Ιστορική νίκη συνταξιούχων και εργαζομένων στην Ελβετία
Η σχετική πρόταση που είχε υποβάλει η νεολαία του δεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος έφαγε μαύρο... κατάμαυρο.
Ηχηρό χαστούκι στους πολέμιους των αναδιανεμητικών πολιτικών και στις ελίτ της υπερσυσσώρευσης έριξαν προχθές οι Ελβετοί ψηφοφόροι. Με συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης ψήφισαν σε σχετικό δημοψήφισμα υπέρ της αύξησης των συνταξιοδοτικών αποδοχών με την καθιέρωση μιας 13ης σύνταξης ετησίως για τους απόμαχους της εργασίας, ενώ είπαν παράλληλα και ένα μεγάλο «όχι» στην πρόταση αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το αίτημα για μια ακόμη σύνταξη στην Ελβετία προωθήθηκε από τα συνδικάτα της χώρας και υποστηρίχθηκε από τα αριστερά κόμματα και τους Πράσινους. Αντίθετα, κυβέρνηση, εργοδότες, δεξιά και κεντρώα κόμματα, νεοφιλελεύθεροι και η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αντιτάχθηκαν προβάλλοντας τη γνωστή «καραμέλα» του γηράσκοντος πληθυσμού και εκτίναξης του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος.
Παρά την αντίδρασή τους, η σχετική πρόταση των συνδικάτων για την καταβολή μιας 13ης σύνταξης από το 2026 υποστηρίχθηκε τελικά από σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων. Ας σημειωθεί ότι ενώ οι δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα είχαν δείξει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη στη σχετική πρόταση για μια «Καλύτερη ζωή στη συνταξιοδότηση», υπήρχε αγωνία για το αν αυτή θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες πλειοψηφίες.
Χάρη στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο δημοψήφισμα (58%) κατάφερε τελικά να διασφαλίσει τη διπλή πλειοψηφία που χρειαζόταν για περάσει, επιτυγχάνοντας την υποστήριξη του 58,24% των ψηφοφόρων, καθώς και των 16 από τα 26 καντόνια (πάνω από τα μισά). Σε έξι καντόνια η στήριξη των ψηφοφόρων στην πρόταση ήταν μάλιστα μεγαλύτερη του 70%, ενώ στη δυτική περιοχή Jura ξεπέρασε το 82%.
Η νίκη χαρακτηρίστηκε ιστορική από τα συνδικάτα της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που αυτά καταφέρνουν να κερδίσουν δημοψήφισμα που αφορά μια δική τους πρωτοβουλία. Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποδέχονται μια δημοφιλή πρόταση για την αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας τους. Οι μηνιαίες συντάξεις που χορηγεί το ελβετικό Δημόσιο ανέρχονται στα 2.450 ελβετικά φράγκα (2.551 ευρώ), ενώ για τα παντρεμένα ζευγάρια στα 3.675 φράγκα (3.827 ευρώ). Τα χρήματα αυτά μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά συνήθως δεν επαρκούν για να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας υπερήλικας σε μια μια από τις πιο ακριβές χώρες του κόσμου. Ενδεικτικά, το ενοίκιο για ένα τυπικό διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στις ελβετικές πόλεις είναι τουλάχιστον 3.000 φράγκα, ενώ ένας καφές κοστίζει πάνω από πέντε φράγκα.
Κάλπες δημοψηφίσματος στήθηκαν όμως την περασμένη Κυριακή στην Ελβετία και για ένα δεύτερο ζήτημα, τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη. Η σχετική πρόταση που είχε υποβάλει η νεολαία του δεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος έφαγε μαύρο... κατάμαυρο, καθώς απορρίφθηκε από το 74,72% των ψηφοφόρων. Και στα 26 καντόνια η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είπε όχι στη συγκεκριμένη πρόταση.
Χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων η ομοσπονδία εργατικών συνδικάτων SGB υπογράμμισε σε ανακοίνωση της ότι αυτά «δείχνουν με σαφήνεια πως η κυβέρνηση, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου και οι εργοδότες έχουν αγνοήσει για πολύ καιρό το συνταξιοδοτικό πρόβλημα». Ο επικεφαλής της SGB Pierre-Yves Maillard, τόνισε ότι ελβετικός λαός είναι τυχερός που έχει επιλέξει την άμεση δημοκρατία και τα δημοψηφίσματα τα οποία επιτρέπουν τη διόρθωση ανισορροπιών και αδικιών, προσθέτοντας ότι η νίκη ήταν «ένα υπέροχο μήνυμα προς όλους όσοι έχουν εργαστεί σκληρά όλη τους τη ζωή».
πηγή: efsyn.gr - από την έντυπη "Εφημερίδα των Συντακτών" (5/3/2024)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κατεδάφιση Δημοτικού κτηρίου στην Αριδαία
22 Νοεμβρίου 2024 -
Απίστευτη ταλαιπωρία για την εθνική
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ