close search results icon

ΙΣΘ: Συνεχίζουν την απεργία οι εργαστηριακοί ιατροί

“Απαγορεύεται η συνταξιοδότηση εάν υπάρχει τεχνητό χρέος”.

Κλειστά για τρίτη εβδομάδα παραμένουν τα εργαστηριακά ιατρεία στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργίας που ξεκίνησε στις 13 Μαΐου ζητώντας την κατάργηση του μνημονιακού μέτρου του clawback που απειλεί με χρεοκοπία τους ιδιώτες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική τηλεδιάσκεψη με 800 ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς, ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη Τύπου.

Η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου εξήγησε πως το clawback θεσμοθετήθηκε ως ένα μέτρο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πριν από 12 χρόνια, όμως αντί να καταργηθεί, ολοένα και αυξάνεται. “Οι ασθενείς έρχονται με παραπεμπτικά αξίας 100€ και ενώ μέχρι πρότινος το κράτος πλήρωνε ένα ποσό κρατώντας μας το 35%, τώρα μας κρατάει το 60%, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τους προμηθευτές μας. Κάποτε ο ΕΟΠΥΥ μας πλήρωνε το 90% του ποσού, με αποτέλεσμα ξαφνικά να μας ζητάει αναδρομικά πίσω όσα μας έδινε ως όφειλε. Μας δημιούργησαν λοιπόν τεχνητό χρέος, παραχωρώντας μας ως μόνη ευκολία τη δυνατότητα να το αποπληρώσουμε με δόσεις”, σημειώνει και προσθέτει πως όσο ανεβαίνει η δουλειά ενός ιατρείου, άλλο τόσο ανεβαίνει και το χρέος, που μπορεί να κυμαίνεται από 50.000 έως 400.000 για ένα ιατρείο.

“Απαγορεύεται η συνταξιοδότηση εάν υπάρχει τεχνητό χρέος”

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος τόνισε πως 12 χρόνια με το μέτρο clawback και εν καιρώ ακρίβειας, η κατάσταση είναι αβίωτη για χιλιάδες επαγγελματίες. “Οι κινητοποιήσεις μας κορυφώνονται γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο μην παρέκει, έχουμε φτάσει στο επίπεδο χρεοκοπίας. Έχει απαγορευθεί ακόμη και η συνταξιοδότηση σε συναδέλφους λόγω του τεχνητού χρέους”, σημειώνει.

Η αντιπρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Μικροβιολόγων Κεντρικής Μακεδονίας Κυριακή Μπαλτατζή εξέφρασε από την πλευρά της την αγανάκτηση των επαγγελματιών του κλάδου. “Είμαστε οι μόνοι που δε φταίμε, όσες φορές χρειάστηκε να βάλουμε πλάτη, ήμασταν εκεί. Δε γίνεται να ζητάμε τα αυτονόητα και να μην τα έχουμε. Συνάδελφοι που έχουν βγει στη σύνταξη κινδυνεύουν να μετακινηθούν τα χρέη τους στα παιδιά τους. Αισθανόμαστε ότι σε μας σέβεται η πολιτεία ενώ εμείς τη στηρίξαμε”, περιγράφει.

Ο μικροβιολόγος Πέτρος Θεμελής, μέλος του ίδιου συνδέσμου τόνισε “παλεύουμε για μια δημόσια υγεία, ίση προς όλους με αξίες, για όλους τους ασφαλισμένους που πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας. Το μόνο που ζητάμε είναι να πληρωνόμαστε για τη δουλειά μας”.

Η κα Χατζηδημητρίου ανέφερε πως μετά από συνάντηση του Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, έγινε δεκτή η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, κάνοντας λόγο για μια “ιστορική στιγμή”.

Οι βασικές διεκδικήσεις του Εργαστηριακού κλάδου, είναι οι εξής:

1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.

2) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

3) Η παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ