close search results icon

Κικίλιας από Θεσσαλονίκη: «Η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών»

Τι είπαν Γκιουλέκας, Τζιτζικώστας, Αγγελούδης. 

Τη δυσκολότερη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών διανύει η Ελλάδα στη σκιά της κλιματικής κρίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κατά την ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό των φορέων Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί πλέον πηγή ακραίων καιρικών φαινομένων και ειδικά το φετινό καλοκαίρι οι κλιματικές συνθήκες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση πυρκαγιών, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης. «Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, τα ποσοστά υγρασίας είναι ακόμη πιο χαμηλά, ενώ τα ποσοστά υγρασίας ακόμη πιο ψηλά, τα μελτέμια ήρθαν αρκετά νωρίτερα και προκαλούνται συνθήκες τέτοιες για την εξάπλωση των πυρκαγιών».

«Ήρωες οι πυροσβέστες»

Μιλώντας για τους πρωταγωνιστές των πύρινων μετώπων είπε «είναι συγκλονιστικοί οι πυροσβέστες που κάνουν προσπάθεια, είναι ήρωες που ξυπνούν το πρωί και κάνουν λειτούργημα. Πηγαίνουν για δουλειά και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι».

Ο κ. Κικίλιας εξύμνησε το επίπεδο συνεργασίας όλων των φορέων κάνοντας λόγο για άμεσο συντονισμό και κινητοποίηση που σε συνδυασμό με τα εργαλεία τεχνολογίας αναλαμβάνουν τον ρόλο της πρόληψης και της κατάσβεσης.

«Υπάρχουν τέτοιες τεχνολογίες, κάμερες drones, οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι όποτε έχει ζητηθεί με βάση το νέο δόγμα συνδράμουν τάχιστα, ώστε να κατασβήσουν με τις υδροφόρες. Η αστυνομία, ο στρατός, οι δασάρχες, οι επίγειες δυνάμεις κινητοποιούνται πολύ γρήγορα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μπορούν να εκτιμήσουν και να ενημερώσουν. Αυτό έχει οδηγήσει μέχρι τώρα, να έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές εστίες στη περιοχή της Μακεδονίας, στη Βόλβη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Ροδόπη και συνεχίζουμε».

Σημαντικός παράγοντας στην πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι ο καθαρισμός των οικοπέδων από πολίτες, με τα καθαρισμένα οικόπεδα να έχουν ξεπεράσει τις 300.000 όπως ανακοίνωσε ο υπουργός.

Γκιουλέκας: «Να είμαστε συντονισμένοι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας που συγκάλεσε τη σύσκεψη, υπογράμμισε πως «σκοπός είναι να εντείνουμε τα μέτρα, ο καθένας στον τομέα του και να συντονιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα να είμαστε σε μια εγρήγορση για το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Έχουμε μπροστά μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι πολύ επικίνδυνη περίοδος αλλά πρέπει να είμαστε συντονισμένοι».

Τζιτζικώστας: «Θωρακισμένο με ραντάρ νανοτεχνολογίας το Σέιχ Σου»

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ που έχει εγκατασταθεί στο Σέιχ Σου. «Με τη νανοτεχνολογία σαρώνει ανά 1,5 λεπτό όλο το Σέιχ Σου και ενημερώνει άμεσα την Πυροσβεστική για περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς για να σπεύσει στο σημείο. Μέσα από αυτό πιστεύουμε ότι θα προστρέχουμε ακόμη περισσότερο το δάσος μας»

Αγγελούδης: «Έχουμε παραδώσει τον εξοπλισμό μας στην Πυροσβεστική»

Από την πλευρά του ο δημαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε πως ο δημος έχει ενταχθεί στον κεντρικό σχεδιασμό. «Έχουμε διαθέσει όλο τον εξοπλισμό που έχουμε στη διάθεση της Πυροσβεστικής. Έχουμε παραδώσει τεσσερα πυροφυλάκια τα οποία μόλις παραλάβαμε σε εθελοντικές οργανώσεις και στο πυροσβεστικό σώμα. Γίνονται περιπολίες και έχουμε δώσει και τέσσερα υδροφόρα οχήματα στην Πυροσβεστική», τόνισε ο δήμαρχος.

Τη σύσκεψη παρακολουθεί μέσω live σύνδεσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για θέματα πυροπροστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιάννης Κεφαλογιάννης ενώ το «παρών» δίνουν επίσης οι αρμόδιοι Περιφερειάρχες, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης και Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, οι Δήμαρχοι Μακεδονίας και Θράκης, ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των Δασαρχείων, των Υγειονομικών Περιφερειών, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΗ του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Διοίκησης και της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

από το thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ