close search results icon

«Ήταν δεμένος, είχε μελανιές»: Συγκλονίζει η κατάθεση κόρης θύματος στη δίκη για την «Αγία Σκέπη»

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για τους θανάτους ηλικιωμένων στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ηπολύκροτη υπόθεση του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» στα Χανιά που είχε μετατραπεί σε «κολαστήριο» για εκατοντάδες ηλικιωμένους, παίρνει πάλι «σάρκα και οστά». Όπως είχε αποκαλυφθεί το 2021, στο γηροκομείο πέθαναν συνολικά 293 άνθρωποι μέσα σε έξι χρόνια, εξαιτίας της παραμέλησης, της τραγικής έλλειψης προσωπικού, των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης.

Ενώ, όπως αποκάλυψε σήμερα η «Εφ.Συν.», οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και η παραμέληση των ηλικιωμένων συνεχίζονται υπό την προκλητική ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου Εργασίας.

Η δίκη για το «κολαστήριο» συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Αθήνα, όπου σήμερα κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας κατηγορίας, η οποία είναι δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων αλλά και συγγενής ενός εκ των θυμάτων.

Όπως υποστήριξε η μάρτυρας, κ. Μαρία Παπαδάκη, μέσα σε τρεις μέρες από την εισαγωγή του στο γηροκομείο, ο πατέρας της υπέστη ραγδαία επιδείνωση, η οποία οδήγησε στο θάνατο του.

«Ήταν δεμένος, είχε σημάδια σαν μελανιές»

Τα όσα κατέθεσε η κ. Παπαδάκη αναδεικνύουν τις απάνθρωπες συνθήκες στο γηροκομείο και την αναλγησία που επικρατούσε.

«Βρήκα το γηροκομείο αυτό από το διαδίκτυο, που γινόταν λόγος στην ιστοσελίδα τους για μονάδα ηλικιωμένων διεθνών προτύπων με γιατρούς και επιστήμονες εξειδικευμένους στην τρίτη ηλικία», είπε η ίδια.

Η Μ. Παπαδάκη ανέφερε ότι η οικογένειά της αποφάσισε να φιλοξενηθεί ο πατέρας της, που έπασχε από άνοια, για λίγες μέρες στο γηροκομείο, τον Ιούνιο του 2020, μέχρι να βρουν ένα φροντιστή κατ' οίκον.

Όπως υποστήριξε, μια μέρα αφού ο πατέρας της είχε εισαχθεί στο γηροκομείο, η ιδιοκτήτρια δεν την άφησε να τον δει, επικαλούμενη ότι ο πατέρας της είχε κοιμηθεί.

«Μια μέρα μετά ξαναπήγα. Τον κατέβασαν στην είσοδο και τον είδα πίσω από το τζάμι, επειδή τότε υπήρχαν τα μέτρα για τον covid. Ο πατέρας μου δεν είχε καμία σχέση με όταν τον είχα αφήσει. Ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, είχε ελάχιστη επαφή με το περιβάλλον. Τα μάτια του γυάλιζαν, δεν μπορούσε να μιλήσει».

Όταν κατάφερε να μπει και να τον δει από κοντά, διαπίστωσε, όπως είπε, ότι ήταν δεμένος από τη μέση.

«Αναστατώθηκα, ζήτησα να τον βγάλουν στην είσοδο. Παρατήρησα ότι εκτός από το δέσιμο στη μέση, είχε στους βραχίονες σημάδια περιμετρικά σαν μελανιές. Κατάλαβα ότι είχε δεθεί και με τα δύο χέρια σε κάποιο σταθερό σημείο».

Όπως ανέφερε η μάρτυρας, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου επέμενε ότι ο πατέρας της είναι καλά.

«Της είπα ότι θέλω να τον πάω στο νοσοκομείο, γιατί αλλιώς τον παραλάβετε, αλλιώς τον βρίσκω. Η ιδιοκτήτρια επέμεινε ότι δεν χρειάζεται. Μου έλεγε ότι είναι απύρετος, χωρίς να υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Εγώ όμως επέμενα ότι δεν φεύγω αν δεν πάμε νοσοκομείο.

Εκείνη λοιπόν κάλεσε το ασθενοφόρο και έγραψε και ένα παραπεμπτικό, ότι έχει 36.1 πυρετό, 97 οξυγόνο, και ότι παραπέμπεται λόγω αναφερόμενης από τους συγγενείς καταβολής.

Μόλις ήρθε το ασθενοφόρο, αμέσως τον θερμομέτρησαν και μου είπαν ότι καίγεται στον πυρετό. Το οξύμετρο έδειχνε πολύ χαμηλό κορεσμό, στο 85, οριακά μπορούσε να αναπνεύσει.

Όταν φτάσαμε στα επείγοντα του νοσοκομείου, οι γιατροί μου είπαν "τώρα μας τον φέρατε; Ο πατέρας σας πεθαίνει!".

Διαγνώστηκε με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, πνευμονία...», σημείωσε.

Η κατάθεση της μάρτυρα συνεχίζεται αύριο.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ