close search results icon

Καράογλου: Η εξομολόγησή του για τον καρκίνο του μαστού

Καράογλου: Η εξομολόγησή του για τον καρκίνο του μαστού

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό Μέσο της Θεσσαλονίκης, μιλά για την περιπέτειά του με τον καρκίνο του μαστού, σημειώνοντας ότι ο λόγος που αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία του δημόσια είναι για να παρακινήσει τους πολίτες να προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους που μπορούν να σώσουν ζωές.

Σήμερα ο κ. Καράογλου είναι καλά στην υγεία του και ετοιμάζεται να διεκδικήσει ξανά την ψήφο των συμπολιτών του στις επερχόμενες εκλογές. Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο thesstival.gr, έμαθε ότι πρέπει να αναμετρηθεί με τον καρκίνο του μαστού, λίγες μέρες πριν το γάμο του γιου του. Το έκρυψε ωστόσο, για να μην τον αναστατώσει σε μία σημαντική στιγμή της ζωής του.

«Άνοιξε η γη να με καταπιεί»

Λίγες ημέρες πριν από τον γάμο του γιου του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. Η σύζυγός του Γιώτα, είναι αυτή που τον παρακινεί να κλείσει άμεσα ραντεβού στον γιατρό.

«Άνοιξε η γη να με καταπιεί! Αυτό ήταν το πρώτο συναίσθημα όταν άκουσα τον γιατρό, μετά τη βιοψία, να μου λέει ότι έχω καρκίνο στο στήθος. Και προφανώς η πρώτη σκέψη που έκανα δεν ήταν καθόλου θετική. Έχοντας τη δυσάρεστη εμπειρία με την απώλεια της μητέρας μου από όγκο στον εγκέφαλο, όταν εγώ ήμουν μόλις 12 χρόνων, πίστεψα ότι το ρολόι μου μετρούσε αντίστροφα. Γι’ αυτό μόλις επιστρέψαμε σπίτι άρχισα να δίνω στην Γιώτα οδηγίες για τα μελλούμενα προκειμένου να μην αφήσω εκκρεμότητες. Αφού με άφησε να εκτονωθώ, γύρισε και μου είπε μονάχα μια κουβέντα: “Θόδωρε, στη ζωή σου έχεις αποδείξει ότι είσαι μαχητής. Θα δώσεις και αυτήν τη μάχη και θα την κερδίσεις”. Ήταν η στιγμή που με άγγιξε βαθύτατα και γύρισε ο διακόπτης.

Αρχικά το κρατήσαμε κρυφό. Τους το αποκαλύψαμε στις 12 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τον γάμο, όταν τους φωνάξαμε σπίτι και τους ενημερώσαμε ότι στις 14 του μήνα, ανήμερα της γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, θα περάσω την πόρτα του χειρουργείου. Το βλέμμα τους δεν ξεχνιέται!

Όμως, για να είμαι ειλικρινής, ήταν μια απόλυτα συνειδητή απόφαση. Τα παιδιά ετοιμαζόντουσαν για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους. Δεν γινόταν να τους μεταφέρω τις έννοιες μου, ούτε να σκοτεινιάσω τα πρώτα βήματα της κοινής τους ζωής. Τον Γολγοθά των πρώτων ημερών τον ανεβήκαμε μόνοι με την Γιώτα. Ο ένας κρατούσε το χέρι του άλλου και πορευτήκαμε μέχρι το τέλος. Μαζί στα εύκολα, μαζί και στα δύσκολα.

Ο καρκίνος έχει πολύ μοναξιά

Δεν ήταν καθόλου εύκολο! Κυρίως από ψυχολογικής πλευράς. Σκεφτείτε ότι την ώρα της τελετής ή της δεξίωσης, όταν έπρεπε να φωτογραφηθούμε ή να υποδεχθούμε τον κόσμο, εγώ γελούσα. Μάλιστα έσυρα πρώτος τον χορό. Έζησα κάθε δευτερόλεπτο εκείνης της ημέρας με απίστευτη ένταση και χαρά. “Ρουφούσα” κάθε δευτερόλεπτο και αυτό με βοήθησε να ξεχαστώ, διότι η στιγμή επέβαλλε να είμαι εκεί με όλο μου το είναι. Προσποιούμουν ότι δεν συνέβαινε τίποτα και για λίγες ώρες το ξέχασα. Μέχρι φυσικά το πρωί της επόμενης ημέρας, όταν έπεσαν οι σφυγμοί και η αγωνία διαδέχθηκε τη χαρά και την ανεμελιά. Άλλωστε γνώριζα ότι βρισκόμουν μια ημέρα πιο κοντά στο χειρουργείο.

Λύγισα, έκλαψα, αναρωτήθηκα “γιατί σε εμένα”, όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση ότι πάσχουν από καρκίνο. Οι πρώτες ημέρες ήταν μαρτυρικές γιατί το πρωί πήγαινα στο γραφείο σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να μην αντιληφθούν το παραμικρό οι συνεργάτες μου και το βράδυ επέστρεφα σπίτι για να “βυθιστώ” στις σκέψεις μου. Ο καρκίνος έχει πολλή μοναξιά και πολλές ώρες περισυλλογής. Στιγμές άγριες, μοναχικές και δύσκολες. Όμως, κοιτώντας πίσω, κρατώ ως οδηγό ζωής ότι ακόμα και τότε πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν

Επέλεξα να μετατρέψω μια ανατριχιαστική διάγνωση σε μια θαρραλέα αποστολή. Μίλησα έχοντας ως σκοπό να ευαισθητοποιήσω και να κινητοποιήσω τους συμπολίτες μου να κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Διότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Και πιστεύω ότι προσέφερα κάτι στον δημόσιο διάλογο γιατί μετά τη δημοσιοποίηση της δικής μου περιπέτειας μου τηλεφώνησαν τουλάχιστον έξι καλοί φίλοι και μου εκμυστηρεύτηκαν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο.

Μιλώ για ανθρώπους με τους οποίους είχα και έχω προσωπική επαφή και συνομιλώ καθημερινά. Όταν τους ρώτησα γιατί δεν μου το εκμυστηρεύτηκαν νωρίτερα, μου απάντησαν πως “ντρέπονταν”. Το λέω γιατί ο καρκίνος δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Ως στίγμα ή προσωπική αποτυχία. Είναι μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις, που αφορά άνδρες και γυναίκες, η οποία εφόσον διαγνωσθεί νωρίς μπορεί να νικηθεί.

Πλέον, όταν πάτε να ντυθείτε και βλέπετε στον καθρέπτη την ουλή στο στήθος σας, τι λέτε στον εαυτό σας; «Ότι μπορώ να την καλύψω κάνοντας τατουάζ το σήμα του Ηρακλή, της αγαπημένης μου ομάδας. Είναι ιδέα της κόρης μου, Βανέσσας, την οποία δεν έχω αποκλείσει».

in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ