Κατώτατος μισθός 1000 ευρώ σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και λιανεμπορίου
Γράφει η Γωγώ Κατσέλη
Με μισθολογικές αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία και «γενναία» πακέτα παροχών προσπαθούν οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
Οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στην αγορά εργασίας προκάλεσαν μια «τρύπα» στην απασχόληση, και ιδιαίτερα στους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του αγροτικού τομέα, αλλά και της βιομηχανίας, που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 90.000 εργατικά χέρια.
Οι ελλείψεις αυτές φαίνεται να αποτελούν ένα δυνατό διαπραγματευτικό «χαρτί» στα χέρια των υπαλλήλων, αναγκάζοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τους μισθούς στις ανάγκες των εργαζομένων, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός, ειδικά των τροφίμων, έχει ψαλιδίσει το διαθέσιμο εισόδημα.
Ειδικά στα σούπερ μάρκετ, η ανεύρεση προσωπικού προκαλεί «πονοκέφαλο» με τις κενές θέσεις να κυμαίνονται από 8.000 έως 10.000 και τις διοικήσεις να αυξάνουν τους κατώτατους μισθούς ακόμα και στα 1.000 ευρώ από 780 που ορίζει ο νόμος.
Η μεγαλύτερη αλυσίδα του κλάδου, η Σκλαβενίτης, ανακοίνωσε αυξήσεις αποδοχών κατά 5,17% για 31.400 εργαζομένους, αρχής γενομένης από το Δώρο Χριστουγέννων. Ο βασικός μισθός ανήλθε στα 900 ευρώ για εργαζόμενο με δύο έτη προϋπηρεσίας στην επιχείρηση και στα 960 ευρώ μετά τη συμπλήρωση των δύο ετών. Μάλιστα, για τους έγγαμους, ο βασικός μισθός διαμορφώνεται πλέον σε 960 ευρώ και 1.020 ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον, προχώρησε και στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί στην επιχείρηση από τις 14-2-2012 έως τις 31-12-2023, δηλαδή διάστημα το οποίο δεν προσμετράται ως προϋπηρεσία με βάση την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση της αναστολής των ωριμάνσεων, με τους παλαιότερους υπαλλήλους να βλέπουν τις απολαβές τους να ανεβαίνουν ακόμα παραπάνω.
Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα Παροχών της Σκλαβενίτης διευρύνθηκε με τη χορήγηση παροχής ύψους 500 ευρώ για κάθε γέννηση ή υιοθεσία τέκνου, με την αύξηση του ποσού των μηνιαίων διατακτικών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζομένους από 50 σε 70 ευρώ και με τη χορήγηση μηνιαίων διατακτικών αξίας 50 ευρώ σε κάθε ανήλικο τέκνο εργαζομένου σε χηρεία.
Αντίστοιχα, η METRO, στην οποία ανήκουν το δίκτυο σούπερ μάρκετ My market και η αλυσίδα χονδρικής METRO Cash & Carry, προχώρησε σε αυξήσεις μισθών των εργαζομένων στα καταστήματα My market και METRO Cash & Carry, αλλά και στα κέντρα διανομής, διαμορφώνοντας τις κατώτατες μικτές συνολικές αποδοχές στα 900 ευρώ για εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, υψηλότερες κατά 15,4% σε σχέση με τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Ακόμα, αυξάνει τα επιδόματα που αφορούν σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης και ειδικότητες στο δίκτυο καταστημάτων και στα κέντρα διανομής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, «τα σταθερά επιδόματα επηρεάζουν το 76% του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ το 66% του συνόλου δύναται να λαμβάνει έκτακτο bonus βάσει επίτευξης στόχων».
Ακόμα πιο «γαλαντόμα» απέναντι στους εργαζομένους εμφανίζεται η Lidl Ελλάς, η οποία από την 1η Δεκεμβρίου καθιέρωσε τον κατώτατο μισθό στα 1.000 ευρώ μικτά για όλους τους εργαζομένους της, ενώ προχώρησε σε μισθολογικές αυξήσεις έως και 18% και συνολικού ύψους 650.000 ευρώ για τους εργαζομένους της στα κέντρα logistics.
Αυξήσεις 10,66% για 4.000 εργαζομένους
Αυξήσεις κατά 10,66% των αποδοχών των περίπου 4.000 εργαζομένων που απασχόλει στην Ελλάδα ανακοίνωσε στην εκπνοή του 2023 και ο Ομιλος Inditex, που διαχειρίζεται τις αλυσίδες Zara, Bershka, Pull & Bear, Oysho, Stradivarius, Zara Home και Massimo Dutti, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εκτίναξη κατά 32,5% των καθαρών κερδών την περίοδο Φεβρουαρίου-Οκτωβρίου 2023, παρά την επιβράδυνση των πωλήσεων σε ετήσια βάση το ίδιο χρονικό διάστημα σε σχέση με πέρυσι.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Αγγλία: Βρέθηκαν αποτυπώματα εκατοντάδων δεινοσαύρων
02 Ιανουαρίου 2025 -
Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
02 Ιανουαρίου 2025 -
Μετρό Θεσσαλονίκης: Χάος για ένα εισιτήριο – Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα
02 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ