close search results icon

Κάμαλα Χάρις και Δημοκρατικοί τρέχουν να προλάβουν

Σημαντικοί υποστηρικτές. 

Όλο και πιο κοντά στο χρίσμα των Δημοκρατικών φαίνεται πως είναι η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, την οποία έδειξε ως «εκλεκτή» του για υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ο απερχόμενος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Βέβαια ο χρόνος κυλά αμείλικτα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου και χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα η νυν Αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με έρευνα του Associated Press η Χάρις συγκεντρώνει την υποστήριξη περισσότερων από τους μισούς εκλέκτορες που χρειάζεται για να κερδίσει το χρίσμα. Ειδικότερα, περισσότεροι από 1.150 δεσμευμένοι αντιπρόσωποι είπαν στο AP ή ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υποστηρίξουν τη Χάρις στο συνέδριο.

Σημαντικοί υποστηρικτές

1.009 αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών: Τουλάχιστον 713 δεσμευμένοι αντιπρόσωποι και 296 αυτόματοι εκπρόσωποι (γνωστοί και ως υπερεκπρόσωποι) έχουν υποστηρίξει την Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών. Οι εγκρίσεις δεν είναι δεσμευτικές, διευκρινίζει το CNN.

Δεκάδες νομοθέτες: Τουλάχιστον 60 βουλευτές και 25 γερουσιαστές είχαν υποστηρίξει την Χάρις από το βράδυ της Κυριακής. Οι εγκρίσεις περιλαμβάνουν εξέχοντες προοδευτικούς ηγέτες όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η Αλεξάνδρα Οκάσιο Κορτέζ και η Πραμίλα Τζαγιαπάλ.

Δημοκρατικοί κυβερνήτες: Ορισμένοι Δημοκρατικοί κυβερνήτες έχουν υποστηρίξει την Αντιπρόεδρο, όπως η Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν, η Κάθι Χότσουλ της Νέας Υόρκης, ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια, ο Ρόι Κούπερ της Βόρειας Καρολίνας και ο Τζος Σαπίρο από την Πενσυλβάνια.

Ηγετικά στελέχη: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι. Επιπλέον, η Ομάδα Μαύρων του Κογκρέσου, η Ισπανόφωνη Ομάδα του Κογκρέσου και η Προοδευτική Ομάδα του Κογκρέσου έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους.

Εργατικά συνδικάτα: Δύο βασικά εργατικά συνδικάτα, η Διεθνής Ένωση Υπαλλήλων Υπηρεσιών και η Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων, έχουν υποστηρίξει και οι δύο την Αντιπρόεδρο.

Σούμερ και Τζέφρις ανοίγουν τα χαρτιά τους

Ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, που είναι επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις, απέφυγαν σήμερα να δηλώσουν υποστήριξη στο πρόσωπο της Χάρις, αλλά δήλωσαν ότι σέβονται την επιθυμία της να «κερδίσει» την υποψηφιότητα μέσω μιας ανοιχτής και ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Αμφότεροι θα έχουν συνάντηση με την Χάρις μέσα στις επόμενες ώρες και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN αναμένεται να τη στηρίξουν.

Σε κοινή τους δήλωση πάντως πριν από τη συνάντηση ανέφεραν τα εξής: «Η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ξεκινάει καλά με την υπόσχεσή της να επιδιώξει την προεδρική υποψηφιότητα με τρόπο που να συνάδει με τη βάση και τη διαφανή διαδικασία που ορίζεται από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών. Δέχεται γρήγορα υποστήριξη από εκπροσώπους της βάσης από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη. Ανυπομονούμε να συναντηθούμε προσωπικά με την Αντιπρόεδρο Χάρις σύντομα καθώς εργαζόμαστε συλλογικά για να ενοποιήσουμε το Δημοκρατικό Κόμμα και τη χώρα».

Προηγουμένως ο Χακίμ Τζέφρις σε συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει τα εξής: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας ηρωικός, πατριωτικός, μετασχηματιστικός ηγέτης. Θα μείνει στην αμερικανική ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους λειτουργούς όλων των εποχών». Όταν ο Μπάιντεν και η Χάρις ανέλαβαν για πρώτη φορά τα καθήκοντά τους, «ανέλαβαν μια κρίση δημόσιας υγείας, μια οικονομική κρίση και μια κρίση δημοκρατίας αμέσως μετά την 6η Ιανουαρίου, ταυτόχρονα», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο Μπάιντεν για την τεράστια ηγεσία του. Και είμαι επίσης ευγνώμων για την απίστευτη συνεργασία που είχε τα τελευταία τριάμισι χρόνια με την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις».

Ερωτηθείς εάν θα υποστήριζε την Χάρις, ο Τζέφρις παρέπεμψε στην προγραμματισμένη συνάντηση με Χάρις και Σούμερ. «Είμαι ενθουσιασμένος για αυτή τη συνάντηση», είπε. «Η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει ενθουσιάσει την κοινότητα, έχει ενθουσιάσει τη Συνέλευση των Δημοκρατικών της Βουλής και συναρπάζει τη χώρα».

Εκτινάχτηκαν οι δωρεές σε ένα 24ωρο

Η Χάρις συγκέντρωσε 81 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές μέσα σε 24 ώρες από τότε που ο Μπάιντεν αποχώρησε από την προεκλογική κούρσα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ δωρεών προς υποψήφιο πρόεδρο, σύμφωνα με το Associated Press.

Παράλληλα, το Future Forward, η μεγαλύτερη επιτροπή πολιτικής δράσης των Δημοκρατικών που λειτουργεί με την ευλογία του Λευκού Οίκου, έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις 150 εκατομμυρίων δολαρίων από Δημοκρατικούς δωρητές τις τελευταίες 24 ώρες, είπε ανώτερος βοηθός στο Future Forward.

Οι δεσμεύσεις προήλθαν από δωρητές που είτε ήταν αδέσμευτοι, αβέβαιοι ή προηγουμένως σε αδιέξοδο πρόσθεσε ο βοηθός.

«Το Future Forward θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ηττηθεί σε αυτές τις εκλογές και αυτές οι επικίνδυνες συνέπειες δεν θα γίνουν ποτέ αισθητές στον αμερικανικό λαό», είπε.
Η ομάδα νωρίτερα φέτος είχε κρατήσει 250 εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακές και τηλεοπτικές διαφημίσεις για να ξεκινήσει στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών. Η PAC, η επιτροπή που διαχειρίζεται τις δωρεές, πέρασε επίσης το πρώτο μέρος του έτους παράγοντας και δοκιμάζοντας διαφημίσεις, καθώς και ερευνώντας τους ψηφοφόρους που οδεύουν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ η επικεφαλής του προσωπικού της Αντιπροέδρου Χάρις, Λορέιν Βόουλς, και η Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, είχαν σήμερα το πρωί μια κλήση με περίπου 350 Δημοκρατικούς δωρητές, δήλωσε στο CNN ένας μακροχρόνιος δωρητής των Δημοκρατικών και υποστηρικτής της Χάρις.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στην πρώτη της δημόσια ομιλία στο South Lawn του Λευκού Οίκου μετά την αποχώρηση Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα, Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, | AP Photo/Susan Walsh

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ