close search results icon

Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης για μεταναστευτικό: Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια, η πολιτική πρέπει να παρέμβει

Δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε χθες, Παρασκευή, εντολές για κράτηση μιας ομάδας μεταναστών σε κέντρα υποδοχής στην Αλβανία.

Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάλο Νόρντιο, με δηλώσεις του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, αναφέρθηκε στη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης, η οποία αφορά την επιστροφή δώδεκα μεταναστών από τα κλειστά κέντρα παραμονής της Αλβανίας.

Ειδικότερα, ο Ιταλός υπουργός και στενός συνεργάτης της πρωθυπουργού της χώρας Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε:

«Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια των δικαιοδοσιών τους και θεωρούν ότι έχουν αρμοδιότητες που δεν μπορούν να διαθέτουν, όπως το να χαρακτηρίζουν ασφαλή μια χώρα, πρέπει να παρέμβει η πολιτική, η οποία εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Εμείς δίνουμε λόγο στον λαό, αν ο λαός δεν συμφωνεί με τα όσα κάνουμε, πάμε σπίτι μας. Οι δικαστικοί -οι οποίοι είναι ανεξάρτητοί και αυτόνομοι- δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και για τον λόγο αυτό δεν μπορoύν να έχουν αρμοδιότητες, οι οποίες είναι ουσιαστικά και ξεκάθαρα πολιτικές».

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την όλη αυτή υπόθεση πρόκειται να ληφθούν πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα» και ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν διπλωματικά επεισόδια, διότι το να χαρακτηρίζει, κανείς, μη ασφαλή, μια φίλη χώρα σαν το Μαρόκο, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα».

Δικαστικό μπλόκο στο σχέδιο Μελόνι για κράτηση μεταναστών στην Αλβανία

Δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε χθες, Παρασκευή, εντολές για κράτηση μιας ομάδας μεταναστών σε κέντρα υποδοχής στην Αλβανία, λέγοντας ότι είχαν το δικαίωμα να οδηγηθούν στην Ιταλία, προκαλώντας πλήγμα στο σχέδιο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, να εκτρέψει τους αιτούντες άσυλο στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα, συνολικά 16 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο και μεταφέρθηκαν στην Αλβανία από πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, αποτελώντας την πρώτη ομάδα ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στη νέα εγκατάσταση του Τζάντερ, μετά την επεξεργασία των στοιχείων τους στο λιμάνι Σενγκίν.

Τέσσερις από αυτούς έχουν ήδη προσαχθεί στην Ιταλία για λόγους υγείας ή επειδή αναγνωρίστηκαν ως ανήλικοι.

«Η άρνηση επικύρωσης των κρατήσεων σε αλβανικές δομές και περιοχές… οφείλεται στην αδυναμία αναγνώρισης των κρατών προέλευσης των κρατουμένων ως ασφαλών χωρών», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Λουτσιάνα Σαντζιοβάνι, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες είχαν ως εκ τούτου «δικαίωμα να μεταφερθούν στην Ιταλία».

Ο Αρτούρο Σαλέρνι, δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση, είπε στο Reuters ότι η απόφαση ισχύει και για τους 12 εναπομείναντες μετανάστες.

Μόνο μετανάστες που προέρχονται από μια λίστα 22 κρατών και έχουν ταξινομηθεί ως ασφαλείς, μπορούν να σταλούν στην Αλβανία. Η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές είναι μεταξύ αυτών, αλλά μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) για το θέμα κατέστησε αδύνατη την κράτησή τους στην Αλβανία, ανέφερε η δήλωση.

Αποφασίζοντας για μια ξεχωριστή υπόθεση που αφορά την Τσεχική Δημοκρατία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής εκτός εάν ολόκληρη η επικράτειά της κριθεί απαλλαγμένη από κινδύνους, περιορίζοντας τον ορισμό του ποια μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα εκτός ΕΕ.

«Οι κρατήσεις δεν επικυρώθηκαν κατ’ εφαρμογή των αρχών, δεσμευτικών για τα εθνικά δικαστήρια και την ίδια τη διοίκηση, όπως ορίζονται στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Σαντζιοβάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ