Κεραμέως: Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία -Έκτακτη βάρδια μόνο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις
«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία». Αυτό τόνισε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Με αφορμή την απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στο CNN, η κυρία Κεραμέως εξήγησε τι ισχύει και ποιους αφορά.
«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία. Εάν υπήρχε, εάν ξαφνικά η Ελλάδα από το πενθήμερο είχε περάσει στο 6ήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε, οπουδήποτε και να κοιτούσατε ο κόσμος θα δούλευε. Έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μία έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, δηλαδή αυτές που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, διυλιστήρια, εργοστάσια, βιομηχανίες και πρέπει να έχουν και κυλιόμενες βάρδιες», διευκρίνισε.
«Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι. Ακόμα και αν σε μία βιομηχανία που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, το λογιστήριο δεν λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο», είπε η κυρία Κεραμέως.
«Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να γίνει η έκτακτη βάρδια, πρώτα απ’ όλα δεν μπορεί να γίνεται κάθε Σάββατο. Αυτό είναι παράνομο. Αν έρθει ο εργοδότης και πει εσύ θα δουλεύεις κάθε Σάββατο, είναι παράνομο», τόνισε.
Κεραμέως: Συν 40% εάν η έκτακτη βάρδια είναι Σάββατο,+115% του ημερομισθίου εάν είναι Κυριακή ή αργία
Όπως επισήμανε, το μέτρο καταπολεμά την αδήλωτη εργασία. «Εφόσον υπάρχει συμφωνία, εφόσον όλα αυτά που έχουμε πει, οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται περισσότερο. Συν 40% εάν η έκτακτη βάρδια είναι Σάββατο,+115% του ημερομισθίου εάν είναι Κυριακή ή αργία, +140% αν είναι Κυριακή, αργία και νυχτερινά», δήλωσε.
Ερωτηθείσα για το αν κάποιος εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί, η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε: «Αν έρχεται ο εργοδότης και σου λέει θα δουλεύεις κάθε Σάββατο θα δουλεύεις και μία έκτακτη βάρδια η απάντηση είναι φυσικά και μπορείς να πεις όχι, υπάρχει καταχρηστικότητα σε αυτό και είναι απολύτως νόμιμο να πεις εσύ όχι και παράνομο να σου πει ο εργοδότης ότι πρέπει να δουλεύεις κάθε Σάββατο».
Σχετικά με το πως καλυπτόταν αυτή η «έκτακτη βάρδια» μέχρι να θεσπιστεί, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι έμπαινε ένα πρόστιμο στην επιχείρηση που το έκανε και ο εργαζόμενος δεν έπαιρνε τις αποδοχές που ανέφερε η ίδια. «Δεν υπήρχε το προστατευτικό πλαίσιο», συμπλήρωσε.
iefimerida.gr
Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Έρχεται νέο χρώμα στα φανάρια - Τι θα σημαίνει το λευκό
20 Ιανουαρίου 2025 -
Δημήτρης Κόκοτας: Τα πρώτα ευχάριστα νέα για την υγεία του
20 Ιανουαρίου 2025 -
Βέροια: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που παρέσυρε και εγκατέλειψε 61χρονη
20 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ