οικονομία σημείωσε τις ακόλουθες επιδόσεις στους επιμέρους δείκτες:
- Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας υποχωρεί κατά επτά (7) θέσεις στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας της 58η θέση μεταξύ των 64 οικονομιών, έναντι της 51ης θέσης πέρυσι.
- Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται στην 53η θέση, βελτιώνοντας κατά δύο (2) θέσειςτην κατάταξή της σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
- Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται υποχώρηση κατά δύο (2) θέσεις, σε σχέση με την περυσινή κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 48η θέση, έναντι της 46ης θέσης την προηγούμενη χρονιά, και, τέλος,
- Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται οριακήβελτίωση κατά μία (1) θέση και η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση, έναντι της 41ηςτην προηγούμενη χρονιά.
Οι δείκτες που αποτελούν τα «δυνατά σημεία» για τη χώρα είναι, βάσει των επιδόσεων που αυτή σημειώνει στους επιμέρους δείκτες μεταξύ των 64 οικονομιών, οι ακόλουθοι:
- Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης του κατά κεφαλή ΑΕΠ: 5η θέση.
- Τα έσοδα από τον Τουρισμό: 7η θέση.
- Ο αριθμός διαδικασιών για τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης: 6η θέση
- Τα κίνητρα για επενδύσεις: 22η θέση
- Τα επίπεδα αμοιβών: 20η θέση
- Η Παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού: 28η θέση
- Η αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο (πρωτοβάθμια εκπαίδευση): 1η θέση
- Ο αριθμός αποφοίτων στο πεδίο της Πληροφορικής, Μηχανικών, Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ως ποσοστό του συνολικού αριθμού αποφοίτων: 18η θέση
Αντίθετα, οι δείκτες στους οποίους η χώρα εμφανίζει υστέρηση και αποτελούν «αδύνατα σημεία» για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας είναι:
- Ο σχηματισμός ακαθάριστού πάγιου κεφαλαίου (ως % του ΑΕΠ): 63η θέση
- Το εμπορικό ισοζύγιο: 63η θέση
- Το συνολικό χρέος της Γενικής Κυβέρνησης: 56η θέση
- Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας: 56η θέση
- Η υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς τις επιχειρήσεις: 58η θέση
- Το “brain-drain” ως παράγοντας που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων: 55η θέση
- Η ποσοστιαία επί τοις εκατό μεταβολή του πληθυσμού: 60η θέση.
- Η προστιθέμενη αξία δραστηριοτήτων μέτριας και υψηλής έντασης τεχνολογίας ως ποσοστό της συνολικής προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης: 55η θέση.
Οι χώρες που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως
Για το 2023, στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Δανία,διατηρώντας στην πρωτοπορία στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα που κατέκτησε την προηγούμενη χρονιά. Η επιτυχία της Δανίας οφείλεται στην εξαιρετική αποτελεσματικότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων και το υψηλότατο επίπεδο υποδομών, ενώ η διατήρηση της πρωτιάς υποστηρίζεται και από τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, όπως αντανακλάται στην κατηγορία δεικτών «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα».
Η Ιρλανδία πραγματοποιεί ένα άλμα εννέα (9) θέσεων σε σχέση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη (2η) θέση στη συνολική κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. H θεαματική αυτή άνοδος τροφοδοτείται από τις επιδόσεις στο πεδίο της «οικονομικής αποδοτικότητας». Μάλιστα, στον σχετικό επιμέρους δείκτη, η Ιρλανδία καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Η Ελβετία, «πρωταθλήτρια» στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας το 2021, υποχώρησε κατά μία ακόμη θέση: από τη 2η θέση το 2022, καταλαμβάνει πλέον την 3η θέση. Η θέση αυτή στηρίζεται στις ισχυρές επιδόσεις της ελβετικής οικονομίας στο σύνολο των δεικτών που αναλύει η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD.
Το «Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ), είναι ο εθνικός εκπρόσωπος του «InstituteforManagementDevelopment» (IMD) στην Ελλάδα, και δημοσιοποιεί σήμερα επίσημα για τη χώρα μας τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2023. Για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων από το ΙΝΣΒΕ στο IMD, το ΙΝΣΒΕ συνεργάσθηκε με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
*( η κεντρική φώτο από grtimes.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εορτάζει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης
23 Ιανουαρίου 2025 -
ΕΟΠΥΥ: Τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φαρμακείων
23 Ιανουαρίου 2025 -
Σήμερα στήνονται τα πρώτα μπλόκα των αγροτών – Τα αιτήματά τους
23 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ